Mehmet Ağırgan

Araştırmacı Yazar, Kütüphaneci, Şair

Doğum
Ölüm
29 Aralık, 2016
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik ve Tarih bölümü

Kütüphaneci, şair ve yazar (D. 1945, Erzin / Hatay - 29 Aralık 2016, Edirne). İlk ve ortaokulu doğduğu yerde, liseyi Hatay’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik ve Tarih bölümleri (1970) mezunu. 1967 yılında İstanbul İl Halk Kütüphanesinde çalışmaya başladı. Daha sonra Sosyal Sigortalar Kurumuna geçti, Edirne İl Halk Kütüphanesi müdürü iken kendi isteğiyle emekli oldu.

1999 yılında eşi Özlem Ağıran ile Ozan Ağacı adlı kültür ve sanat dergisini çıkarmaya başladı. Şiirleri Ozan Ağacı, Ana, Anadolu Simav, Yöre, Oluşum dergilerinde yayımlandı. Ayrıca Edirne Şairleri 2001, Pera Palas Gönül Sohbetleri Güldestesi ve Tekirdağ’da Yaşayan Şairler antolojilerinde şiirlerine yer verildi.

Hudut Gazetesi'nde 2003 Mayıs ayında başlayan araştırma yazıları, (T. C. Büyük Millet Meclisi, T.C Hükümetleri, Trakya İlleri ve Sayıların Dili ile Türkiye'de Kadınlarımız ve Cumhuriyet Döneminde Edirne'de Kadınlar” ve “Geçmişten Günümüze Trakya Ünversitesi” seri yazıları) yanında köşe yazarlığını da devam ettirdi. Pek çok gazete ve dergilerde araştırma, sempozyum, panel, makale ve köşe yazıları yayımlandı. İLESAM Üyesi olan Ağırgan, halen Edirne İl Temsilciliği görevini de sürdürüyor. Edirne Televizyonu'nda 2008 yılı itibarıyla eşi Özlem Ağırgan ile birlikte “Kültür Sanat ve Edebiyat” isimli kültür programının yapım ve sunumunu üstlendi. Edirne Fotoğraf Sanatçıları Derneği üyesi olup, hobi olarak amatörce fotoğraf sanatı ile de uğraşıyordu.

Edirne Gazeteciler Derneği tarafından 2010 yılında düzenlenen, “22'nci yıl Basın BaşarıYarışması”nda, “Tahmin Meydanı” isimli seri yazısıyla Araştırma-İnceleme dalında birincilik ödülü aldı. Bugüne kadar çeşitli üniversitelerde düzenlenen ve kitap olarak yayınlanan 20 ayrı sempozyum ve kongrelerde bildiriler sundu.

Tekirdağ, Kırklareli, 2001 Edirne Şairleri ve İstanbul Pera Palas Antolojileri'nde şiirleri ve özgeçmişiyle yer aldı. İhsan Işık tarafından resimli ve metin örnekli olarak hazırlanan “Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi” isimli 10 ciltlik biyografide özgeçmişi yayımlandı.

Mehmet Ağırgan, 29 Aralık 2016 günü sabaha karşı aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Oğlu Önder Ağırgan'ın vefatından 5,5 ay sonra hayata gözlerini yuman Mehmet Ağırgan için 30 Aralık 2016 günü Cuma Namazı sonrası Eski Cami'de cenaze töreni düzenlenerek cenazesi Edirne'de toprağa verildi.

Ağırgan'ın vefatı, Edirne genelinde büyük üzüntü yarattı. Ağırgan'ın vefatı ile ilgili sosyal medyada yer alan bazı yorumlar ise şöyledir:

Nevin Ağır: Başınız sağ olsun Edirne bir değerini kaybetti.

Şennur Karagöz: Başınız sağ olsun sanırım evladının kaybına dayanamadı.

İlhan Toksöz: Hudut Gazetesi ailesinin ve hepimizin başımız sağ olsun. Allah Rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Eyüp Seha Uğurluel: Başınız sağ olsun abim. Allah mekanını cennet eylesin.

Elif Çakıcı: Mekanı cennet olsun.

Ziya Gökerküçük: Evet. Üzüntümüz çok büyük. Edirne olarak üretken kente katkı sunan değerimizi yitirdik. Başımız sağ olsun.

Olcay Dal: Başınız sağ olsun Allah rahmet eylesin Sabırlar dilerim

Fikri Ak: Başımız sağ olsun. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun

Kerim Yurk: Hudut Gazetesi ailesine başsağlığı diliyorum.

Savaş Üner: Başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin.

İsmail Demiray: Üzgünüz, tüm enerjisini topluma faydalı olmak için harcayan eşsiz bir insandı, ışıklar içinde uyusun.

Levent Takan: Hudut ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin.

Arif Kuday: Mehmet Ağırgan abimize rahmet yakınlarına sabırlar diliyorum. Mekanı cennet olsun.

Hilmi Keskin: Edirne Hudut ailesinin başı sağ olsun nurlar için de yatsın

Göksal Çidem: Başınız sağ olsun. Mekanı cennet olsun

Doğan Yürükler: Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

 

Mehmet Ağırgan’ın şiirleri artık ‘Divan’ını oluşturmak zamanı gelmiş bir şairin derlemeleri gibidir. Gönül bahçesinden derlenmiş bu dizeler, sakin bir zamanda okuduğunuzda sizi can evinizden vuracaktır. Çünkü onlar sevginin şiirleridir.” (Dr. Erdal Ceyhan)

"Edirne İl Halk Kütüphanesi Emekli müdürlerinden , kentin kültürüne ve sanatına değerli katkılar sunması sonucu 'Edirne sevdalısı' kimliğini fazlasıyla hak eden Hudut Gazetesi Köşe Yazarı Mehmet Ağırgan 71 yaşında aramızdan ayrıldı. Kendisi gibi emekli kütüphane müdürü olan eşi Özlem ve oğlu merhum Veysel Önder Ağırgan ile birlikte çıkardığı Ozan Ağacı dergisiyle Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere birçok şehrin sanatsal birikimini sayfalara taşıyan Mehmet Ağırgan, Temmuz ayında oğlu Önder'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşamıştı.

Ağırgan'ın vefat haberi başta ailesi ve sevenleri olmak üzere Edirnelileri de hüzne boğdu. Yapmış olduğu araştırmaların yanı sıra eşiyle birlikte yürüttüğü Ozan Ağacı dergisi ile de şehrin sanatsal ve kültürel kimliğine katı sağlayan, kent belleğine kalıcı katkılar veren Ağırgan, Trakya Şairler Şöleni'nin düzenlenmesinde de büyük pay sahibiydi." (Orkun Akman)

 

ESERLERİ:

Şiir:

Sevginin Rengi (2006).

Araştırma-İnceleme:

Cumhuriyet Döneminde Edirne Valileri (2012),

Geçmişten Günümüze Trakya Üniversitesi (2012),

Bütün Yönleriyle Erzin (2012).

KAYNAKÇA: Mehmet Ağırgan / Sevginin Rengi (2006), Dr. Erdal Ceyhan / Sevginin Rengi önsözü (2006), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007), Mehmet Ağırgan'dan bir yılda 3 kitap (hudutgazetesi.com, 23.04.2012), Orkun Akman / Mehmet Ağırgan'ı kaybettik (hudutgaztesi.com, 30 Aralık 2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör