Fikri Cantürk

Ressam, Akademisyen, Şair

Doğum
07 Şubat, 1933
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü
Burç

Akademisyen, ressam ve şair. 7 Şubat 1933, Karalar Köyü / Ankara doğumlu. İlköğrenimi ile ortaöğrenimini Ankara’da tamamladı ve 1952-54 öğretim yılında Ankara’nın Koparan köyü ilkokulu öğretmenliğine atandı. 1957 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü bitirdi sonra yurdun değişik yerlerindeki öğretmen okulları ile ortaokul ve liselerde resim-iş öğretmeni olarak çalıştı. 1965-66 yıllarında gönderildiği Paris’te Académie et Ateliers Ranson (Resim öğrenim sertifikası) ve Ecole Pratique de Langue Française (Fransızca dili öğrenim sertifikası) aldı.

Fikri Cantürk, 1970-74 yıllarında Samsun Eğitim Enstitüsü Resim-İş  Bölümü’nde, 1974-80 yıllarında Samsun Yüksek Öğretmen Okulu Resim-İş Bölümü’nde resim öğretmenliği yaptı ve 1983 yılında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resim-İş Eğitimi Bölümü’nde lisans tamamladı. 1980-85 yıllarında Ondokuzmayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü Resim Anasanat Dalı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve 1985 yılında kendi isteği ile emekliye ayrıldı. 1986-87 yıllarında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde yarı-zamanlı olarak dersler verdi. 1986-87 yılları arasında Lale Sanatevi'nin sanat danışmanlığını yaptı, resim kursları ve konferanslar verdi. 1985-89 yılları arasında Ankara'da özel bir atölye açıp resim çalışmalarını sürdürdü ve özel dersler verdi. Daha sonra geçtiği Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümü Resim Anasanat Dalı’nda 1989 yılında doçent, 1993 yılında profesör oldu ve 1998 yılında ikinci kez emekliye ayrıldı. Çalıştığı öğretim kurumlarında başöğretmen, eğitim şefi, atölye şefi, bölüm başkanı olarak idari görevler aldı. Yüksek lisans ve sanatta yeterlilik tezleri yönetti.

Fikri Cantürk, Gençlik yıllarında şiirle ilgilenerek, Varlık dergisi başta olmak üzere, kimi dergilerde şiirler ve desenler yayımladı. 1961 yılında “99 Güvercin ve 1 Zeytin” adlı bir şiir kitabı yayımladı. Yurt içinde ve yurt dışında kişisel resim sergileri açtı, karma sergilerine katıldı. 1971 de 5. DYO sergisinde jüri özel ödülü, 1976'da 37. Devlet Resim ve Heykel Sergisinde başarı ödülü, 1977'de 11. DYO sergisinde mansiyon, 1980'de 41. Devlet Resim ve Heykel Sergisinde başarı ödülü, 1981'de Kültür Bakanlığınca düzenlenen "Kurtuluş Savaşı ve Atatürk Devrimleri" konulu yarışmada birincilik ödülü, 1985'te 19. DYO Sergisi Ödülü, 1986’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin düzenlediği "Milli Egemenlik ve Barış" konulu yarışmada mansiyon, 1987'de Türkiye Petrollerinin düzenlediği "Atatürk Vl. Resim Yarışmasında mansiyon, 1987'de 48. Devlet Resim ve Heykel Sergisinde başarı ödülü aldı. Yurtiçinde ve yurtdışında özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

Fikri Cartürk’ün, “’Kadınlar ve çiçekler üzerine fanteziler’ başlığı altında toplayabileceğimiz resim dünyası, düşsel mutluluk temaları, özgürlük, sevgi ve bağlılık gibi evrensel mesajları yansıtmaya yöneliktir.”

“Uzun süredir görüşemedik ama, her gün Fikri Cantürk ile beraberim. Onun kendinden emin, güzel beyaz güvercini, bütün içrel yaşam patlamalarını ayakları altına almış, mağrur bir tavırla ‘Nasılsın?’ diye sorar bana her sabah. Onun sesini işitince kendimi iyi ve güçlü hissetmez miyim? Üstelik Fikri “Cankuş” şu dizeleri söylerken; ‘… Akcıl kuşlar öterken bir mevsim / Yiğit şarkılar tutturacağım / Unutacağım bütün kederleri / Yanız mavili bir özlem / kalacak yüreğimde / Seni çalacağım ıslıklarımda neşeyle’. (99 Güvercin ve 1 Zeytin, 1961) Fikri Cantürk algısal dünyamızın bize sunduğu bilimsel verilerin beraberliğinde, düşlemin o içrel gizli derinliğine de iniyor ve böylece evreni bütünüyle ele alıyor. İşte bu gizemli yolculukta, ben de eşsiz sanatçımızla birlikte olmak istiyorum.” (Prof. Dr. Neriman Samurçay)

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör