Mahmut Altunakar

Siyasetçi

Doğum
13 Eylül, 1926
Eğitim
Ziya Gökalp Lisesi
Burç
Diğer İsimler
Mahmud Altunakar

Siyaset adamı, anı yazarı. 13 Eylül 1926’da, Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Güzelşeyh (Gelensu) köyünde doğdu. Aslen Cizreli bir aileden olup, ailesi arasında ünlü din bilginleri ve tasavvuf şeyhleri bulunmaktadır. Şeyh Muhammed Celaleddin babası, Şeyh Muhammed Neytullah dedesi, onun da babası Şeyh Kasım’dır.

İlkokulu (Barbaros İlkokulu) ve Ortaokulu Kütahya’da tamamladı. Ziya Gökalp Lisesi’ni dışarıda bitirdi. 1948 yılında Demokrat Parti’ye katılarak Çınar ilçe teşkilatını kurdu ve DP Çınar İlçe Başkanlığını yaptı. 1963 yılında Millet Partisi’ne geçerek bu partinin teşkilatlanmasını sağladı. Ancak seçimleri beklemeden, 1963 yılında yüksek öğrenim için Bağdat’a gitti. Burada İngilizce ve Arapça dil öğrenimi gördü. Bağdat Üniversitesi Hukuk ve Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Siyasi Bilimler Bölümü’nü bitirdi. Bağdat’ta ayrıca Ortadoğu ve Afrika ülkeleri diplomasisi üzerine ihtisas yaptı. 1971’de yurda döndü.

Yurda döndükten bir süre sonra Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde master öğrenimi gördü ve “Satı Bey’in Metot ve Fikirleriyle Eğitim Tarihimizdeki Yeri” başlıklı teziyle yüksek lisans çalışmasını tamamladı (1972).

Mahmut Altunakar bir yıl sonra siyasete atılarak MDP’nin Diyarbakır Şubesi’ni kurarak teşkilatını tamamladı ve Eylül 1983’te Diyarbakır Milletvekili seçilerek TBMM’ye girdi. 1987’de parti feshedilene kadar görevini sürdürdü. Aynı yıl 19 arkadaşıyla birlikte Doğru Yol Partisi’ne iltihak etti. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde partince İstanbul’dan aday gösterildi ise de DYP İstanbul’dan milletvekili çıkaramadı. Sonraki yıllarını okuyarak ve yazarak geçiren Mahmut Altunakar’ın Nüvide, Jülide, Güzide ve Mehmet Selim adlarında dört çocuğu vardır.

Hayatının bir döneminde tanıştığı şair Cigerhun (Cigerxwin, asıl adı Melle Kasım), yazdığı “Hayat Hikâyem”adlı hatıra kitabında Altunakar ailesi hakkında bir takım iddialar ileri sürünce, Mahmut Altunakar “Reddiye” (2006, İstanbul) isimli bir risaleyle bu iddialara cevap verdi. Altunakar’un bu risalesi, konuyla ilgi yaptığı açıklamaların dışında; ağaların ve şeyhlerin hayatları, Kürt medreseleri ve medreselerin sosyo-kültürel çevresi hakkında da bilgiler içermektedir.

HAKKINDA: Mahmut Altunakar / Reddiye (2006), Bizzat kendisinden aldığımız bilgiler (Temmuz 2012), İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör