Mehmet Kapçak

Sanat Eğitimcisi, Ressam

Doğum
Eğitim
İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi) Resim Bölümü

Ressam, sanat eğitimcisi. 1947 yılında Mardin'in Mazıdağı ilçesinde doğdu. İlköğrenimini Mazıdağı Merkez İlkokulunda tamamladıktan sonra sınavını kazanarak Diyarbakır Dicle İlköğretmen Okulunda yatılı okumaya başladı. Resim öğretmenleri Tevfik Karakaya ile Necati Özbay’ın teşviklerini gördü. Öğretmen okullarının güzel uygulamalarından biri olan yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak, 1967 yılında uygulamalı yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okuluna girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu. 1970 yılında öğretmen olarak bu okuldan mezun olan Kapçak, şimdiki adıyla Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi olan dönemin İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünün yetenek sınavını kazanarak üç yıl boyunca resim eğitimi gördü.

Resim Bölümünü, Prof. Ramiz Aydın, Prof. Tevfik Karakaya, Prof. İsmail Avcı ve Prof. Süleyman Saim Tekcan'ın atölyelerinde bölüm birincisi olarak bitiren (1977) sanatçı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitiminde lisans tamamladı. 1974 yılından itibaren Diyarbakır merkez ve ilçelerindeki MEB'e bağlı ortaokul ve liselerde idarecilik görevlerinde bulundu.

Mazıdağı Hükümet Konağı bahçesindeki Atatürk Anıtının tasarımını, dönemin kaymakamı Refik Ali Uçarcı ile birlikte 1977 yılında yaptı. 1972 yılından 1980 yılına kadar sanat eğitimciliğinin yanı sıra TRT ve Hürriyet Haber Ajansı muhabirliği, altı yıl boyunca Diyarbakır Güzel Sanatlar Galerisi Seçici Kurul Üyeliği yapan sanatçının; başta TBMM Mustafa Necati Kültür Evi olmak üzere sergi açtığı sanat galerilerinde ve özel  koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.

1991 yılından itibaren çeşitli şehirlerde yirmi civarında resim sergisi açmış olan Mehmet Kapçak; çalışmalarında plastik öğelere ulaşabilme amacını “Keçi” figürünü araç kullanarak gerçekleştirmekte olup; leke, çizgi ve beneklerle devinimsel denge oluşturarak izleyicide beyin rahatlatma kaygısı gütmektedir. “Renkler de siyah, beyaz ve gri tonlara denk değerlere sahiptirler” projesinin de sahibi olan sanatçı, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği üyesi olup; resim çalışmalarına Diyarbakır’da devam etmektedir.

BAŞLICA SERGİLERİ:

1991- Yapı Kredi Bankası Sanat Galerisi Resim Sergisi (Diyarbakır), 1996- Akbank Sanat Galerisi Resim Sergisi (Diyarbakır), 2002- Karma Sergi (Ö. L. Çetin, C. Güvenç, A.  Atan, N. Sönmez ile, Antik Sanat Galerisi, Diyarbakır), 2004- Antik Sanat Galerisi Resim Sergisi (Diyarbakır), 2010- Jazz Now Sanat Galerisi (Bodrum), 2011- Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi Görsel Sanatlar Eğitimi Projesi (Diyarbakır), 2011 TBMM Mustafa Necati Kültür Evi Sanat Galerisi (Ankara), 2011- Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Malik Aksel Sergi Salonu (Ankara), 2012- BRHD Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği 42. Yıl Sergisi (Ankara), 2013- 1. "Kuzey" adlı karma resim sergisi (Diyarbakır), 2013- BRHD 43. Yıl Sergisi (Ankara), 2013 Retrospektif Resim Sergisi Amed Sanat Galerisi (Diyarbakır), 2014 2. "Kuzey" adlı karma resim sergisi (Diyarbakır), 2014- BRHD 44. Yıl Sergisi (Ankara), 2014- TÜYAP Diyarbakır 5. Kitap ve Eğitim Fuarı resim sergisi.

KAYNAKÇA: İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013) – Geçmişten Günümüze Diyarbakırlı İlim Adamları Yazarlar ve Sanatçılar (2014).

 

Resim Örnekleri

Renkler, tuval üzeri yağlı boya (130x100)

Örnek 3

Örnek 5

Örnek 6

Örnek 4

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör