M. Salim Balcı

Yazar, Şair

Doğum
-
Ölüm
-
-
Eğitim
Tutak Rüştiyesi

Şair ve yazar. 19. yy.ın sonu ile 20. yy.ın ilk yarısında yaşadığı biliniyor. Büyük Nakalay köyü / Kanık / Ardahan doğumlu. Babası hattat, müftü ve müderris M. Şükrü Efen­didir. İlk dersi babasın­dan alarak dört yaşında Kur'an'ı hatmetti. Amcası müf­tü M. Tevfik Efendiden Arapça ve Farsça öğrendi. Tutak Rüştiyesinden (Ortaokulundan) mezun oldu. Erzurum İdadisi (Lisesi) son sınıfındayken 1. Dünya Savaşı çıkınca ailesiyle Tutak'a göç etti. Boğazlıyan'ın Toprakpınar köyünde Tarım (1916) ve Tutak Maarif memurluklarında (1923 sonrası) bulundu. Yenihan'da, Karaköse'nin Musik köyünde, Tutak'ta, Eleşkirt'in Molla Süleyman köyünde (1937) Tutak'ın İsabat kö­yünde öğretmenlik yaptı. 

On iki yaşında yaz­dığı ilk şiiri türkü fomundadır. 1908'de ilk gazeli­ni yazdı. Türk Yurdu dergisi okuyarak duygu ve düşünce dünyasını bu kaynaktan besledi. Arapça, Farsça ve Fransızca bilen şair Arapça'dan İmriyü'l-kays, Kâ'b bin Züheyr, Fand, Cerîr, İran edebiyatından Sadî, Hafız, Câmî, Sâib, Ömer Hayyam gibi ünlü­leri ve bizim edebiyatımızın klâsiklerini okudu.  Şiirlerini zaman zaman hece, zaman zaman da aruzla yazdı. Bunların bir kısmı Albayrak (Erzurum) gazete­sinde çıktı. Ervah-ı Şühedaya adlı şiiri ayrıca Hilâl (Samsun) gazetesinde yayımlandı. Mesnevi biçiminde ve 400 beyit olarak yazdığı Düstûru'l-Ahlâk isimli eserinde ahlâkın güzelliklerini ve güzel ahlak edinmenin yollarını anlattı. Dağıstan bilginlerinden Muhammet Tahirü'l-Kurakî'nin Arapça yazdığı ve Tahirü'l Mevlevi tarafından Şeyh Şamil'in Gazavatı adıyla Türkçeye çevrilen kitabı genişleterek yeniden yazdı. Bu eser, Gazi Molla Muhammed'in Mücadelesi (1536 beyit), Emir Hamza'nın Mücadelesi (400 beyit­ten fazla), Şeyh Şamil'in Mücadelesi (bu bolüm için Tolstoy'un Hacı Murat adlı eserinden de ya­rarlandı) başlıklı üç bölümden oluşmaktadır.

ESERLERİ (Şiir):

Reşahat-ı Kalb (1915-1930), Düstûru'l-Ahlâk, Kafkas'ın Kurtuluş Müjdecileri.

KAYNAK: E. Saltık (Doğuş, Mayıs 1941), Türk Dünyası Edebiyatçıları Ansiklopedisi 2 (2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2009).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör