Erdoğan Demirören

Sanayici, İş İnsanı

Doğum
28 Ağustos, 1938
Ölüm
08 Haziran, 2018
Eğitim
Saint Benoit Lisesi
Burç

Sanayici, işadamı, Demirören Şirketler Gurubu yönetim kurulu başkanı (D. 28 Ağustos 1938, İnegöl / Bursa – 8 Haziran 2018, İstanbul). Saint Benoit Lisesi orta bölümü mezunudur. İstanbul Sirkeci’de oto yedek parça ithalatı ve pazarlaması konusunda faaliyette bulunan Kolaylık Oto Müessesi kurucusu Şükrü Demirören`in oğludur.   Babasının 1957 yılında vefatı sonucu, çok genç yaşta işleri devralarak iş sorumluluğu yüklendi. O tarihten bugüne kadar çalışmalarını genişleterek devam ettirmektedir. Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği (RUYİAD) Yüksek İstişare Konseyi üyesidir. Özel Ata Lisesi’nin de sahibidir. Oğlu Yıldırım Demirören ise Beşiktaş Kulübü’nün eski Başkanı ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanıdır. Evli ve 3 çocuk babasıdır.

Erdoğan Demirören’in, Yönetim Kurulu Başkanı olduğu, Demirören Şirketler Gurubunun sektörel olarak  belli başlı firmaları şunlardır:

LPG Gurubu: Milangaz  LPG Dağıtım Tic. ve San AŞ., Milangaz AŞ., Likidgaz A.Ş., Mutfakgaz A.Ş., Güneşgaz A.Ş: LPG depolama ve dağıtım  şirketlerini bünyesinde  bulunduran bu grup, Türkiye sathında 24 dolum tesisi, 40 bin ton stoklama kapasitesi, 2950  adet ana bayisi ile 450  bin tona ulaşan satış  potansiyeline sahipti. Bunun yanında 195 adet tır, tank ve treylerinden oluşan nakliye filosu ile hizmeti sürmektedir.

Demirören Tüp  İmalat A.Ş .:  LPG Tevzi Şirketlerinin, çeşitli ebattaki tüp   ihtiyaçlarını, gerekse bu tüplerin vana ve subap ihtiyaçlarına cevap vermek  gayesi ile İzmir/Bornova`da faaliyetlerinin sürdürmektedir.

Parsat A.Ş.: İstanbul/Avcılar'da bulunan ve otomotiv yan sanayinin önde gelen kuruluşlarından olan Parsat Piston San. ve Tic. A.Ş. Alman Kolbenschmidt Lisansı ve işbirliği ile 1970 yılından bu yana çeşitli ebatta üretilen pistonlarla gerek iç piyasaya gerekse ihracata pazarlanmaktadır.

Ata Eğitim A.Ş.  İstanbul/Balmumcu`da bulunan kendi  binasında hizmet vermekte olan Özel Ata Lisesi, anaokulu, ilköğretim ve lise bölümlerinde faaliyet göstermektedir.

Demirören Holding ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören, 8 Haziran 2018 günü İstanbul’da hayatını kaybetti. 7 Haziran 2018’de Hürriyet Gazetecilik'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Demirören, vefatından önce bir süredir Florance Nightingale Hastanesi'nde tedavi oluyordu. Doktorlar, sağlık durumu kötü olan Demirören'i bir süredir kurtarmaya çalışıyordu.

Demirören Holding ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Demirören için ilk tören 10 Haziran 2018 Pazar günü İstanbul Şişhane'deki Holding binası önünde yapıldı. Fatih Camisi’nde öğle namazının ardından cenaze töreni düzenlendi. Erdoğan Demirören, Zincirlikuyu Mezarlığı’ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

KAYNAKÇA: Erdoğan Demirören hayatını kaybetti (fortuneturkey.com, 8.06.2018), Sonsuzluğa uğurladık (hürriyet.com.tr, 10.06.2018).

DEMOKRASİ YOLCULUĞU

DEMOKRASİ YOLCULUĞU

 

Erdoğan DEMİRÖREN

Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı

 

Hürriyet, Türkiye’nin demokrasi yolculuğunun en önemli tanığıdır. Aradan geçen 70 yılda Türkiye de, dünya da uzun ve zorlu bir yolculuk geçirdi. Bu yolculuk sırasında sosyal, siyasal ve ekonomik olarak birçok kavram, olgu ve anlayış değişse de Hürriyet’in başlangıçta konulan ilkeleri değişmedi.

Türkiye’nin 1945-1950 yılları arasında yaşadığı demokrasiye ve çokpartili hayata geçiş çabaları beraberinde birçok alanda olduğu gibi basın sektöründe de yeni solukların ortaya çıkmasına yol açtı.

İşte Hürriyet bu demokrasi yolculuğunun en önemli tanığıdır...

İçeriği ve basına getirdiği yeniliklerle dönemin değişen ruhunu da yansıtan Hürriyet’in birinci sayfasında iki siyasi rakibin, İnönü ve Bayar’ın yazılarının yer alması; kurucusu Sedat Simavi’nin “Yeni bir rejime girdik, ortada duran sayısız meselemiz var. Basına büyük iş düşüyor.

Ağırbaşlı, özü sözü doğru bir gazete” hedefinin de göstergesidir aynı zamanda.

Yine Simavi’nin, “Tarafsız değil, müstakil olacaktır. Halkın faydası için lüzumu halinde taraf tutacak, fakat müstakil olduğu için hiçbir zaman tuttuğu tarafın aleti olmayacaktır” sözleri de...

Aradan geçen 70 yıl içinde Türkiye de dünya da uzun ve zorlu bir yolculuk geçirdi. Bu yolculuk sırasında sosyal, siyasal ve ekonomik olarak birçok kavram, olgu ve anlayış değişse de Hürriyet’in başlangıçta konulan ilkeleri değişmedi.

Ömrünü ülkesine, bayrağına ve milletine adamış bir insan olarak 1965 yılında Hürriyet Gazete ve Dağıtım Şirketi’nin Simavi ailesiyle birlikte ortaklarından biri sıfatıyla diyorum ki: Bu gün de Hürriyet Türkiye’nin birliği ve beraberliği, Türk halkının huzuru için üzerine düşen görevi yerine getirme gayreti içinde olmaya devam ediyor.

Etmelidir de...

Bu görevini yerine getirmek konusunda gerek gazetenin gerekse bizlerin hassasiyeti ise her türlü tartışmanın ötesindedir.

Siyaseti dizayn etmeyi bırakması gereken medya günümüz gençliğini gelecek kuşaklara hazırlamalı ve bilgi ile donatmalıdır...

Tavır gazeteciliğinin sona erdiği bir dünyada artık medya bilgi dağıtımının ve paylaşımının kaleleri olmak zorundadır.

Tüm farklılıklara seslenmesi gereken medya hepsini sayfalarında ve ekranlarda ülke adına birleştirmeli ve kutuplaştırmadan uzak durmalı.

Yıkıcılıktan uzak yapıcı eleştirel bakışına dönmelidir.

Milliyet ve Vatan gazetelerini aldığımızda sizlerin huzurunda bir söz vermiştim ve demiştim ki:

- Biz gazetelerle büyümeye değil gazeteleri büyütmeye geldik.

Bugün bu sözümüzü de tutmuş olmanın mutluluğunu taşıyorum.

Hürriyet’in deneyimli bu kadroları ve okuyucularının bunu başaracağına ailemle birlikte inanıyoruz.

Nice güzel yetmişinci yıllar dileklerimizle...

Saygılarımla.

KAYNAK: Demokrasi yolculuğu (hürriyet.com.tr, 18.08.2018).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör