Ata Karatay

Hukukçu, Şair

Doğum
13 Haziran, 1926
Ölüm
25 Mart, 2013
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, şair (D. 13 Haziran 1926, Üsküdar / İstanbul – Ö. 25 Mart 2013, Üsküdar). Aile soyu Selçuklu Veziri Celaleddin Karatay’a dayanır. Divan sahibi bir şair olan Mehmet Emin Vefa Karatay babası, hiciv üstadı ve felsefeci Namdar Rahmi Karatay ile çevirmen Sadreddin Karatay amcaları, Bağdat ve Viyana’da Türkiye Büyükelçisi olarak görev yapmış edebiyatçı Baha Vefa Karatay ile İÜ Tıp Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış olan Tıp Profesörü ve ressam Sefa Karatay kardeşleridir. Şair Şemsa Balamir Karatay ise ablasıdır. Konya Lisesi (1944), İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1948) mezunu. 1950 yılından itibaren İstanbul’da serbest avukatlık yaptı. 1959’da dil öğrenmek için gittiği Norveç’te bir yandan fabrikalarda işçi olarak çalışırken bir yandan Norveç gazete ve dergilerinde yazılar ile çeviri şiirler yayımladı. Emekli olduktan sonra çalışmalarını Büyük Ada’da sürdürdü. 1962-70 yılları arası İstanbul’da Emek Sinema Ltd. Şirketinin yöneticiliğini üstlendi. Türkiye Sanatçılar Birliği kurucu üyesi ve Edebiyatçılar Derneği üyesiydi.

Hayatı boyunca Üsküdar’da ikamet eden Ata Karatay, 25 Mart 2013 tarihinde aynı yerde vefat etti. Cenazesi Şakirin Camiinde kınlan namazdan sonra Karacaahmet Mezarlığında toprağa verildi. Eşi Sahavet Karatay ve oğlu Mehmet Vefa hayattadır.

Şiirleri ve şiir çevirileri Çağrı, Yeditepe, Varlık, Varlık Cep, Çalı vb. dergilerde yayımlandı. Dünya şiirini konu edinen çok sayıda antolojinin İskandinav edebiyatları bölümlerinde yer alan şiirlerin büyük bölümü onun çevirilerinden oluştu. Şu dörtlüğü ünlüdür:

 

“Yeryüzüne gelişimiz hep aynı

Yeryüzünden gidişimiz bir

Oysa neler gelir başımıza ayrı ayrı

Yaşayan bilir!”

 

“Karatay, daha çok toplumcu bir şair olmasına rağmen, şiirleri yıkıcı, kuru ve yavan değil. Gerçekçi, toplumcu olacağım diye şiiri bir yana itmiyor. Şiirlerinde bir içlilik ve musiki buluyoruz. Uzun yıllar dış ülkelerde kalmış, ama Anadolu’dan kopmamış. Anadolu insanının derdini, tasasını, sevincini, mutluluğunu biliyor. Onların şiirini rahatça ve içtenlikle verebiliyor bize.” (İlhan Geçer)

ESERLERİ:

ŞİİR: Çöle Akan Nehir (1951), İster İstemez (1956), Gözdağı (1958), Seni Var Saymak (1964), Yaşamak Yarından Önce (2006).

ANTOLOJİ: Çağdaş İskandinav Şiiri (35 şiirden altısı Lütfü Özkök’ün çevirisiyledir, 1962).

Ayrıca, İsveç-Norveç-Danimarka dilleri konuşma kılavuzları, Grameri İle Norveç Dili (2001), Norveççe Cep Sözlüğü (2002) gibi yabancı dil öğretim kitapları vardır.

KAYNAKÇA: İlhan Geçer / Seni Var Saymak (Elif, Aralık 1934), Mehdi Halıcı / Konyalı Ozan Ata Karatay (Yeni Meram), Tahir Alangu / Çağdaş İskandinav Şiiri Örnekleri (Vatan, 3.9.1960), Aydın Balçık / İskandinavya’ya Uzanan Bir Kültür: Atâ Karatay (Ağustos 1998), Veysel Gültaş / Kadı Burhaneddin’den Günümüze Hukukçu Şairler Antolojisi (2003), Mehmet Bildirici / Ata Karatay’ı Ziyaret - Sadrettin Karatay’ın Yazıları (Çağrı, Şubat 2005), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (Ata Karatay’dan alınan bilgilerle, 2007, 2009), Eşi Sahavat Karatay ile oğlu Mehmet Karatay’dan alınan bilgiler (27 Mart 2016).

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör