Ender Ergün

Korist, Koro Yöneticisi, Müzisyen

Doğum
18 Nisan, 1945
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
Burç

Besteci, koro sanatçısı ve yöneticisi. 18 Nisan 1945 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. İbrahim Etem ve Atiye Yaşar (Dillioğlu)'nun oğullarıdır. İlk ve orta öğrenimini memleketinde tamamladı. Kuleli Askerî Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu. Yüksek öğrenimi sırasında Üniversite Korosu’nda başladığı müzik çalışmalarında Süheylâ Altmışdört’ün öğrencisi oldu. Birçok konserini yönettiği Üniversite Korosu’nun İstanbul Üniversitesi’ne bağlanmasını sağladı. İstanbul Belediye Konservatuvarı’nın beş yıllık normal eğitim süresini iki yılda tamamladı.

Konservatuvar öğrencisiyken, S. Altmışdört tarafından M. Nurettin Selçuk ve N. Atlığ’la tanıştırılarak Konservatuvar İcra Heyeti’ne kadrolu, İstanbul Radyosu Klasik Korosu’na misafireten atandı. Atlığ’ın konservatuvardaki derslerinde asistan öğretmenlik yaptı. Halil Can ve Sabahattin Volkan ile dinî musiki çalıştı. Naime Batanay, Cahid Gözkân ve Muazzam Sepetçioğlu’ndan faydalandı. Üniversite Korosu, Belediye Konservatuvarı, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Devlet Konservatuvarı gibi kurumlarda hocalık yaptı. 1976’da kurulan Devlet Klâsik Türk Müziği Korosu’na, ses sanatçısı olarak naklen atanan Ergün, stajyer kadronun yetiştirilmesine katkıda bulundu.

1978’de koronun müdürlüğüne, 1985’te Mefharet Yıldırım’dan sonra şef yardımcılığına getirildi. Kültür Bakanlığı’nca oluşturulan kurullarda görevler aldı. Koro yönetmenliğinde, Klasik Koro anlayışını benimsedi. 1996 Dede Efendi Yılı’nda Dede Efendi Besteleri adlı kitabı F. Salgar ve S. Aytan ile birlikte hazırladı. 1983-2001 yılları arasında İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak çalıştı. 25. Yıl / Klâsikler adlı iki albümün şefliğini yaptı. 1998’de koronun şefliğine atandı. Ses sanatçısı Nursel Ergün ile evli olup Ayşe Nihan Aydın adlı bir kızı olan Ergün, 2006’da emekliye ayrıldı.

Klasik Türk Müziği saz ve söz eserleri beste çalışmalarından bazı­larışunlardır:Ey şûh-i kerem-pîşe dil-i zar senindir.Yok minnetin aslaa (Hicaz - Uzzal Yürük Semaî, güfte Nedim),Aldıkça ele gamzelerin sazı muhabbet (Şehnaz şarkı, Sengin Semaî güfte : Nefi),Yollarda kalan gözlerinin nurunu yordum (Hüzzam şarkı, Curcvna - Sengin Semaî, güfte:Y. Kemal Beyatlı),Uşşak Peşrev (Devr - Kebir),Segah Saz Semaî, (Aksak semaî).

HAKKINDA: Günümüz Türkiyesinde Kim Kimdir (İstanbul 1996-1997, s. 254), Şevket Beysanoğlu / Diyarbakırlı Fikir ve Sanat Adamları (c. 3, s. 435, 2. bas. 1997), www.devletkorosu.com, İhsan Işık / Diyarbakır Ansiklopedisi (2013).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör