Terzi Baba

Mutasavvıf, Şair

Doğum
Ölüm
-
Diğer İsimler
Muhammed Hayyât Vehbi

Mutasavvıf-şair (D. 1779, Sarıgöl köyü / Erzincan - Ö. 1848). Asıl adı Muhammed Hayyât Vehbi olduğu halde mesleğinden dolayı Terzi Baba olarak tanındı. Öğrenim görmediği, hatta ümmi olduğu kanaati yaygındır. Buna karşılık engin bir kültüre sahip olduğu, eserinden ve hakkındaki rivayetlerinden anlaşılmaktadır. Tasavvufî eğitimini Mevlâna Hâlid-i Bağdâdî halifelerinden Erzincanlı Abdullah Efendi’den aldı. Gençlik yıllarında Kadirî tarikatına girerek manevi hayatını bu yolda devam ettirmiş, kırk yaşlarına doğru Nakşibendi tarikatına girerek Mevlâna Halid-i Bağdadî’nin halifesi olmuştu. Nakşibendî tarikatına girdikten sonraki halifeleri ve müridleri arasında döneminin önemli kişileri ve bazı şairler de vardır.

Terzi Baba’nın tasavvufî konuları içeren “Kenzü’l-Fütuh” adlı düzyazı (mensur) eseri, halifelerinden Hacı Hafız diye tanınan Şair Mehmed Rüştü Efendi tarafından manzum bir risale haline getirilildi. 1869, 1912 ve 1979 yıllarında baskıları yapılan bu eserin sonunda Hacı Hafız ve Terzi Baba’nın birer münâcatına da yer aldı.

ESERLERİ:

Mifftâhü’l-Kenz (yay. haz. Orhan Aktepe, 1997; Vehbi Yurt, 1995), Sıfat-ı Sübûtiyye Risâlesi.

KAYNAK: Bursalı Mehmed Tahir / Osmanlı Müellifleri I (1972), Orhan Aktepe / Terzi Baba - Hayatı ve Miftâh-ı Kenz (1979), Yakup Şafak / “Terzi Baba’nın Miftahu’l-Kenz’inin Aslı Manzum mudur?” (Yedi İklim, Sayı: 54, Eylül 1993), Vehbi Yurt / Terzi Baba Hayyât Vehbî el-Erzincanî - Hayatı ve Eserleri (1995), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör