Aziz Kemal Hızıroğlu

Yazar, Şair

Doğum
23 Mayıs, 1949
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Şair, yazar. 23 Mayıs 1949, Adapazarı doğumlu. İlkokulu İstanbul’da, ortaokulu Adapazarı’nda okudu. Kuleli Askeri Lisesinden (1967), askeri öğrenci olarak okuduğu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden (1971) mezun oldu. Değişik yerlerdeki askeri okul, askeri kütüphane, kıta personel şubeleri ile askerlik şubelerinde (1971-80) görev yaptı. 12 Eylül (1980) döneminde, yüzbaşı rütbesindeyken siyasal gerekçelerle tutuklandı. Yargılanarak 1984 yılında beraat etmesine karşın, Silahlı Kuvvetlerden ihraç edildi. Pek çok parti, dernek, vakıf ve sendikada çeviri atölyeleri kurdu ve yönetti. Yöneticisi olduğu Toplumsal Araştırmalar İçin Vakıfta İngilizce grup dersleri vererek yaşamını sürdürdü.

Şiirleri ile yazıları; Fayton, Papirüs, Şiirli Çıkın, Uç, Düşlük, E, Şiir Ok’u, Ağır Ol Bay Düzyazı, Şiirin, B(aşk)a, Budala, Ütopya, Kavram Karmaşa, Islık, 3 Nokta Edebiyat, Şiiri Özlüyorum, Tay, Öteki-Siz, Kül, İspinoz, Sessiz, Yaba Edebiyat, Bizim Ece, Lül Sanat, Dize, Akköy, Ardıçkuşu, Ücra, Agora, Güney, Yalın Ses, Siyah Beyaz, MaviDergi, Edebiyat Koop, Şair Çıkmazı, Edebiyat ve Eleştiri, Aykırısanat, Kuzey Yıldızı, Berfin Bahar, Evrensel Kültür, Nikbinlik, Şiir Ülkesi, Damar dergilerinde yayımlandı. Hoşgeldin Dokunmaya adlı şiirle 1989 Cahit Sıtkı Tarancı Şiir Yarışması İkincilik Ödülü aldı. Türkiye Yazarlar Sendikası ve Edebiyatçılar Derneği, Toplumsal Araştırmalar Vakfı (yönetici) üyesidir.

“Hep sormuşumdur kendi kendime: Şiirin değerbilir gülü de olmasaydı ne yapardı şair? Tüm kırgınlıklara karşın yaşamaya ve yazmaya eğilimli ruh halimizi böyle bir güzelliğe borçluyuz. Seçtiğimiz şiirlerle ulaşamadığımız nice şiirlerin arasındaki gizi ve büyüyü içmizdeki çocuğun aynasına taşıdıkça alacakaranlık başka türlü yorumlanacak. Hızıroğlu’nun, ‘yeni aşk suçları işlemeye hazır düş olabilirim’ diye tanımladığı uslanmaz düş avcılığı günlük güneşlik günlere daha yakın duruyor.” (Ahmet Günbaş)

ESERLERİ:

ROMAN: Tabanımdaki Çamur (1996).

ŞİİR: Hoş Geldin Dokunmaya (1989), Hazırlıksız ve Yalnız (1992), Saprofit (1996), Okyanus Eskiz’i Şeyler (1998), Usulca (1998), Yaşandınız Öldünüz (1998), Şebnem (2000), Beyaz da Bitti (2002), Seçme Şiirler (2003), Mühür (2004), Göndere Çekilen Karanfil (2005).

HAKKINDA: A. Ömer Türkeş / Neredeyse Unutmuştuk Gerçekçiliği (Virgül, Haziran 2002), O. Günay / Aziz Kemâl Hızıroğlu’nun Şiiri (Kavram Karmaşa, Temmuz-Ağustos 2002), İsmail Arslan / Şiirle Çoğalmak ve Aziz Kemâl Hızıroğlu (Tay, Ağustos-Eylül 2003), İlhan Karaman / Seçme Şiirleriyle Aziz Kemâl Hızıroğlu (Tay, Ekim 2003), Ahmet Günbaş / Aziz Kemâl Hızıroğlu’ndan Seçme Şiirler (Damar, Kasım 2003), Ruşen Hakkı / Mühür (Özgür Kocaeli, 23.5.2004), Mustafa Günay / Verimli ve Başarılı Bir Şair: Aziz Kemâl Hızıroğlu (Adana, 26.7.2004), Ersan Erçelik - Sevil Çağlar / Şiirle Raks - Aziz Kemâl Hızıroğlu ile Söyleşi (Şiiri Özlüyorum, Kasım-Aralık 2004), Hasan Akarsu / Şiirler-Den / İzler (2004) - Aziz Kemâl Hızıroğlu’nun Şiirleri (Yaba Edebiyat, Mayıs-Haziran 2004), Muhsin Şener / İki Binli Yılların Ümit Yaşar’ı (Şiir Ülkesi, Mart 2005).

 

NE ZAMAN SENİ DÜŞÜNSEM

ne zaman seni düşünsem

bir kuş önüme konar

toprak yeşile kesilir

su kendi rengini arar

 

sen gelince aklıma

beyaz bir yaban çiçeği

bir tutam mavi deniz

coşar da bulur beni

 

düş’ün yanıma gelince

kırmızı bir gül koyuyorum

uzandığım yerlere

gidince dokunuyorum

 

ne zaman seni düşünsem

rüzgâr oluyorum

 

Aziz Kemal Hızıroğlu

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör