Faik Kırımlı

Çini Sanatçısı, Gravür Sanatçısı

Doğum
Ölüm
11 Aralık, 2011

Gravür ve çini sanatçısı (D. 1935, İstanbul - Ö. 11 Aralık 2011, İstanbul). Kırım Türklerindendir. Sanata gravürle başladı. 1960’larda çini sanatına yönelerek, uzun yıllar Topkapı Sarayı ve Osmanlı arşivlerinden yararlanarak çiniciliğin 16. yüzyıldaki orijinal tekniğini araştırdı. Bu araştırmaların ardından yaklaşık 10 yıl atölyesinde bu çalışmaları yürüttü. 350-400 yıl sonra çini sanatını yeniden canlandıran ve orijinal tekniği uygulayabilen tek kişi oldu. 1980’li yıllarda İznik’te bir atölye kurdu. Çini ustaları Eşref Eroğlu ve Güvenç Güven’in de hocası oldu. Faik Kırımlı 11 Aralık 2011 tarihinde İstanbul’da vefat etti. Cenazesi Bayrampaşa Merkez Camisi'nde kılınacak ikindi namazından sonra İstanbul’da toprağa verildi. Faik Kırımlı’nın, İstanbul Antikacıları (1996) adlı bir eseri vardır.

Öğrencisi Güvenç Güven, Kırımlı'nın vefatı ardından şu değerlendirmeyi yapmıştır:

''(…) Yaptığı bazı eserler yabancı müzelerde sergilenmektedir. Hocam, İznik'te 1980'li yıllarda, çiniciliğin yüzyıllar sonra temelini yeniden atmıştır ve bazı kişilere bunu öğretmiştir. Onlardan bazıları rahmetli oldu. Hocamın çini, seramik, porselen sektörlerine çok büyük faydası olmuştur. Günümüzde yapılan İznik çinisiyle uğraşanlara büyük bir ilham kaynağı olmuştur. 1995 yılından itibaren ben de kendisiyle çalışmaya başladım. İznik çinileri tekniğini bize öğretti. Allah razı olsun, onun sayesinde biz de İznik çinileri yapmaya devam ediyoruz.''

KAYNAK: Çini ustası Faik Kırımlı vefat etti (Zaman.com.tr, 11 Aralık 2011), İznik Çinisi, Babasını Kaybetti (www.iznikdefteri.com,13.12.2011), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2012).

Çini örneklerinden

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör