Ayşe Sevim

Yazar, Şair

Doğum
20 Nisan, 1979
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Ayşe Günay

Şair ve yazar. 20 Nisan 1979, İzmit doğumlu. Asıl adı Ayşe Günay’dır. İzmit Kazım Karabekir İlkokulunu bitirdi (1989). Orta ve lise öğrenimini İzmit İmam Hatip okulunda tamamladı (1995). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden (2001) mezunu. 2001-02 yılları arasında gazetecilik yaptı. Daha sonra çeşitli yayın organlarında editör olarak çalıştı. Tarih ve edebiyat konularında dersler ile İSMEK’te yazı dersleri verdi. Kitaphaber (2005) dergisinin editörlüğünü üstlendi. Çalışmalarını ve yaşamını İstanbul’da sürdürdü.

İlk şiiri, 1997 yılında Merdiven Sanat dergisinde çıkmıştı. Şiirleri daha sonra Merdiven Sanat, Kitap Haber, Dergâh, Hece, Merdiven Şiir dergilerinde yayımlandı. 2004 yılında çıkan ilk kitabı Güneşe Yolculuk, Türkiye Yazarlar Birliğince Yılın Çocuk Kitabı seçildi.

Güneşe Yolculuk, A. Saint Exu-pêry’nin Küçük Prens’inde kaldığım ve üstüne gül koklamadığım masal okuma zevkimi yeniden canlandırdı. Yazarı Ayşe Sevim henüz 25 yaşında; ama aklıyla gönlünün birbirinden hoşnut kaldığını apaçık gösteren olgun bir üslubu var. Ben tesadüfen onun bir şair, bir senarist, bir tarihçi, bir hikâyeci olduğunu biliyorum. Eminim ki, onun dergilerde pek çok örneğini sergilediği yaratıcılığının örneklerine rastlamayanlar bile, bunları hissedecek ve Güneşe Yolculuk’u okuduktan sonra diğer eserlerine de ulaşmaya çalışacak. (…)

“Güneşe Yolculuk’a dönersek, olayları canlı-cansız her şeyin tanık-lığında anlatan bir üslup. Ayşe, masal kahramanı Zehra’ya, zaman tünelinde bir yolculuk yaptırıyor ve Hz. Muhammed’in yaşamına ayna, ağaç, tesbih tanesi, ok ve yay, gölge, ekmek, masal kahramanı Mersina, toz zerreciği, karınca, rüzgar ve harita gibi nesnelerin yardımıyla sızıyor.” (Nuriye Akman)

ESERLERİ:

ÇOCUK KİTABI: Güneşe Yolculuk (roman, 2004), Türk Destanları Serisi (dokuz destan).

ARAŞTIRMA: Feminizm (2005).

KAYNAK: Nuriye Akman / Güneşe Yolculuk (Zaman Turkuaz Eki, 19.12.2004), Hümeyra Şahin / Feminizm (Kitaphaber dergisi, sayı: 26), Nur Çintay / Beş Yaşında Aşk (Radikal, 26.9.2004), Ayşe Şener Yurtseven / Türk Destanları Serisi (Kitaphaber dergisi, sayı: 28), A. Kadir Suphandağı / Güneşe Göç Var da Kalan Biz miyiz? (Zaman, 24.01 2005), Özcan Ünlü / Bin Kapılı Hayal Ülkesine Atıldım (Türkiye gazetesi, 26.2. 2005), Abdulkerim Yılmaz / Güneşi Görmek İçin Batıya Değil Doğuya Bakalım (Millî Gazete, 3.4.2005), Halime Kökçe / Peygamberin Hayatına Macera Dolu Bir Yolculuk (Gerçek Hayat, 22-28.4.2005), Bünyamin Yılmaz / Her Destana Farklı Kurgu (Millî Gazete, 3.4.2006), Ayşe Olgun / Köroğlu Süperman’ı Döver (Yenişafak Kitap, 5.4.2006), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

 

BAŞI DÖNEN GÜL

Ben zırhı delik ordularla

Parolalarla yürürüm kendime

Nehrin üstüne muşamba örterim

Günahın uzun saçlarında

Ruhum kamaşır

Kanımda cırcır böceği gezdiririm

 

Sen bir gülü ısıran kelimelerle

Dolanırsın hayatta

Korkuyu hayaletlerin elinden toplamazsın

Tırnakların hayaletlerin sesine

Gül tohumu eker

 

Sen dumanların

Kalbini

Çürük dişlerle ısırmasını bilmezsin

Gül yaprağı akıtır damarın

Ellerin düşünülünce

Güllerin karnı doyar

Ellerin düşünülünce

Örümcek ağızlı bir rüya

Gül kokar

 

Eskiler söyler

Üzerlerinde bitlerini ve yorgunluklarını/

kırarlarken akşamları

Konuşurlar

Bir gülün başı dönerse

Tüm yıldızlar toprağa düşebilir diye

Bu yüzden

Tüm yıldızları ağzımda taşırım ben

 

Eskiler söyler

Üzerlerinde tarla kuşlarını, ağıl kokusunu/

çıkartırlarken akşamlan

Konuşurlar

Bir gülün başı dönerse

Tüm yüzler buluta değebilir diye

Bu yüzden

Tüm bulutlar benim yüzümde yıkanır

 

Ve kadınlar ve erkekler bilir

Senin bir güle dönüştüğünü

Benim kirpiklerimin toprağa soyunduğunu

Daha neler neler geçer dudaklarından

Dudaklarını kelimelerle acıtırlar

Bir gülün sana dönüştüğünü

Bahçıvanların tespihlerine seni taktıklarını

Bilmezden gelip

 

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör