Şükrü Kacar

Belediye Başkanı, Gazeteci, Yazar

Doğum
19 Mayıs, 1927
Eğitim
Akçadağ Köy Enstitüsü, Gazi Terbiye Enstitüsü Pedagoji Bölümü
Burç

Gazeteci-yazar, belediye başkanı. 19 Mayıs 1927, Kacar köyü / Kovancılar / Elazığ doğumlu. Çaybağı İlkokulu (1940) ve Akçadağ Köy Enstitüsünü bitirerek (1944) öğretmen oldu. Çeşitli yerlerde öğretmenlik yaptıktan sonra Palu Bölgesi Gezici Başöğretmenliği görevine (1950) ve Kacar köyü başöğretmenliğine (1951) atandı. Gazi Terbiye Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitirdi (1957). Mardin’de ilköğretim müfettişliği (1957-59), Akçadağ’da öğretmen okulu meslek dersleri öğretmenliği (1959) yaptı. 1962’de Elazığ Halk Eğitimi Başkanlığına getirildi. Bu görevi süresince Elazığ’daki ortaokul ve liselerde öğretmenlik görevine devam etti.

Erken yaşlardan itibaren şiir ve yazılar yazan Kacar, yerel gazetelerde çıkan kimi yazılarından dolayı Halk Eğitimi Başkanlığından alınarak Niğde Ulukışla Ortaokulu Türkçe öğretmenliğine gönderildi. 1968 yılında bağımsız olarak Elazığ Belediye Başkanı adayı oldu ve seçimi kazanarak 1973 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Bu görevinin ardından çocuklarını okutmak amacıyla İstanbul’a gitti. 1978-80 yılları arasında Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu İstanbul Bölge Müdürlüğü görevini yürüttü. 1981 yılında genel müdür danışmanı iken ikinci kez emekliye ayrıldı. Bu ikinci emekliliğinden sonra Elazığ’a döndü ve gazete yazarlığına başladı.

Şükrü Kacar’ın yazıları Elazığ gazetelerinden Nurhak ile birlikte Mardin’in Sesi, İlköğretim Gazetesi, Cumhuriyet, Elazığ, Samsun Medeniyet Gazetesi, Yeni Harput ve Turan gazeteleri, Bizim Ece (Salihli), Akçadağ Köy Enstitüsü Dergisi, Köy ve Eğitim, Eğitim Hareketleri, Çıra, Yeni Fırat, Gülpınar, Varlık, İmece, Sesimiz, Zamantı, Yağmur Fırat’ın Sesi (Elazığ) ve Bizim Külliye (Elazığ) dergilerinde yayımlandı. Elazığ Kanal E televizyonunda “Kayabaşından” programını hazırlayıp sundu (1992-99). Anadolu Basını Özendirme Yarışmalarında 1974, 1981, 1982, 1983 ve 1993’te Elazığ ve Turan gazetelerindeki yazılarından dolayı Türk Dili ve Makale dalı ödüllerini aldı. 1990’da Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyetince de makale ödülüne değer görüldü. 2001 yılında TRT GAP Televizyonu Diyarbakır Bölge Müdürlüğünce hakkında tanıtım belgeseli hazırlandı. Ailesi, 1998 yılında Elazığ’da yılın örnek ailesi olarak seçilerek, dönemin Kadın Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın tarafından kendilerine “Örnek Aile Beratı” verildi. Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı görevinin yanı sıra, 1981 yılından itibaren köşe yazılarının yayımlandığı Elazığ Nurhak gazetesinde başyazar olarak çalışmalarını sürdürdü.

Şükrü Kacar İçin Ne Dediler?

 “Toprak onun gönlünde aslında dünden kalan bir nurlu hatıralar yumağı… yaşamak bütün insanlar bilhassa onurlu şairler için dünün şerefli mazisine sahip çıkmak ve alınan her nefeste yarınlara bırakılacak erdemli mesajlar vermek sanatı… ozan kavramı ise şair gönüllü Şükrü Kacar için cemiyetin sevincini, hüznünü, ümidini ve mukaddeslerini ifade heyecanı.” (Ahmet Tevfik Ozan)

ESERLERİ:

ŞİİR: Kopamadılar Benden Beni (2003).

ANI: Damdaki Saksağan - Fırtınalı Yıllar (2000).

DÜŞÜNCE-İNCELEME: Öğretmenin Meslek Savaşı (1965), Düşünceleri Devrimleri İlkeleriyle Yaşayan Atatürk (2000), Alamadılar Benden Beni, Bulutlara Kaptırdım Umutlarımı, Köyü Tanıma Semineri Notları.

ANTOLOJİ: Bu Toprağı Yaşayan Ozanları (1. cilt: 1993, 2. cilt: 1995, 3. cilt: 2002).

KAYNAKÇA: Filiz Turan / Şükrü Kacar - Hayatı, Edebi Şahsiyeti Şiirleri Şiirlerindeki Divan Tarzının İzleri ve Düz yazıları Yayınlanan Eserleri (bitirme tezi, Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi TDE Bölümü, 1999), Kerim Sunguroğlu / Bu Toprağın Yaşayan Ozanları Cilt II ve Diğer Eserleri (Elazığ Kültür ve Tanıtım Vakfı Dergisi), R. Mithat Yılmaz / Şükrü Kacar’ın Ozanları (Fırat’ın Sesi, 20.1.2003), M. Naci Onur / Vur Beline Kazmayı (Bizim Külliye, sayı: 8, Ocak-Mart 2001), R. Mithat Yılmaz / Şükrü Kacar’ın Şiirleri (Günışığı gazetesi, 9.10.2003).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör