Vehbi Çizmeciler

Müzisyen, Şair

Ölüm
19 Aralık, 1936

 Şair, besteci (D.1877, Afyon - Ö. 19 Aralık 1936, Afyon). Babası Ozan Ali Feyzi Efendi’nin genç yaşta ölümü, kardeşlerinin tüm sorunlarını Vehbi’nin yüklenmesine neden oldu. Bu nedenle rüştiyeyi bitirmeden ayrılmak zorunda kaldı. Geçimini sağlamak için Tapu Müdürlüğünde kâtiplik yaparken bir yandan da medrese öğrenimini yapmaya çalıştı ama başaramadı.

Birinci Dünya Savaşı sırasında trenler üzerinde katar polisliği yaptı. Millî Mücadele’den sonra Afyon’da Millî Eğitim ve İl Daimi Encümen Başkâtipliklerinde bulundu. Devrin valisi Fahrettin Kiper’le tartışmaya girince, encümendeki görevinden azledilerek özel idare anbar memurluğuna atandı. Bu atanma üzerine ünlü şair Adanalı Ziya’nın hicviyesi şöyledir:

 

Vehbi et ararken bumbara düştü

Tali’ atı kıç attı, anbara düştü

 

Küçük yaşta şiir yazmaya başlayan Vehbi’nin Türk edebiyatının hiciv üstadı Eşref’le kalem kavgası oldu. İzmir’de çıkan Çapkın gazetesinde Eşref hakkında hicivler yazdı, karşılıklı yazılan hicivler o dönemde ilgiyle okundu. Şiirlerinde başka şairlerin etkisi altında kalmadığı, hemen her türde başarılı örnekler ortaya koyduğu belirtilmektedir. Şairliğinin yanında İstanbul’da yayımlanan Geveze ve Karagöz gazetelerinde yazdığı mizah ve ciddi düzyazıları ile dikkati çekti. Yazıları ayrıca Afyon’da ünlü Haber gazetesi ve Taşpınar dergisinde yayımlandı.

Aynı zamanda müzisyenlik yönü bulunan Vehbi, kanun ve ney gibi enstrümanlar çaldığı gibi notaya alınmamış besteler de yapmıştır. Örneğin; “Bülbül” adlı ünlü şiirinin kendi bestesi olan melodileri yıllarca dillerden düşmemiştir.

Büyük bir şair iken önemli bir mevkiye geçemeyip, sürekli bir küçük memur olarak kalmasının nedeni, doğru yoldan şaşmayıp gerçekleri olduğu gibi kişilerin yüzüne söyleyivermesi ve asla değişmemesi olarak gösterilmiştir. Aynı dönemin büyük bir şairi olan Adanalı Ziya ile samimi dosttu. Bu dostluk ölümlerden sonra da sürdü. Bugün ikisi aynı mezar taşının altında yan yana yatmaktadır.

“20. yüzyılın büyük şairlerindendir. Ne var ki büyük şair olmak İstanbullu şairlerin tekelinde olduğundan birçok Afyonlu şair gibi Vehbi’nin ünü de Afyon sınırları içerisinde kalmıştır.” (İrfan Ünver)

HAKKINDA: İrfan Ünver Nasrattınoğlu / Afyonkarahisarlı Şairler, Yazarlar, Hattatlar (1971).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör