Arif Ay

Yazar, Şair

Doğum
09 Aralık, 1953
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü
Burç

Şair ve yazar. 9 Aralık 1953, Balcı köyü / Bor / Niğde doğumlu. Eyüp Önder, Halis Emre, Musa Deniz müstearlarını da kullandı. İlk ve ortaokulu Ankara’da tamamladı. Bor Şehit Nuri Pamir Lisesi, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi (1971-74) ile Erzurum Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinde (1975-78) bir süre öğrenim gördü. Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü ve Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden (1988) mezun oldu. Yüksek lisansını Gazi Üniversitesi SBE’de tamamladı. Tez konusu: “Makedonya’da Türk Halk Edebiyatı” (1993). Millî Türk Talebe Birliği Ankara Şubesi başkanlığı yaptı (1974-76). 1974’te Türkiye Çimento ve Toprak Sanayii Genel Müdürlüğünde kütüphane memuru olarak çalıştı. Aynı kurumda eğitim şefliği yaparken 1990’da Başbakanlık Aile Araştırma Kurumuna eğitim müdürü olarak atandı. 1993 yılında Aile Araştırma Kurumundaki görevinden ayrılarak Kırıkkale Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde okutman olarak görev aldı. 1999 yılında emekli olduktan sonra Başkent Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü.

İlk edebiyat zevkini, annesinin söylediği ninniler ve anlattığı masallarla, babasından dinlediği Hz. Ali cenkleri ve kesik baş hikâyelerinden alan Arif Ay, lise yıllarında başlayan şiir çalışmalarını Bor’un Sesi, Niğde Hâkimiyet gazetelerinde yayımladı. Ardından çalışmalarını 1972’de tanıştığı Nuri Pakdil yönetimindeki Edebiyat dergisinde sürdürdü. Sınıf arkadaşı Turan Koç ile birlikte, o dönem Edebiyat’ın kadrosunu oluşturan Erdem Bayazıt, M. Akif İnan, Rasim Özdenören, Alaaddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Osman Sarı, İsmail Kıllıoğlu gibi yazar ve şairler arasında yer aldı. İlk şiiri (Denizi Giymek), 1975’te Edebiyat dergisinde yayımlandı. 1977-84 arasında bu derginin sahibi ve sorumlusu oldu. Edebiyat’ın kapanmasından sonra şiir ve öyküleri Yedi İklim, Ayane, İkindi Yazıları, Kırağı, Kaşgar, Ünlem, Hece, Kırklar dergileri ile Yeni Şafak, Sağduyu, Millî Gazete’de çıktı. Hikâye ve denemelerini de bu dergilerde yayımladı. Kuşağının önde gelen, usta şairlerinden biridir.

Arif Ay İçin Ne Dediler?

İlk şiir kitabı Hıra’da yer alan Gerilla şiiriyle ilgili, Konur Ertop’un Emperyalizmle Savaşım adlı kitabındaki yazısı üzerine, Nuri Pakdil, Biat III adlı kitabında şunları der: 

(...) İslâm dini, yalnızca insan emeğini kutsamakta, yalnızca insan emeğini tüm durumlarda her şeye üstün kılmak istemektedir. Budur dininin temel ilkesi. Arif Ay, bu ilke doğrultusunda, evrensel bir düzeyde savaş açıyor, savaşımı vurguluyor sömürüye karşı: şiirleriyle. Hem yalnız ‘Gerilla’ şiirinde değil, daha başka şiirlerinde de görülür bu inanç; o, bu ilkeleri, bir dünya görüşü olarak seçen bir şair, bir sanatçıdır çünkü, Doğaldır emperyalizme karşı çıkışı Arif Ay’ın.”

“Arif Ay, ilk kitabı Hıra’daki şiirlerinde, Batı’nın kendine özgü sömürü düzeninin toplumuzda da kötülük tohumları ektiğine, böylece yeni bir düzensizliğin ve karmaşanın, zulmün ortaya çıktığına değinir. Tüm zulme direnenlere adanmış ‘Gerilla’ adlı şiirinde özetle; ‘Bir geceli kuş gibi / namlunun acımazlığında / kıyıcılığında Batı’nın / döner döner döner / yıkılır yiğit gerilla / bir daha / vurulur onuru yeryüzünün’ der. Batı uygarlığının kentleri yozlaştırdığı, tekniğin ise insanları tutsak ettiği, çelik yığınlarının insanları ezdiği ve bunalttığı gerçeğini de yansımış buluruz bu şiirlerde Arif Ay, yadırganmayacak biçimler içinde, yalın bir dille, özleşen dilin çizgisinde güzel şiir örnekleri vermektedir.” (Muzaffer Uyguner)

ESERLERİ:

ŞİİR: Hıra (1978), Dosyalar (1980), Şiirin Kandilleri (1983), Gökyüzü Saatleri (1986), İmâ Kitabı (1989), Bin Yılın Destanı (1992), Flowering Sky (Londra, 1994), Yirmi Yaş Şiirleri (1995), Dokuz Kandil (1997), Dağlara Götür Beni (2000), Ateş ve Caz (2001). 

HİKÂYE: Saat Yirmi Dörtte Saksofon Dersi (1991).

DENEME: Gece Yazıları (1991).

ANTOLOJİ: Anne Hikâyeleri (1991), Çocuklara Şiirler (2001), Anne Şiirleri (2001).

SENARYO: Bosna Alevler İçinde (Çizgi film).

HAKKINDA: İhsan Işık / Yazarlar Sözlüğü (1990, 1998) - Türkiye Yazarlar Ansiklopedisi (2001, 2004) – Encyclopedia of Turkish Authors (2005) - Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2006, gen. 2. bas. 2007) - Ünlü Edebiyatçılar (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 4, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013), Nuri Pakdil / Biat III (1981), Murat Yalçın / Sombahar (sayı: 5, Mayıs-Haziran 1991), Muzaffer Uyguner / Şiir Kitapları (Varlık Yıllığı 1989), Dosya (Yedi İklim, Ağustos 1993), Mehmet Erdoğan / Subjektif Yazılar içinde Arif Ay’ın Şiirinde Tarihsel İzdüşümler (1997), Birsen Pekçolak – Zeki Büyüktanır / Homeros’tan Günümüze Anadolu Destanları (2002), Nazir Akalın / Arif Ay’ın Bir Polemiği (Şairin Eldivenleri, 2003), Mahmut Kanık / Dört İklimden Esintiler içinde Gelenekten Yararlanma ve Arif Ay’ın Şiiri (2004). 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör