Halil Altıngöz

Besteci, Koro Şefi, Araştırmacı Yazar, Ses Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
Eğitim
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Müzik Bölümü
Diğer İsimler
İbrahim Halil Altıngöz

Müzisyen, Ses Sanatçısı, Bestekar, Koro Şefi - Yazar. 1965 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Urfa’da tamamladıktan sonra Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Müzik Bölümü’nden mezun oldu. Müziğe 1980’li yılların başında Klasik Türk Müziği ve Ud eğitimi alarak başladı. İsmail Gün, Kanuni Abdülkadir Ereli, Udi Mahmut Öncel, Tenekeci Mahmut Güzelgöz, Av. Doğan Güllüoğlu, Mercan Özkan, Mehmet Tahir Görgün, Fatin Bereketoğlu, Orhan Baba vb. hocalardan istifade etti. Urfa gazel ve tekke musikisine vakıf olan babası Mehmet Altıngöz (Şevki Hafız)’dan gazeller ve çifteler konusunda istifade ederek çok sayıda derleme yaptı.

1990 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosunun sınavlarını kazanarak bu koroda ses sanatçısı olarak göreve başladı. Harran Üniversitesi, Şanlıurfa Valiliği Kültür Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV), Şanlıurfa Musiki Cemiyeti ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Türk Sanat Müziği Topluluklarında kurucu ve yönetici şef olarak görev yaptı. Ulusal yayın yapan Şanlıurfa Televizyonlarında müzik programları yapımcılığı ve sunumunu yaptı. TRT ağırlıklı olmak üzere ulusal yayın yapan birçok televizyonun müzik programına katıldı. Çok sayıda albüm çalışmalarında bulundu.

Hollanda, Almanya, Lüksemburg, Belçika, Fransa, Yunanistan, Suriye, Kosova ve yurt içinde sayısız konserlere icracı ve şef olarak katıldı. Harran üniversitesi Meslek Yüksek Okulu, Harran Üniversitesi konservatuvarı, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda müzik teorisi dersleri verdi. “Urfalı Bestekârlar” adlı kitabı ortak bir yayım olarak gerçekleştirdi, “DÂRÜ’L-ELHÂN (İstanbul Belediyesi Konservatuarı) 1926 Yılı Derlemelerinde URFA TÜRKÜLERİMİZ” adlı kitabın yazarıdır, “Klasik Urfa Türküleri” ve “Urfa’nın Kayıp Türküleri” “Eyyübiye’nin Ezeli Ezgileri” adlı müzik albümleri mevcuttur. Ayrıca Mehmet Ataç’ın hayatı ve ona ait bütün eserleri üzerinde akademik çalışma yapmıştır.

Urfa’ya ait çok sayıda türkü ve ilahiyi derleyerek notaya aldı. Ud metodu ile ilgili kitap çalışması devam etmektedir. Önemli bir çalışma olarak Yusuf Ziya Demircioğlu başkanlığındaki Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı) heyetinin 1926 yılında Urfa’dan derlediği 37 adet Urfa türkü ve uzun havasının döneme ait nota yazım biçimi ve eski yazı ile yazılmış orijinal notalarını günümüz Türkçesine ve güncel notaya çevirdi. Bu belge ve notalar Şanlıurfa Valiliği Kültür Eğitim ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) dergisinde bölümler halinde yayınlanmıştır.

40 civarında Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği formunda bestesi vardır. Evli ve dört çocuk babasıdır.

2008’den 2015 yılına kadar Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nda koro şefi olarak görev yaptı. 2015 yılında koro şefliği görevinden ayrılarak İstanbul Devlet Türk Halk Müziği korosuna tayin oldu bu koroda Ses Sanatçısı ve sanat kurulu üyesi olarak görevine devam etmektedir.

 

Kitapları:

 

Urfalı Bestekârlar (Ortak Kitap)

Dârü’l-Elhân (İstanbul Belediyesi Konservatuarı) 1926 Yılı Derlemelerinde Urfa Türkülerimiz (2022)

 

Müzik Albümleri:

 

Klasik Urfa Türküleri

Urfa’nın Kayıp Türküleri

Eyyübiye’nin Ezeli Ezgileri

Dârü’l-Elhân (İstanbul Belediyesi Konservatuarı) 1926 Yılı Derlemelerinde Urfa Türkülerimiz (2022)

 

 

KAYNAK /HAKKINDA:

Halil ALTINGÖZ - "Klasik Urfa Türküleri" - Az Kaldı Bayram Ola (YouTube · Halil Altıngöz, 2 Ekim 2014),

Halil Altıngöz - Halil Altıngöz "Klasik Urfa Türküleri" (Facebook · Halil Altıngöz, 29 Kasım 2014),

Türkülerle Meşk - Kanalurfa - Halil Altıngöz İle Gönül Şarkıları (YouTube · Halil Altıngöz, 10 Aralık 2014),

Halil Altıngöz – Tükendim (YouTube · Halil Altıngöz, 11 Mayıs 2020),

Eyyübiye'nin bağrından kopan iki isim aynı albümde buluştu (urfaradikal.com, 17 Aralık 2021),

Urfa'nın Kayıp Türküleri bir albümde toplandı (ajansurfa.com, 17 Oca 2022),

Halil Altıngöz – Facebook (facebook.com, 07.03.2022),

Derman - Album by İbrahim Halil Altıngöz (open.spotify.com, 07.03.2022),

Urfanın Kayıp Türküleri Cd 1 (Halil ALTINGÖZ) (sanliurfa.ktb.gov.tr, 07.03.2022),

İbrahim Halil Altıngöz – Müzikbir (muzikbir.org, 07.03.2022).

Bilgi Teyidi (07.03.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör