Deneme yazarı, gazeteci, fotoğraf sanatçısı, dergi ve yönetmeni, senaryo yazarı. 1961, Tarsus / İçel doğumlu. Öğrenimini yarım bıraktı. Hayatının bir bölümünü işçilik yaparak sürdürdü. 12 Eylül (1980) döneminde bir süre tutuklu kaldı. Tarsus Özel Amerikan Koleji (1983-88) ile bir tekstil firmasında (1988-91) çalıştı. Özgür Gündem, Dünya gazetesinin temsilciliğini (1992-94) yaptı. 1991’de Yeni Ülke gazetesinin Tarsus muhabirliğini yaptı. 1992 yılı sonunda İktidar gazetesinin Tarsus temsilciliğini yaptı ve partinin örgütlenme çalışmalarını yürüttü. TSİP, SİP ve TKP’de görev aldı. 1994-2001 yılları arasında Dünya gazetesinin Tarsus temsilciliğini yürüttü. 2002’de Tarsus Gübre Fabrikaları AŞ’de halkla ilişkiler yöneticiliği yaptı. 2002-03 yılları arasında bir rehabilitasyon merkezinde halkla ilişkiler yöneticiliği yaptı. 28 Mart 2004 yerel seçimlerinde TKP’nin Tarsus belediye başkan adaylığını koydu, kazanamadı.

İlgi duyduğu fotoğraf sanatına 1984 yılında amatör olarak başladı. 1997’den itibaren fotoğraf sergileri açtı ve saydam fotoğraf gösterileri yaptı. İlk haber ve yazıları, 1987-90 arasında Birlik Gazetesi, İşçi Gündemi Gazetesi, Gençlik Dünyası gazetesinde daha sonra da Parantez, Mozaik, Düşün, Gara, Sarı Yayla, 10 Eylül, Amamus, Düşeyle ve Pusula dergilerinde, Siyah-Beyaz, Çınar gazeteleri (1995-96) ile  Aratros dergisinde yayımlandı. Siyaset, İktidar ve Sosyalist İktidar gazetelerinde çok sayıda haber ve yazısı yer aldı. Tarsus’ta çıkan Tarsus’un Sesi (1990-91) gazetesinde köşe yazıları yayımlandı. Sol (1999-) dergisinde yazıları ile birçok fotoğrafına yer verildi. Akdeniz gazetesinde makaleler yazdı.

1 Mayıs 1988’de “Emek ve Barış” konulu bir fotoğraf sergisi açtı. Bu sergide, “Halkı devlete karşı isyana, işçileri de greve teşvik edici” fotoğraflar bulunduğu ve komünizm propagandası yapıldığı gerekçesiyle gözaltına alınarak DGM’de yargılandı ve beraat etti. Tarsus Gazeteciler Cemiyeti (1992-94) ve Akdeniz Gazeteciler Derneği üyeliği (1999-2001) yaptı.

Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı, yönetmen yardımcılığını yaptığı ve oynadığı “Antik Çağda Tarsus ve Felsefe”, “Assos’ta Felsefe” “Çıplak Mahallesi”, “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” adlı belgesel çalışmaları bulunuyor.

ESERLERİ:

Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2003), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008), Tarsus Basın Tarihi (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014), Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Tarsus Olimpiyatları ve Uluslararası Tarsus Maratonu, Edebiyatta Tarsus, Edebiyatımızda Çeşmeler, Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus ve Barajları, Edebiyatımızda Radyolar, Tarsus Çıplak Mahallesi.

KAYNAKÇA: Tarsus’tan Kent Masalları (Ülke’de Gündem, 5.10.1997), Güler Yıldız / Kent Masalları ve Uğur Pişmanlık (Çınar, 25.3.1998), Cengiz Bektaş / Kentli Olmak ya da Olmamak (1999), Bülent Ufuk Ateş / Tarsuslu Filozoflar ya da … (Çınar, 15.5.2002), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Bilgi teyidi (2017).

UĞUR PİŞMANLIKIN “GÜNEŞİN SOFRASINDAYIZ” FOTOĞRAF SERGİSİ

UĞUR PİŞMANLIKIN “GÜNEŞİN SOFRASINDAYIZ”

FOTOĞRAF SERGİSİ BODRUM’DA AÇILDI

 

          Tarsus Belediyesi Sanat Galerisi tarafından Denetlenerek sansürlenmek istenen Gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık’ın “Güneşin Sofrasındayız” sergisi Tarsus, Mersin, Adana’da ve Antakya’dan sonra Bodrum’da da Heredot Kültür Merkezi’nde açıldı.

 

Gazeteci-Yazar Uğur Pişmanlık “Güneşin Sofrasındayız” başlıklı bir fotoğraf sergisi Tarsus ve Adana’dan sonra 8 Hatay’da açılıyor. Bugüne kadar, “Emek ve Barış”, “Yaşamın İçinden”, “Yarına Umut”, “Anadolu’da Tarih, Mekân ve İnsan” fotoğrafları sergisi ile Küratörlüğünü yaptığı “Emek Fotoğrafları” sergisi bulunan Uğur Pişmanlık, 30 yılı aşkın çektiği fotoğraflardan oluşan bir seçkiyle sanatseverlerin karşına çıkıyor.

Pişmanlık’ın “Güneşin Sofrasındayız” adını taşıyan kişisel fotoğraf sergisi, daha önce Aratos Kültür Sanatevi’nde, Adana’da Çukurova Belediyesi’nin “Yılmaz Güney’i Anma Etkinliği”nde Orhan Kemal Kültür Merkezi’nde, Hatay’ın Defne İlçesinde Harbiye’de yer alan Defne Gençlik Kültür Merkezi’nde ve Mersin’de Akdeniz Kentleri Sanat Buluşması ile Adana Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde açılmıştı.

“Güneşin Sofrasındayız” fotoğraf sergisi şimdi de 21-30 Temmuz tarihleri arasında Bodrum Belediyesi Heredot Kültür  Merkezi’nde açıldı. Serginin 10 gün süre ile açık kalacağı bildirildi.

  Uğur Pişmanlık, daha önce İstanbul, Ankara, İzmir, Dikili, Antakya, Tarsus, Adana, Mersin, Gaziantep gibi pek çok kentte fotoğraflarını sergilediğini belirterek bu sergiyi de yine çeşitli kentlere taşıyacağını vurguladı.

Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, “Güneşin Sofrasındayız” adlı kişisel sergisine dair “Bu benim 30. Yıl sergim olacaktı. İki yıl önce Tarsus Belediyesi Mehmet Bal Sanat Galerisi’nde açmak istedim. O dönem galerinin sorumlusu Hikmet Öz, fotoğraflarımda politik bir şeyler olup olmadığını denetmek ve sansürlemek istediği için, bu sergiyi orada açmaktan vazgeçtim. Bu sergiyi bir yıl sonra kurduğumuz Aratos Kültür Sanatevi’nde açtım.

Bu sergiyi Ege’de, Halikarnas Balıkçısı’nın yaşadığı yerde açmaktan ayrıca mutluyum.  

‘Güneşin Sofrasındayız’ adlı bu sergimde dışında Yunanistan ile Suriye’de ve yurt içinde çektiğim fotoğraflardan renkli ve siyah beyaz 50 fotoğraf yer alacak. Serginin adı, ülkemizin en değerli aydınlarından biri olan şair Nazım Hikmet’in şiirinin bir dizesinden alındı. İnsanoğlu ve doğanın tüm canlıları milyonlarca yıldır dünyanın kendi etrafında dönüşünü her tamamladığı günden beri güneşin altındayız, onun sofrasındayız, onun ışığını, ısısını, bereketini alıyoruz. Güneşin altında onun sofrasında yaşıyoruz. Doğanın bu devinimi zamanı gösteriyor ve tarih güneşin sofrasında ne yaşandıysa ona tanıklık ediyor” diye konuştu.

Pişmanlık’ın senaryosunu yazdığı, yönetmen yardımcılığını yaptığı ve oynadığı “Antik Çağda Tarsus ve Felsefe”, “Assos’ta Felsefe” “Çıplak Mahallesi”, “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” adlı belgesel çalışmaları bulunuyor.

Serbest gazetecilik yapan Uğur Pişmanlık’ın fotoğraf çalışmaları dışında yayımlanmış kitapları bulunmaktadır. Kitaplarından bazıları şunlardır: Kent Masalları (1997), Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar (2002), Tarsuslu Yazarlar ve Sanatçılar Antolojisi (2008), Tarsus Basın Tarihi (2009), Barış ve Aydınlanmaya Adanmış Bir Yaşam: İsmail Hakkı Öztorun (2010), Tarsus Çeşme ve Hayratları (2010), Gezginlerin Gözüyle Tarsus (2012), Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (2013), Boyun Eğmeyen İnsan (2014). Cumhuriyetten Günümüze Tarsus’ta Tiyatro (2017), Barış ve Sosyalizm Mücadelesinde Aydın Bir Hekim Sevinç Özgüner (2017), Tarsus Olimpiyatları ve Uluslararası Tarsus Maratonu, Edebiyatta Tarsus, Edebiyatımızda Çeşmeler, Türkiye’de İlk Elektrik: Tarsus ve Barajları, Edebiyatımızda Radyolar, Tarsus Çıplak Mahallesi.

 

Uğur Pişmanlık

Gazteci-Yazar (Aratos dergisi yayın yönetmeni)

 

İletişim: 0 533 723 47 89 * [email protected]

 

Yazar: Aratos Dergisi

TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE KADIN" BELGESEL FİLMİ ÇEKİLDİ

TARİHTE VE GÜNÜMÜZDE KADIN" BELGESEL FİLMİ ÇEKİLDİ

 

 Kadının tarihteki yerini ve haklarını konu alan "Tarihte ve Günümüzde Kadın" adını taşıyan belgesel film geçtiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında Nişantaşı Üniversitesinde gösterildi.

Metin yazarlığını ve yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu’nu yaptığı, Doç. Dr. Birsen Talay Keşoğlu ve Doç. Dr. Pınar Melis Yelsalı’nın röportajlarına yer verilen belgeselde, Antik Çağ’dan, Orta Çağ’ın karanlık dönemlerine, 19. yüzyıl Aydınlanmasından Osmanlı’da kadın hareketlerine tarihsel süreçte kadın ve erkeğin toplumsal rolleri ele alındı. 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmasına neden olan tarihsel olaylara da yer verilen belgeselde günümüz kadınlarının yaşadığı sorunların çözümünde yalnızca yasal düzenlemelerin yeterli olmayacağına, kültür düzleminde de bilinçlenmenin gerekli olduğuna işaret edildi.

Daha önce de, yapımcı-yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu’nun yaptığı, senaryosunu Uğur Pişmanlık’ın yazdığı, “Antik Çağ’da Tarsus ve Felsefe”, “Assos’ta Felsefe”, “Kölelikten Filozofluğa Epiktetos” adlı belgesel filmlerin yanı sıra bir de Umut Hacıfevzioğlu’nun ilk çektiği, “Osman Hamdi” adlı belgesel çalışması bulunuyor.

Yazar: ARATOS DERGİSİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör