Ahmet Oğuz (Adanalı)

Elektrik Mühendisi, Anı Yazarı, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi

Elektrik Mühendisi, Siyasetçi., Yazar. 1949 yılında Adana’nın Seyhan Merkez Çınarlı köyünde 12 kardeşin 3. sü olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise tahsilini Adana’da yaptı. İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi’nden (İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi) 1974 yılında elektrik mühendisi olarak mezun oldu.

Öğrencilik yıllarında İstanbul Kartal ilçesinde Milli Nizam Partisi’nin (MNP) gençlik kollarını kurdu. MNP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Milli Selamet Partisi (MSP) Kartal gençlik kollarını kurdu ve başkanlığını yaptı. Aynı dönemde Recep Tayyip Erdoğan Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanıydı. Yedek Subay olarak yaptığı askerlik görevini ordu donatım teğmen olarak tamamlayarak terhis oldu.

MSP Kocaeli İl Kongresinde İşçi ve Gençlik Kollarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı oldu. 1977 Milletvekili Genel seçimlerini Kocaeli’nde geçirdi.

Bir yıl özel sektörde Elektrik Mühendisliği yaptı. 1977 Milletvekili Genel seçiminden sonra, MSP Partisi Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından Ankara’ya çağırıldı, MSP Gençlik Genel Müfettişi olarak bütün Türkiye’de gençliğin denetimine başladı ve akabinde gençliğin son durumunu Erbakan’a rapor ettikten sonra MSP Gençlik Teşkilatı Genel Başkanlığına getirildi.

29 Mayıs 1979’da Yozgat’ta Gençlik Teşkilatı Büyük Kongresi’ni yaptı ve yeniden Gençlik Teşkilatı Genel Başkanlığı’na seçildi. O dönemde İstanbul Gençlik Teşkilatı Başkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan da Gençlik Teşkilatı Genel İdare Kurulu Üyeliğine seçildi.

12 Eylül 1980 askeri ihtilalinde, Ankara ve Konya sıkıyönetim savcılıklarınca tutuklandı. Evi sıkıyönetim askeri timlerince mühürlendi ve süresiz olarak kapatıldı. Bir yıl Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi ve Dil İstihbarat Okulu’nda tutuklu kaldı.

Sıkıyönetim mahkemesince 2 yıl hapis cezası ve 8 ay Eskişehir’de sürgün hayatı verildi. 6,5 sene sonra delil yetersizliğinden beraat etti ve 1987 referandumu ile siyaset yasağı kaldırıldı. 12 Eylül zulmünü ailesi ile birlikte yaşadı.

Hapisten çıktıktan sonra, Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Aşağı Ayrancı’daki evinde Refah Parti’nin kurma çalışmalarına katıldı.

1987’de Giresun’da 1994’de Ağrı-Erzurum arasında Erbakan’ın konvoyunda çok büyük trafik kazaları geçirdi ve şoförü İbrahim Çınar hayatını yitirdi.

18 Nisan 1999 genel seçimlerinde Fazilet Partisi’nden Genel Merkez idare amiri iken Adana’dan milletvekili adayı oldu. 2001 – 2006 yıllarında Saadet Partisi idare amirliği yaptı.

2006 yılında TBMM Başkanı Bülent Arınç tarafından Meclis Müşavirliğine atandı.

2007 yılında Ak Parti Adana Milletvekili Aday Adayı oldu.

2008 yılında TBMM Başkanı Sayın Mehmet Ali Şahin tarafından Başkan Müşavirliğine atandı.

2011 Genel Seçimlerinde AK Parti Adana Milletvekili Aday Adayı oldu.

TBMM Meclis Başkan Müşavirliği görevinden, Haziran 2015 seçimlerinde aday adayı olmak üzere emekliye ayrılmıştır. Türk Dünyası Parlamenterler Vakfı Genel Koordinatörü olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Kitapları:

 

12 Eylül'den Mamak Hücrelerine, Mahalli İktidardan Merkezi İktidara Adım Adım Erbakan, Ortadoğu Yanarken Beklenen Saadet, Milli Görüş Aydınlığında Saadet, Mahalli İktidardan Merkezi İktidara Erbakan Başbakan, Ve Fazilet Dönemi, 12 Eylül'den Mamak Hücrelerine.

 

KAYNAKÇA: Hakkında (ahmetoguz.org, 20.08.2019), Ahmet Oğuz (tdpv.org, 20.08.2019).

21 ARALIK 1995 PERŞEMBE

21 ARALIK 1995 PERŞEMBE

 

Ve İzmir’deyiz. 20 bini aşkın insan seli, İzmir'de 26 yılın en büyük İzmir mitingi. Bu başarı bütün İzmir teşkilatının başarısı İzmir’deki siyasi çember 24 Aralık 95’te kırılacağa benziyor, hesaplar iki milletvekili idi, bu da Ege deki 26 yıllık mücadelenin ümidini vermesiydi. Miting 18.00’de bitmişti. İdare Amiri Turgay Çekin kardeşimizle yemek yiyiyoruz ve sonra ilde Dr. Süleyman Akdemir, Hasan Haki ve değerli İl mensubu arkadaşlarımızla sohbet ediyoruz. Ve Bursa’ya hareket ediyoruz saat 20.30’da.

Saat 00.30’da Balıkesir’deyiz, eski 24 Mart Belediye Başkanı Adayımız muhterem kardeşemiz Yücel Bey'le biraz sohbet ediyoruz. Sabah Bursa’ya hareket etmek üzere Balıkesir’den ayrılıyoruz.

 

22 ARALIK 1995

 

Önce bir çorba. Benzinsiz araba, çorbasız insan yola gidemiyor, Yücel bey ben seni gördüğümde aklıma Höşmelim geliyor diyordu. Geçen sene Akçay kampına Höşmelim tatlısı getirmişti. Çünkü 1975’te Yedek Subay Okulunda Balıkesirde iken bu tatlının ne kadar meşhur olduğunu biliyordum ve çorbanın ardından höşmelim geliyordu ve bu günden sonra seçime bir gün var, 25.000 km. ‘yi buluyoruz. Koordinasyon ekibi için bu bir rekordur, bu sadece karayoluydu. Ayrıca hava yoluyla gittiklerimizi hesap edersem, 30.000 km. bu seçimde 24 Aralık 1995 Genel Seçimi böylece tarihe geçiyordu. Bu seçimdeki hızımız maksimum otobanda 260’dı. Normal yolda 200- 220’ye çıkıyorduk. Saat 09.45’te Sultançayır’yadız. Bursa’ya 110 km. var ve Bursa’dayız. Miting Cuma Namazını müteakip başlayacaktı. Ve Erbakan Hocam Cumayı Ankara’da Hamidiye Camiinde kılmıştı. Saat 14.20’de meydanda idi. Adayları hızla konuşturduk, ve Merhum Başbakan A.Menderes’in oğlu Aydın Menderes’e mikrofonu veriyorum. Önce istiklal marşını onbinler birlikte söyledi. Menderes’e çok büyük tezahürat yapılmıştı. Sonra Erbakan Hocamızı takdim ediyorum. Bu arada Cemal Külahlı 8ey kulağıma eğilerek Mesut Yılmaz’ın ipteki portresinin katlandığını gösterdi. Erbakan Hocam geldi Mesut'u ikiye katladı dedi. Ben de Hocamıza gösterdim, Hocam TRT’ye çektirdi. 50.000 insana yakın insan seli Bursa tarihinde görülmemiş bir kalabalıktı. Meydanlar Refah diyordu. Görelim 24 Aralık’ta sandıklar ne diyecekti. Ve saat 15.10’da İstanbul’a hareket ediyoruz. Saat 17.15 zaman zaman kırmızıda geçiyoruz. Polis’in iddiası çok hızlı gidiyorduk. İrfan; Polisler peşimizde diyordu ve polis durduruyordu, emir yukarıdan geldi durdurduk dediler. Tekrar telsiz irtibatı ve boyun büktüler gidin dediler ve yolumuza devam ediyoruz. İstanbul Mitingi başlamıştı biz de Ankara'ya dönüyoruz. 23 Aralık 95 Hedef Konya’ya, Sapanca’ya geçiyor ve Muzaffer’in Babasını ziyaret ediyoruz. Ve babası ayağa kalkmıştı, geçmiş olsun diyor ve bir çay içip yola devam ediyoruz. Gece saat 23.00’de Ankara’dayız. 23 Aralık 95 Cumartesi günü Kayseri, Konya, Ankara mitingi var ve sonuca geliyoruz. Şu anda Kayseri yolundayız saat 11.00’de Kayseri’de olacağız. Saat 09.15 Keskin’deyiz ve Kayseri’deyiz. Meydanda 30.000’i aşkın insan seli adayların konuşmasından sonra Erbakan Hocam mikrofona geldi. Saat 12.30’da meydandaydı. HADEP’in zamanından biraz alıyoruz, kendilerine teşekkür ediyoruz. Hocam konuşmasında ilk açıklamada 25 Aralık 95’te ey millet şimdi senin tarihin iktidarda sen iktidardasın, diskotek kadroları sona erdi, onların yapamadıkları yapamayacaklarının temintıdır. Bizim yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Kayseri iman kalesi Selçuklu Merkeziydi. Koruma ekibimizden Almanya’dan gelen İhsan

 

 

ZAFERE GİDEN YOLLAR Çaresizlik yok, yorulmak yok, bir refahlı için aşılmayacak engel de yoktu. Resimde, engel tanımayan birlerce km. kateden Ali Kafalı Eskort’u ile görülüyor

 

Parlak kardeşimizin arabası kaza geçiriyordu. Biz İslam Nato’sunu kurağız Dünya İslam Birliğini kuracağız, İslam Ülkeleriyle Vize kalkacak ve selam verip geçeceksiniz.

 

Şimdi hızla Konya’ya hareket edeceğiz diyordu. Ezanı türkçeye çevirmeye çalışanların peşinden gidilmez.

 

Saat 13.00 ve biz Ankara mitingine yetişmek için hareket ediyoruz.

 

Saat 17.30’da geldiğimizde Erbakan Hocam Konya’ya inmiş, uçak Ankara’ya zorunlu iniş yapmış ve Halikopterle Konya’ya hareket ediyordu. Konya’da saat 17.00’de konuşmaya başlamıştı. Ankara mitingi ise dağılmıştı. Ankara’da ise belkide Cumhuriyet tarihinin enbüyük araç konvoyu ve mitingi görünüyordu.Böylece. Kayseri, Konya ve Ankara mitingleri ile seçim çalışmalarını Ankara’da tamamlıyoruz. Karadan ve havadan bu seçim hareketi de 3 kaza atlatmıştı.

 

2 koruma arabası, 1 ses otobüsü kaza yapmıştı. Küçük yaralanmalarla atlatılmıştı. Saat 18.00 şimdi artık 24 Aralık 1995 Pazar sabahını bekliyoruz. Bu günde büyük bir oy maratonu başlayacak ve saat 21.00’den itibaren neticeler açıklanmaya başlanacaktı. Gördüklerim, yaşadıklarım RP’nin birinci parti olarak hükümeti kurup iktidara gelmeye hazır olduğu izlenimini almıştım. Şimdi ilk açıklamalara 21 saat vardı. Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler.

 

24 ARALIK 1995 PAZAR

 

Çok önemli bir günün bşlangıcı, oyumu çocuklarla birlite gidip kullanıyorum ve sonra Genel Merkez’e geliyorum. Bütün medya hazır, naklen yayın araçları hazır. Parti merkezi süslenmiş, ve işadamı Mehmet Tuzcu tarafından robot getirilmişti. Robotla Genel Merkez önünde gösteriyi sürdürüyordu. Saat 21.10, heyecan tırmanıyor, Türkiye genelinde % 39 sandık açılıyor ve RP 160 milletvekili ile önde gidiyor. Dışarıda tezahürat artıyor. Nazır Özsöz’ün açıklamaları alkış tufanına dönüşüyor. Ve saat 21,45’te Erbakan Hocanın kızının evinden torunu kucağında Genel Merkeze hareket ettiği mesajını telsizle alıyorum. Ve Genel Merkezin dışarısı binleri aşan insan dolu. Çok büyük bir izdiham yaşıyoruz. Erbakan Hocam kucağında torununu havaya kaldırıyor ve korumaların eşliğinde zor çıkarılıyordu. Medya yağmuru yaşanıyordu. 24 Aralık Arefe, 25 Aralık bayram diyorduk. Payram erken başlamıştı. RP birinciydi. Halk RP’yi iktidara getirmek istiyor, çırpınıyordu. Fakat seçim sistemi işi bozuyordu. Eğer ilk sistem olsaydı, tek başına iktidarı kesindi. Erbakan Hocam basın toplantısı yapıyor. Bu zafer milletin zaferi, bu ses milletin sesidir. Kimse provakasyona alet olmasın. Aldığımız duyumlarda provake yapılacağı yönündedir. Ayrıca ikinci aldığım duyum ise 320 trilyon TL döviz bozdurularak dışarı çıkarılacağı yönünde, şimdiden ilgililere duyuruyorum. Seçim başladığı andan hükümet kurulduğu ana kadar olan olan işlem incelenecektir. Bu zafer bütün milletimize, İslam alemine hayırlı olsun, saat 23.00, halk dağılmıyor, Başbakanı istiyoruz diyordu. Saat 24.00’de tekrar Erbakan Hocam açıklama yaptı. Halk hala bekliyordu.

KAYNAK: Mahalli İktidardan Merkezi  İktidara Adım  Adım Erbakan

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör