Lütfi Özgünay

Fotoğraf Sanatçısı, Gazeteci, Yazar

Doğum
Eğitim
İlköğretmen Okulu

Gazeteci, öykü ve roman yazarı, fotoğraf sanatçısı. 1945 yılında Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde doğdu. 1962 yılında ilköğretmen okulunu bitirerek çeşitli köy okullarında öğretmenlik yaptı. 1969 yılında Hürriyet Haber Ajansı'nda muhabirliğe başladı ve on üç yıl muhabirlik yaptı. Röportaj ve gazeteciliğin birçok dalında ödüller kazandı. Gurbet adlı yerel gazeteyi yayımladı ve başyazarlığını yaptı.

Fotoğrafla buluştu, yurt içinde yüze yakın sergi ve gösteri gerçekleştirdi. Yırt dışında Frankfurt, Paris, New York, Florida gibi dünyanın önemli kentlerinde fotoğraf sergileri açtı. Döne Döne Vangölü, Mardin, Erzincan, Yaşar Kemal Çukurova adlı dört albümde fotoğrafları ve denemeleri yayımlandı.

Gazetecilik ve ilk yıllardaki fotoğraf çalışmaları nedeniyle ödüller aldı. Halen Erzincan Özsöz gazetesinde yazılar yazmakta ve fotoğraf dergisindeki deneme yazılarını sürdürmektedir.  Çeşitli edebiyat dergilerinde, özellikle. Milliyet Sanat, Sanat Olayı gibi edebiyat dergilerinde yazılar yazdı.

Lütfi Özgünaydın, öyküleri için şöyle diyor:

“Kırsal kesimden kentlere inen insanların öyküleridir yazdıklarım. Hasrettir, acıdır, sevgidir, insanın yüreğinde hep var olan duyguları depreştiren öykülerdir, insani duygulardır yazmak istediklerim veya varmak istediklerim.

Ve küçük ayrıntılar öykülerimde dile getirdiğim tümcelerin hep destekçisidir. Öykülerde önemsediğim arkadaşlarım doğanın üstündekilerdir. Onlarla birlikte yaşamın içinde sürüp gidenleri anlattık."

 

ESERLERİ

 

Öykü: Baraj, Köyden Kente, Şelale Söğüt Ağacı, Kuş da Öldü – Eğin Öyküleri (2010), Taş Yolu - Eğin Öyküleri (2017), Sevda Zamanı-Eğin Üçlemesi 2 (2019),

Deneme-İnceleme: Erzincan (2007), Fotoğrafın Dili (2011), Bir Zamanlar - Kemaliye (Eğin) Son 50 Yılı (2018).

Roman: Dönüş Zamanı (2016, 2019)

Fotoğraf Albümü: Mardin (20016), Bir Zamanlar-Kemaliye (Eğin) Son 50 Yılı (2018).

 

KAYNAKÇA: Lütfi Özgünaydın / Kuş da Öldü – Eğin Öyküleri (2010), Lütfi Özgünaydın kitapları (idefix.com, 1000kitap.com, 13.05.2019).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör