İlyas Orak

Şair

Doğum
04 Mayıs, 1970
Burç

Şair.  4 Mayıs 1970’te Ankara’da doğdu. 1992 yılında yerleştiği İstanbul’da, uzun yıllar çeşitli dergi, gazete, radyo ve TV kanallarında reklamcılık ve yöneticilik yaptı.

2004 yılında manifestosunu yazarak kurucusu olduğu Kültür ve Sanat Kooperatifi yayın organı olan “Edebiyat-Koop Dergisinde, “Tahsin Yücel ile Yapısalcılık Üzerine”, “Bülent Ecevit ile Açık Çay, Demli Şiir” ve “Ahmet Necdet ile Yaşayan Şiir” söyleşilerini, kapak konusu olarak yayınladı.

Aynı yıl, poetik düşünceleri üzerine doğaçlama tartışmalar içeren “İlyas Orak İle Serbest Düşme” haftalık programını başlattı. Toplamda 400 kadar buluşma ile gerçekleşen program, hâlen 15 günde bir sürmektedir.

Şiir ve yazıları, 1989 yılından beri dergi ve gazetelerde yayınlanmaktadır.

2007 yılında kurduğu Mavi Kirpi Ajans’ın başkanlığı yanında; BESAM Genel Sekreterliği görevini yürüten ve aynı zamanda Uluslararası PEN Kulübü üyesi İlyas Orak, Felsefe Öğretmeni Belgin Orak ile evlidir; çiftin, Ayşe Şilan adında bir kızları vardır.

İlyas Ortak, web sitesinde şu bilgileri ekliyor:

“Kendi labirentinde uzun uğraşılarla arayıp bulduğunun, bir dilim peynir değil de “peynir” sözcüğü olduğunu öğrenen fare sandığım şeyin, aslında zamanın epriyen dilimlerinden öte olamayacağı gerçeğini bana şiir öğretti.

Tüm şiir evreninin içinde sözlenegelmiş kavram ve nesneler, birbirlerinin hem öznesi hem yüklemidir sanıyorum.

Şair olup olmadığımı bilmiyorum. Yalın anlatımlarla saf bir gerçekliğin peşinde olmak yerine, sözcüklerin içini boşaltan sessel ve sözcüklerin içini yeni anlamlarla dolduran metaforik bir çaba içinde olmanın hazzını yaşıyorum.

Düşüncenin duygusal, duyguların düşünsel ilişkisini ısrarla bir arada tutmaya çalışıyorum.

Kısa kesiyorum;

Aslolan şiirdir, gerisi gevezelik!”

 

ESERLERİ:

 

Şiir: Karınca Türküleri (2005), Ölüphane Kuşları (2018).

Araştırma: Butik Oteller Kitabı 2009 (2009).

 

KAYNAKÇA: Ölüphane Kuşları (Arka kapak, 2018).İlyas Orak'ın Şiir Kitabı Ölüphane Kuşları Yayımlandı (pen.org.tr, 10.06.2018), Ben (ilyasorak.com, 11.05.2019), İlyas Orak kitapları (sozcukitabi.com, 11.05.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör