Burhan Çaçan

Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı

Doğum
17 Ekim, 1960
Ölüm
12 Ocak, 2023
Burç

Müzisyen, Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı (D. 17 Ekim 1960, Eleşkirt / Ağrı – Ö. 12 Ocak 2023, İstanbul).

Burhan Çaçan, 17 Ekim 1960’ta Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinde doğdu. 1978 yılında TRT Erzurum Radyosu’nun açmış olduğu Amatör Sesler Yarışması’nı kazanarak müzik dünyasına adım attı. Daha sonra Ankara’ya, ardından da İstanbul a geldi.

1981’de “Sefa Geldin” adlı ilk albümünü çıkardı. “Sefa Geldin, Ben Yârime Neler Alayım, Memik Oğlan, İpek Mendil” gibi albümleriyle müzik dünyasında dikkatleri üzerine çekerek, güçlü sesi ve yorumuyla yediden yetmişe herkesin gönlünde taht kurdu. “Ayaz Geceler” albümüyle iki milyon satış rakamına ulaştı ve yine Yağ Yağmur, Vurun birçok albümüyle milyonların üzerinde satış rakamıyla, ulaşılması zor bir başarıya imza atmıştır.

Burhan Çaçan, şimdiye kadar “Altın Kelebek, Müzik Oskarları, Müyap, Müzik Magazin” gibi önemli organizasyonlarda Yılın Sanatçısı, Yılın Albümü ve Yılın Türküsü dallarında sayısız ödüller almıştır. 3 yıllık bir ayrılıktan sonra 2007 yılında sevenleriyle yeni albümü “YALAN” ile buluşan Burhan Çaçan, güçlü sesiyle ve dillerden düşmeyecek şarkılarıyla dinleyenlerinin gönlünde bir kez daha taht kurdu.

 

Vefatı:

 

Ünlü Türk Halk Müziği sanatçısı Burhan Çaçan, 12 Ocak 2023 Perşembe günü, İstanbul Florya’daki evinde vefat etti. Burhan Çaçan için 13 Ocak 2023 Cuma günü Fatih Camii’nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene TBMM Başkanvekili Celal Adan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra, Nuri Alço, Selami Şahin ile Ferhan Toprak’ın aralarında bulunduğu sanat camiasından isimler katıldı.

Burhan Çaçan’ın cenaze namazı, cuma namazından sonra kılındı. Camide Burhan Çaçan’ın cenazesinin yanı sıra 3 farklı cenaze daha vardı, cami avlusunda yoğunluk oluştu.

Burhan Çaçan için kılınan cenaze namazı sonrasında naaşı Edirnekapı Şehitlik Mezarlığı’na defnedildi.

 

Burhan Çaçan İçin Ne Dediler?

 

Cenazeye katılan oyuncu Nuri Alço "Burhan çok sevdiğim bir arkadaşım, çok gençti. Biraz ihmalkardı, aynı doktora gidiyorduk. Doktor Burhan’a muayanede ’Durumunu hiç iyi görmüyorum, anjiyo yapalım’ dedi. Burhan da ’Salı yapalım’ dedi. Doktor bey ’Salı değil yarın yapalım’ dedi. Akşamında da evde gidiyor" dedi.

**

Müzisyen Selami Şahin de "Çok eski dostum, birlikte çok şarkı okuduk. Biz çok buluşurduk, Yemek yerdik gezerdik. Benden de çok beste okudu. Kalbi yüreği çok güzel insan" diye konuştu. Şair ve şarkı sözü yazarı Ahmet Selçuk İlkan ise "Çok ortak anımız vardı. Unkapanı İMÇ’de yan yana birlikteydik albümler yaparken, şarkıları hazırlarken saatler boyunca bazen sabaha kadar olduğumuz anlarımız çoktur. Acılı kederli neşeli günlerinde beraber olmuşuzdur. Böyle bir son durakta buluşmak çok acı" dedi.

**

Müzisyen Ferman Toprak ise, "Benim hayatımda yeri çok büyüktü. İstanbul’a gelip, albüm yapma döneminde birlikte karar almıştık. Erken terk etti bizi. Vefatından bir saat sonra beni arayıp söylediler, ben inanmadım hala da inanmıyorum. Bir devir daha kapandı, Burhan Çaçan dönemi kapandı" diye konuştu.

**

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Twitter’dan taziye mesajı yayınladı: “Vefat haberini aldığımız, Türk halk müziğinin değerli isimlerinden Burhan Çaçan’a Allah’tan rahmet diliyor; ailesine, sevenlerine ve tüm sanat camiamıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”

**

Usta sanatçının ani vefatı sanat dünyasını yasa boğdu. Dostları ve sevenleri Burhan Çaçan'ın ardından duygularını dile getirdi:

* Belkıs Akkale: Burhan Çaçan kardeşimi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Ailesine ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Devrin daim olsun kardeşim.

* Şehrazat: Ailemizin ve sanat camiasının başı sağ olsun.

* Ferdi Tayfur: Burhan Çaçan’a Allah’tan rahmet, tüm ailesine ve sevenlerine sabırlar dilerim. Mekânı cennet olsun.

* Seher Dilovan: Değerli meslektaşım hayata gözlerini yummuş. Kendisine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı dilerim.

* Mahmut Tuncer: Acım tarifsiz. Kardeşim Burhan Çaçan’ı kaybettik.

* Ceylan: Ah Burhan abim, çok üzgünüm. Rabbim mekânını cennet eylesin.

* Ozan Orhon: Benim için özel insanlardan biriydi, sesiyle milyonları etkiledi. Kendisiyle birçok TV programına çıktım. Ah Burhan abim, mekânın cennet olsun.

* Bora Gencer: Çok üzgünüm. 18 yaşımda onunla tanıştığım “Geceler” şarkısını sizlerle paylaşıyor ve sabırlar diliyorum.

* Ferman Toprak: Burhan Çaçan ağabeyimizi kaybettik, mekânı cennet olsun.

* Muazzez Ersoy: Aldığım acı habere inanmak mümkün değil. Güzel dost. Rabbim ailene sabır versin.

 

 

Albümleri:

 

Bu Da Mı Yalan

Bu Gece

Zor Akşamlar İstanbul’da

Burhan Çaçan'la Sabaha Kadar

Yalan

Gecenin Yarısı

Alin Yazım

İlahiler 99

Beni Anneme Götürün

Mevlüt ve İlahiler

Damla Damla

Sen Nerdesin - Kış

Vurun Dalgalar

Ayaz Geceler

Yağ Yağmur

 

Popüler Şarkıları:

 

Elif Elif Diye

Sende Kaldı Yüreğim

Beni Anneme Götürün

Sen Neredesin

Turnalar

Yağ Yağmur Yağ

Bana Seni Gerek

Ayaz Geceler

Vurun Dalgalar

Dilara

 

Rol Aldığı Sinema Filmleri:

 

Yağ Yağmur (Burhan, 1990)

Ayaz Geceler (Burhan, 1989)

Her Yer Karanlık (1987)

Ağlama (Hakan, 1986)

Kaderimiz (1983)

Makber (Murat, 1981)

 

KAYNAK: Burhan Çaçan Kimdir? - Kral Müzik (kralmuzik.com.tr, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan kimdir, kaç yaşında, neden öldü? (ntv.com.tr, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan kimdir ve aslen nerelidir? Türkiye'de ilk ezan okuyan sanatçı (haber7.com, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan kimdir? (m.facebook.com, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan Kimdir (bernamegeh.com, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan - Plak Portalı (plakportali.com, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan Alınyazım (plakburada.com, 17 Mart 2016), Burhan Çaçan – Yağ Yağmur (berkplak.com, 17 Mart 2016), Türk halk müziği sanatçısı Burhan Çaçan son yolculuğuna uğurlandı (cumuhuriyet.com.tr, 14.01.2023), Burhan Çaçan son yolculuğuna uğurlanıyor! (posta.com.tr, 14.01.2023), Burhan Çaçan ebediyete uğurlandı! Nuri Alço cenazede acı gerçeği açıkladı (haber7.com.tr, 14.01.2023), Sanatçı Burhan Çaçan, son yolculuğuna uğurlandı (youtube.com, 14.01.2023), Burhan Çaçan son yolculuğuna uğurlandı (atv.com.tr, 14.01.2023), Türk Halk Müziği'nin sevilen ismi Burhan Çaçan'a veda günüydü. Yakınları, sanatçı dostları, son yolculuğunda onu yalnız bırakmadı (YouTube · atv Haber 14.01.2023), Burhan Çaçan son yolculuğuna uğurlandı (ntv.com.tr, 14.01.2023).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör