Serpil Kemalbay Pekgözegü

Kimya Mühendisi, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü

Kimya Mühendisi, Siyasetçi, HDP eski Eş Genel Başkanı ve XXVII. Dönem İzmir Milletvekili . 1964, Ardahan doğumlu. Baba adı Kemal, anne adı Gönül. İlkokul ve ortaokulu burada tamamladı. Ardahan Lisesini bitirdikten sonra, 1978 yılında ailesiyle beraber İstanbul'a göç etti. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. Bir süre İngiltere'de kaldı. 90'lı yılların başlarında Türkiye'ye geri döndü. Sosyalist Dayanışma Platformu faaliyetlerinde bulundu.

1997 yılında Dayanışma Evleri’nin ve takip eden süreçte sendika yapısına geçecek olan İMECE Kadın Dayanışma Derneği'nin kurucu isimleri arasında yer aldı. 2007 yılında sigortasız işçilerin birleşimi ve sahip olması gereken haklar için faaliyet yürüten BATİS’in (Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası) İstanbul ve Trakya gibi bölgelerde etkin olması için çalıştı.

Serpil Kemalbay Pekgözegü, 27. Dönem İzmir Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. HDP MYK Üyeliği, HDP Çalışma Yaşamı Emekten Sorumlu İş Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1 dönem HDP Eş Genel Başkanlığı yaptı. Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi oldu.

22 Şubat 2019’da, Binali Yıldırım’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday olması nedeniyle 24 Şubat 2019’de yapılan TBMM Başkanı seçimine HDP’den Başkan Adayı gösterildi.

KAYNAKÇA: 29. başkan adayları (23.02.2019), Serpil Kemalbay Pekgözegü Biyografisi (haberler.com, 29.02.2019), Özgeçmiş - Serpil Kemalbay Pekgözegü (tbmm.gov.tr, 23.02.2019), 27. Yasama Dönemi Milletvekilleri (tbmm.gov.tr, 24.04.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör