Yaşar Erkan

Güreşçi

Doğum
30 Nisan, 1912
Ölüm
18 Mayıs, 1986
Burç
Diğer İsimler
Yaşar Naçar

Milli Güreşçi (D. 30 Nisan 1912, Erzincan – Ö. 18 Mayıs 1986, İstanbul). İlk soyadı Naçar’dır. Dünyaya geldiğinde, köylerinin ünlü güreşçilerinden Ali Pehlivan’ın oğlu olsa da, Yaşar Erkan’ın Türk Güreş ve Spor tarihinin ilk olimpiyat şampiyonu olacağı hayal gücünün sınırları içerisinde değildi. İstanbul’ a 4 yaşındayken ailesiyle gelen Yaşar, burada Kumkapı Güreş Kulübü’nde güreşle tanıştı.

1933 yılında Türk Milli Güreş takımına seçildi, grekoromen dalında kendisini gösterdi ve aynı yıl ayağının tozuyla katıldığı Balkan Güreş Şampiyonası’nda şampiyonluğu kazandı. 1934 ve 1935 yıllarında da yine aynı turnuvada boy göstererek şampiyonluk unvanını kimselere kaptırmadı. 1936 senesinde, 2. Dünya savaşı öncesinde “Nazizm” ideolojisi ve Adolf Hitlerin damga vurduğu bir ortamda 11.Olimpiyat Oyunları’nda Berlin, 61 kilo greko-romen stilde Türk’ ün gücüne tanıklık edecekti. Yaşar Erkan; bu dalda Olimpiyat şampiyonluğunu kazanarak bayrağımızı göndere çekti. Bu zafer; Olimpiyat Oyunları tarihinde ülkemize getirilen ilk altın madalya anlamına geliyordu.

Yaşar Erkan, büyük ses getiren bu başarısının ardından yaptığı konuşmada “Şampiyonluk kürsüsünde şanlı bayrağımız şeref direğine çekilirken kendimi tutamadım, gözlerimden yaşlar sel gibi aktı. Yüz yirmi bin kişinin ve Hitler’in önünde bayrağımızı şeref direğine çektirmek ve ayakta güzel marşımızı dinletmek zevklerin en güzeli ve en büyüğüdür.” diyerek haklı gurur ve mutluluğunu paylaşmıştır.

Bu zaferin yankı bulması uzun sürmeyecekti. Mustafa Kemal Atatürk’ ün bu ilk olimpiyat şampiyonumuzu kutlamak için çektiği telgrafta ise şu satırlar yazılıydı:

“Kendin küçüksün; ama memleket için önemli bir iş yaptın. Artık adın Türk spor tarihine geçti. Çok yaşa Yaşar!”

Daha sonra Erkan’a Atatürk tarafından bir ev armağan edildi ve çeşitli hediyeler verildi. Sporcumuzun çaresiz anlamına gelen Naçar soyadı, Atatürk tarafından bir topluluğun ileri gelenlerinden anlamındaki Erkan olarak değiştirilmiştir.

1940 yılında da sıkletinin Balkan şampiyonu olduktan sonra mindere veda etti. Ancak Türk Milli Güreş Takımımıza antrenör olarak da hizmet vermeye devam etmiştir.

Yaşar Erkan 18 Mayıs 1986’ da vefat etti. Mezarı Zeytinburnu Merkezefendi Mezarlığındadır.

KAYNAKÇA: Dünya Şampiyonu Olan Yaşar’ın Beyanatı (Haber,10.08.1936), Türk Güreş ve Spor Tarihinin İlk Olimpiyat Şampiyonu Erzincan/ Refahiye'li Yaşar Erkan (kemahspor.com, 17.02.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör