Sinan Tara

Sanayici, İnşaat Mühendisi, İş İnsanı

Doğum
Eğitim
San Fransisko Stanford Üniversitesi

İnşaat mühendisi, sanayici, iş adamı, ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı. Sinan Tara, 1958 yılında İstanbul’da doğdu. Annesi Lale Tara, babası Enka Holding kurucusu ve onursal başkanı merhum Şarık Tara'dır. Leyla Tara Suyabatmaz ve Zeynep Tara Keyman adlarında iki kız kardeşi vardır. Sinan Tara, Alman Lisesi'nden mezun oldu. İsviçre’de inşaat mühendisliği üzerine tahsil gördü. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko Stanford Üniversitesi'nde işletme dalında yüksek lisans eğitimi aldı.

1980 yılında Enka Şirketler Grubu'na katılarak Enka Arabisendisi olarak işe başladı. Bu dönemde saha mühendisi, finansman, enerji yatırımı, inşaat projeleri, proje finansmanı ve diğer yatırım alanlarında kendisine bağlı birim ve projelerde aktif olarak çalıştı.

1984 yılından itibaren Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş.’nin genel müdürlüğü, yönetim kurulu üyeliği, murahhas üyeliği görevlerinde bulundu. 1994 yılından itibaren de Enka İnşaat ve Sanayi A.Ş.’nin yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Sinan Tara, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Üyesi ve Türkiye Müteahhitler Birliği Üyesidir. 1986 yılında babasından işleri devraldı. 1994'de şirketin yönetim kurulu başkanı oldu. Sinan Tara, Forbes 2013 yılı verilerine göre 1,4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin 19. zengini oldu.

İngilizce ile Almanca bilen Sinan Tara, evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Başarıları

 

Rusya’daki en büyük Türk inşaat ve yatırım şirketlerinden Enka’nın yatırım stratejilerindeki önemli isim. Enka adına, AVM yatırım ve işletmelerini yürüten “Enka TC”, Moskova’da yenilediği Kaşirskoye AVM projesine özkaynaklarından 300 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdi. 2016 yılının ilk dokuz ayında şirketin aktif büyüklüğü 7,4 milyar dolar (21,53 milyar TL) seviyesinde gerçekleşti.  Aynı dönemde konsolide satış gelirleri 1,84 milyar dolar (5,38 milyar TL) seviyesinde gerçekleşti. Geçen senenin aynı dönemine göre dolar bazında yüzde 25 oranında azaldı. Mühendislik, inşaat, enerji üretimi, gayrimenkul yatırım ve yönetimi ile ticaret odaklandığı sektörler. 2016 yılında yeni projeler devam ettirildi.

Irak’ta Exxon Mobil’in Basra’daki yatırımına ait ilk petrol işleme tesisi, Kazakistan’da Tengiz ve Kaşagan’da altyapı işleri ve Rusya’da Enka TC’nin Kashirskaya Alışveriş Merkezi örnek projeler arasında. Bunların dışında özellikle Çimtaş’ın aldığı projeler ile birlikte geçen sene toplamda alınan yeni işlerin Enka payı 800 milyon dolar seviyesine yükseldi. Türkiye’nin yaklaşık yüzde 11 elektrik ihtiyacını karşılayan ve 3 bin 854 megavat kurulu güç kapasiteli Gebze, Adapazarı ve İzmir’deki doğalgaz kombine çevrim santralleri, Enka’yı en büyük özel sektör elektrik enerjisi üreticisi yaptı.

Moskova’da bulunan ofis binaları ve bir otel ile sahip olunan alışveriş merkezlerindeki kiralık alanlardan oluşan gayrimenkul segmentindeki ciro yılın ilk yarısında geçen seneye kıyasla piyasadaki olumsuz koşullar nedeniyle yüzde 20 oranında azaldı ve 163 milyon dolar (474 milyon TL) seviyesinde gerçekleşti. Enka, Rusya’da A sınıfı ofis binalarıyla AVM’lerin yatırım ve yönetimini sürdürüyor.

KAYNAKÇA: Yılın iş insanları 2016 (fortuneturkey.com, 12.04.2017), Sinan tara kimdir? (yeniakit.com.tr, 14.02.2019).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör