Tahir Elçi

Aktivist, STK Yöneticisi, Avukat, Hukukçu

Doğum
Ölüm
28 Kasım, 2015
Eğitim
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukukçu, serbest avukat, aktivist, Diyarbakır Barosu eski Başkanı (D. 1966, Cizre  / Şırnak – Ö. 28 Kasım 2015, Diyarbakır). İlk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamlamıştır. 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından itibaren Diyarbakır’da serbest avukatlık yaptı. Mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Kamuoyu gündeminde de kalmış birçok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti.

Almanya’da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi gördü, birçok ulusal ve uluslararası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sundu. 1998 yılından itibaren staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermekteydi.

1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yaptı. Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve birçok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştı. 

14 Ekim 2015’te CNN Türk'te yayınlanan "Tarafsız Bölge" programında “PKK terör örgütü değildir" diyen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi hakkında “Terör örgütü propagandası" yaptığı gerekçesiyle res'en soruşturma başlatıldı. Tutuklama istemiyle sevk edildiği mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Öldürülmesi

 

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır`ın Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde bulunan ve kurşunlanarak tahrip edilen tarihi Dört Ayaklı Minare`nin önünde bir grup avukatla açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıya uğradı. Başından ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi`nde hayatını kaybetti.

Diyarbakır'ın Suriçi ilçesinde tarihi Dört Ayaklı Minare’nin kurşunlarla tahrip edilmesi nedeniyle basın açıklaması yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin, silahlı saldırıya uğraması ardından Diyarbakır Barosu Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Açıklamada "Diyarbakır Baro Başkanı'mız Tahir Elçi, suikast sonucu öldürülmüştür" denildi. Öte yandan İçişleri Bakanı Efkan Ala, saat 11:00 sıralarında bir aracın içinden güvenlik güçlerine ateş açıldığını, Elçi'nin çıkan çatışmada hayatını kaybettiğini duyurdu.

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015’te hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi. Türkan Elçi, (e. ?–2015) evli ve iki çocuk babasıydı.

 

KAYNAKÇA: Tahir Elçi hakkında yakalama kararı çıktı (mynet.com, 19 Ekim 2015), Tahir Elçi'ye Şartlı Tahliye (medyapusula.com, 20.10.2015), Tahir Elçi kimdir? (milliyet.com.tr, 28.11.2015), Tahir Elçi katledildi; üzgünüz, öfkeliyiz (imo.org.tr, 28.11.2015), Selim Esen / 2015'te Kaybettiğimiz Sanatçılar... ve diğerleri (Gerçekedebiyat.com, 01.01.2016),Teslim Olan Terörist, Tahir Elçi Suikastını İtiraf Etti' İddiası (baroturk.com, 31.05.2016).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör