Ömer Halisdemir

Milli Kahraman, Asker

Doğum
Ölüm
15 Temmuz, 2016
Eğitim
Astsubay Okulu

Asker, astsubay, 15 Temmuz 2016 gecesi kahramanı (D. 1974, Çukurkuyu, Bor, Niğde, - Ö. 15 Temmuz, 2016 Ankara), 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevliyken, komutanlığı ele geçirmeye kalkışan darbe yanlısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi öldüren koruma astsubayıdır.

15 Temmuz 2016 gecesi, Türkiye'de yaşanan askeri darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda, Komutanlığı ele geçirmeye çalışan Tuğgeneral Semih Terzi'yi komutanlığı ele geçirmesi girişimi sırasında başından vurarak öldürmüştür. "Vur" emrini Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı vermiştir.

Yedi çocuklu bir aileden gelen Ömer Halisdemir çocukluğunu Niğde'nin Çukurkuyu beldesinde geçirmiştir. Çukurkuyu'da okul sonralarında çobanlık yapmıştır. Hatice Halisdemir ile olan evliliğinden Elifnur ve Doğan Ertuğrul adlarında iki çocuk sahibi olmuştur. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yurt içinde ve yurt dışında görev yapmıştır. Babası Hasan Hüseyin Halisdemir'in aktardığı bilgiye göre, vurduğu komutan Semih Terzi ile Afganistan'da birlikte görev yapmıştır.

2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında Özel Kuvvetler Komutanlığı'na girmeye çalışan Özel Kuvvetler komutan yardımcısı Tuğgeneral Semih Terzi'yi, Özel Kuvvetler komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı'dan aldığı emir üzerine alnından vurarak öldürmüştür. Semih Terzi'nin korumaları da Ömer Halisdemir'i 30 kurşunla öldürmüşlerdir. Çeşitli basın kaynaklarında çıkan haberlerde Halisdemir'in darbe girişimin seyrini değiştiren isimlerden biri olduğu ifade edilmiştir. Ölümünden sonra birçok yere kendisinin adı verilmiştir.

Öldürüldüğü noktada bir anıt heykelinin yapılması kararı alınmıştır. Dursun Ali Erzincanlı, Halisdemir'in öldürülmesi sonrasında kendisine atfen "30 Kuş" adlı bir şiir yazdı ve bu şiire Ekrem Aydın'ın yönetmenliğinde Başiskele'de bir klip çekildi.

Adı, 20 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından memleketi olan Niğde ilindeki devlet üniversitesine verilmiştir.

Mersin ilinin Toroslar ilçesindeki Şehitler Parkı’na kaide ve gövde uzunluğunun toplamı 4.60 metre olan bir heykeli dikildi.

 

Kahraman Asb. Ömer Halisdemir'in ismi Çengelköy'de bir okula verildi

 

Amerikancı darbe girişimi sırasında Fethullahçı generali öldürüp, kahramanca şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir'in adı İstanbul Çekmeköy'deki bir okula verildi. Çekmeköy Belediyesi tarafından Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen okul, yeni eğitim-öğretim yılında hizmete açılacak.

Belediyeye ait olan okul binasını daha önce FETÖ'ye bağlı özel bir okul kullanıyordu. 2 yıl süren davalarının ardından Belediye, 15 Temmuz darbe girişimi öncesi binayı boşalttırdı.

Belediye yönetimi okula Şehit Astsubay Ömer Halisdemir'in adını vererek Milli Eğitim Bakanlığı'na devretti. Çalışmalara başlayan Bakanlık, okulu yeni eğitim öğretim yılına hazırlıyor.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, önceki gün şehit astsubayın babası Hasan Halisdemir ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci'ye okulu gezdirdi.

Okulda, spor salonu, yüzme havuzu,  buz pateni salonu, konferans ve tiyatro salonu ile büyük bir yemekhane de mevcut.

 

Darbeci generali vuran şehit Ömer Halisdemir'in hikayesi

 

Halisdemir’in babası Hasan Hüseyin Halisdemir “Çocukluğunda çok başarılı bir çocuktu. Hayvanları, doğayı çok severdi. Bütün okulları başarıyla okuyordu. Okuldan eve geldiğinde ve boş zamanlarında bana yardımcı olurdu. Hayvanları otlatırdı. Çok güçlü bir yapısı vardı. Benim en çok güç aldığım destek aldığım çocuğumdu. Nasıl ki çocukken işte güçte en büyük yardımcımsa meslek sahibi olduğunda da en büyük destekçim oldu. Kardeşlerini çok severdi. Onlar için çok şey yaptı. Bütün kardeşlerine sahip çıktı. Beni ayakta tutan o çocuktu" dedi.

Kahraman şehidin hayalini gerçekleştiremediğini de anlatan baba Halisdemir, “Oğlum iki yıl sonra emekli olacaktı. Tek hayali ise emekli olduğunda köye dönmekti. Köyde kendisine bir bahçe yapmıştık. Buraya bir ev yapıp burada yaşamayı hayal ediyordu. Köyünü, arkadaşlarını çok seviyordu. Ne yazık ki bu hayalini gerçekleştiremedi. Her defasında emekli olunca köye döneceğim, burada yaşayacağım diyordu" ifadelerini kullandı.

 

"Yaşanacakları Hissetti"

 

15 Temmuz gecesi yaşanacakları oğlunun hissettiğini söyleyen baba Halisdemir, “Her fırsatta bizi arıyordu. Mutlaka her gün görüşüyorduk. En son gün görüştüğümüzde sanki yaşananları hissetmiş gibi bana içinde kötü bir his olduğunu söylemişti. Ben de içini ferah tut oğul diye teselli etmiştim. Olayları duyup şehit olduğunu öğrenince ilk aklıma gelen bu sözleri oldu. Şimdi oğlumun yerine beni kabul etseler bu yaşta görevi kabul ederim. Her yerde de görev yaparım" dedi.

 

"Çobanlık Yaparak Okudu"

 

Ömer Halisdemir'le çocukluk arkadaşı olan Çukurkuyu Belde Belediye Başkanı İleri Koçak ise “Kahraman okul arkadaşımın çok zor çocukluk ve öğrencilik yılları geçti. Çobanlık yaparak okumaya çalıştı. Her sabah 5’te kalkarak okula gitmek zorunda kalırdık. Okuldan gelince de kahraman şehidimiz çocukluk arkadaşım Ömer Halisdemir çobanlık yapardı. Hafta sonu tatillerinde, yaz dönemlerinde bütün vakti çalışmakla geçerdi. Tek isteği de bir an önce okuyup bir devlet memuru olmaktı. Çünkü şartlar onu gösteriyordu. Onun yükü büyüktü. Meslek sahibi olup sadece kendisini kurtarmak değil, ailesine kardeşlerine de destek olmak istiyordu ve öyle de oldu. Dün kardeşleri için ailesi için kendini feda eden kahraman şehidimiz bugün ülkesi için kendini feda etti. Onun adına park yapılıp orman kurulacak ve kültür merkezlerine ismini vereceğiz. Bunlar elbette yetmez biliyoruz onun için başka ne gerekiyorsa yapıp hatırasını yaşatacağız" dedi.

 

Darbeci Generali Alnından Vurdu

 

Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Zekai Aksakallı'nın darbe girişimi sırasında, koruma astsubayı Başçavuş Ömer Halisdemir'i aradığı "Sana, vatanımız ve milletimiz adına tarihi bir görev veriyorum. Tuğgeneral Terzi vatan hainidir, isyancıdır. Onu, karargâha girmeden öldür! Bunun sonunda şahadet var. Biliyorsun seninle 20 yıllık beraberliğimiz var. Hakkını helal et" dediği belirtiliyor. Astsubay Halisdemir ise 'Baş üstüne komutanım, hakkım helal olsun. Siz de helal edin' demiş.

İddiaya göre darbeci general Semih Terzi, 10 kişilik koruma ekibiyle helikopter pistinden karargaha yürüyordu. Karargah binasının girişinde Özel Kuvvetler Komutanlığı Koruma Astsubayı Başçavuş Ömer Halisdemir tarafından durduruldu. Terzi ve korumaları, "Karargâha giremezsiniz. Zekai Paşa'nın emri" dedi.

Korumalar Halisdemir'i etkisiz hale getirmek istedi. Halisdemir ise tabancasını çekti ve darbeci Terzi'yi alnından vurdu. Halisdemir ise 10 koruma tarafından ateş edilerek 30 kurşunla şehit edildi.

 

Silah arkadaşı şehit astsubay Ömer Halisdemir'i anlattı

 

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında darbeci generali vurduktan sonra şehit olan astsubay Ömer Halisdemir ile Özel Kuvvetler Komutanlığında 2 yıl görev yapan silah arkadaşı eski uzman çavuş Abdullah Çelik, komutanıyla geçen yıllarını anlattı.

Ankara'da Özel Kuvvetler Komutanlığında darbeci generali vurduktan sonra şehit edilerek darbenin önlenmesinde kahramanlık hikayesi yazan Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir'in eski silah arkadaşı Abdullah Çelik, "ağabey" olarak tanımladığı komutanının kahramanlığıyla gurur duyuyor.

Özel Kuvvetler Komutanlığında uzman çavuş olarak görev yaparken ailevi nedenlerle 2,5 yıl önce istifa etmek zorunda kalan ve Niğde'nin Bor ilçesi Çukurkuyu Belde Belediyesinde çalışan Çelik, yaptığı açıklamada, eski komutanı şehit Halisdemir ile 2 yıl birlikte hizmet verdiklerini söyledi.

Çelik, Halisdemir'i beldeden tanıdığını ancak Özel Kuvvetler Komutanlığındaki görevi sırasında daha samimi olduklarını, birlikte Kuzey Irak, Şırnak ve Silopi'de görev yaptıklarını ifade etti.

Komutan Aksakallı: Ömer; Tuğgeneral Semih Terzi vatan hainidir, isyancıdır. Onu, karargâha girmeden öldür! Bunun sonunda şehadet var. Hakkını helal et Ömer Başçavuş: Başüstüne komutanım, hakkım helal olsun. Siz de helal edin...

 

Darbeci generali vurup şehit düştü

 

Halisdemir'in, darbe girişimi sırasında kahramanlık sergileyip adeta tarih yazdığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Büyük bir kahramanlık yaparak şehadet şerbetini içti, şehit oldu. Üzülüyoruz. Kendisi örnek alınacak kişiydi, tarih yazdı. Bence çok büyük bir iş yaptı. Özel Kuvvetler Komutanlığı alınmadı. Neden alınmadı, Ömer Halisdemir sayesinde. Karargah binasını teslim etmediği için Özel Kuvvetleri ele geçiremediler. Ömer ağabey, Zekai Aksakallı paşamızdan aldığı emir doğrultusunda, darbeci Tuğgeneral Semih Terzi'yi vurarak, büyük bir olayın önüne geçti."

Çelik, kahraman şehidin hiç tereddüt etmeden ölüme yürüdüğüne dikkati çekerek, "Öleceğini bile bile kendisine verilen emri hiç tereddüt etmeden layıkıyla yerine getirdi. Bir tuğgenerali vurmak her babayiğidin harcı değil. Sonuçta o dakikada insanın aklına her şey gelir. Evli, iki çocuğu var. İsteseydi geri çekilebilirdi, görmezden de gelebilirdi ama Ömer ağabey öyle biri değildi." dedi.

Halisdemir'in, şehit olmadan bir hafta önce beldeye ev yaptırmak için geldiğini, kendisiyle sohbet ettiklerini belirten Çelik, şöyle konuştu:

"Eğitime gideceğinden bahsetti. 'Uzun sürecek, 6 aylığına gideceğim' dedi. 'Ağabey, ne gereği var, zaten emekliliğin yaklaştı, gençler gitsin. Zaten sen alacağın bütün eğitimleri aldın' dedim. O da 'Dünyada ilk defa verilen eğitim, buna gitmem lazım' dedi. Sonra Ankara'ya gitti, 2 gün sonra tekrar aradı, evle ilgili konuştuk. Sonrasında bu olay gerçekleşti. Hala inanamıyorum. Bana hep 'dikkatli ol, uyanık ol' derdi, nasihat ederdi. İşi yönünden aşırı titiz ve disiplinliydi. Herkesin de öyle olmasını isterdi. Yürüyüşüyle, oturuşuyla, kalkışıyla örnek bir askerdi. Koskoca tümende Ömer Halisdemir'i tanımayan yoktu."

Şair Dursun Ali Erzincanlı, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Başçavuş Ömer Halisdemir için şiir yazdı. Erzincanlı, "Destan, şehit Ömer Halisdemir'in destanıydı. Ben sadece o destanı okumaya çalıştım" diyerek Halisdemir'in kahramanca duruşunu 30 Kuş şiirine anlamlı bir klip çekti.

KAYNAKÇA: Darbeci generali vuran şehit Ömer Halisdemir'in hikayesi (ensonhaber.com, 29.07.2016), Deniz Adalı / Silah arkadaşı şehit astsubay Ömer Halisdemir'i anlattı (haberturk.com, 2 Ağustos 2016), Kahraman Asb. Ömer Halisdemir'in ismi Çengelköy'de bir okula verildi (ulusalkanal.com.tr, 12.08.2016), Şehit Ömer Halisdemir'e anlamlı film (yenisafak.com.tr, 26.08.2016).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör