Nurettin Taşkesen

Romancı, Gazeteci-yazar, Araştırmacı Yazar, Hattat

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Gazeteci yazar, hattat. 1954 yılında Erzincan’ın Başpınar (Büyük Köşünker) köyünde doğdu. İlk, orta, lise eğitimini Erzincan’da tamamladı. 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girdi. Orjinali Topkapı Sarayı Müzesi’nde bulunan “Firdevsi’nin Şehname Tercümesi”nin bir bölümü üzerinde çalışarak mezuniyet tezini tamamladı. Ayrıca Tarih bölümünden “Umumi Türk Tarihi” Sertifikası da alarak, 1975 yılında mezun oldu.

Yedek subay olarak vatan vazifesini yaptıktan sonra, dört sene lise edebiyat öğretmenliği yaptı. Daha sonra Can Kardeş çocuk dergisine grafiker olarak girdi. Bilahare Yazı İşleri Müdürlüğünü de üstlenerek üç sene çalıştı.

1984’te yayın hayatına başlayan Yeniden Doğuş gazetesinde bir müddet çalıştıktan sonra, hazırlık döneminde olan Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi Teknik ve Grafik İşler bölümünde vazife aldı. Ansiklopedinin amblem, logo, sayfa dizaynı, maddelerle ilgili dokümanların temini konularında iki sene hizmeti oldu. 1987’de ise Türkiye gazetesi Yazı İşlerinde bir sene çalıştıktan sonra, basın yayın hayatına bir müddet ara verip, reklam pazarlama sektörüne geçti.

Evvela Ülker Gıda Sanayii Reklam Müdürlüğü, ardından Kar Gıda Sanayii Pazarlama Direktörlüğü yaptı. 2003 senesinde emekli olarak, tekrar basın yayın hayatına geri döndü. Çeşitli yayınevlerine Türkçe Arapça kitap yayın hazırlığı ve sayfa dizaynı konusunda çalışmalar yaptı.

Nurettin Taşkesen, öğretmenlik ve basın yayın hayatının yanı sıra fakülte yıllarından itibaren hüsn-i hat konusundaki iştiyakı, onu devrin Şeyhül-Hattatin’i Hamid Aytaç’ın rahle-i tedrisine kadar götürdü. İlk sülüs “Rabbi yessir” meşkini Hattat Hamid’den aldıktan sonra bir müddet derslere devam etti. Mezuniyetten sonra ara verdiği hat çalışmasına, İslâm Ansiklopedisi’nde iken, günümüzün Şeyhül-Hattatin’i Hasan Çelebi’den ders alarak devam etti. Emekli olduktan sonra yine Hasan Çelebi’den dört sene ders alarak sülüs meşkini tamamladı.

Babasının yıllar boyunca parça parça anlattığı, dedesi Ahmet Onbaşı’nın harp ve esaret hatıralarını not alarak o dönemin tarihî olayları çerçevesinde Esaret 1916 romanını kaleme aldı. Şimdi Kudüs hakkında yeni bir kitap hazırlığı içindedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.

 

ESERLERİ:

 

Roman: Esaret 1916 (2017), Yüzyıllık Hasret Kudüs 1917 (2017), Nekbe 1948 - 70 Yıllık Filistin Dramı - Büyük Felaket (2018).

 

Araştırma-İnceleme: Oku - İslam'ın İlk Emri (2018), Osmanlı Coğrafyasında İstihbarat Teşkilatları (2018).

 

KAYNAKÇA: Nurettin Taşkesen (mihrabadyayinlari.com, 19.01.2019), Nurettin Taşkesen kitapları (kitapyurdu.com, babil.com, 19.01.2019). 

 

Esaret

İslamım'ın İlk Emri Oku

İstihbarat

Nekbe

Kudüs

Nurettin Taşkesen kitapları

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör