Yavuz Baydar

Gazeteci-yazar

Doğum
Eğitim
Stockholm Üniversitesi Bilgi İşlem Fakültesi

Gazeteci yazar. 1956, Fatih / İstanbul doğumlu. İlk, orta ve lise öğrenimini Eskişehir'de tamamlayan Yavuz Baydar, 1976 yılında, Endüstri Mühendisliği okuduğu ODTÜ'den ayrılarak İsveç'e gitti. Yüksek öğrenimini Stockholm'de tamamladı. Baydar, Stockholm Üniversitesi Bilgi İşlem Fakültesi'nde Sibernetik ve Enformatik okudu.

Gazeteciliğe 1980 yılında, İsveç Radyo ve Televizyon Kurumu'nda (SR) radyo muhabirliği yaparak başlayan Yavuz Baydar, mesleğe haber sunucusu ve editör/yapımcı olarak devam etti.

Televizyon haberciliğine ilk adımını, 1982 yılında İsveç TV'sinde haftalık Türkçe çocuk programı Spraka'nın yapımcı ve sunucusu olarak attı. Ayrıca, bu tarihten itibaren 10 yıla yakın bir süre, İsveç Televizyonu Kanal1'de, haftalık Türkçe haberleri hazırladı ve sundu.

Bu arada Stockholm Gazetecilik Yüksek Okulu'ndan 1984'te mezun oldu. Cumhuriyet Gazetesi İsveç ve Finlandiya muhabirliği yaptı.

1992 yılında İsveç'ten ayrılan Yavuz Baydar 1992 - 1993 yıllarında Show TV'nin Paris merkezli haber yayın biriminde Haber Müdür Yardımcısı olarak çalıştı. Ardından kısa süreliğine Londra'ya yerleşti; BBC World Service Türkçe Bölümünde yapımcı ve sunucu olarak görev aldı.

BM'de sekiz aylık bir New York deneyimi ardından 1994 yılında Türkiye'ye döndü.

Yeni Yüzyıl gazetesinin kurucu kadrosunda Dış Haberler Müdürü ve yorumcu olarak çalıştı. 1996-98 arasında Milliyet'te editörlük yaptı. Radyo yöneticiliği (Show Radyo Genel Yayın Yönetmenliği) geçen kısa bir ara ardından tekrar Milliyet'e döndü.

Bir süre Sabah Gazetesi Ombudsmanlığı yaptı. Yavuz Baydar, okur temsilciliğinin yanı sıra Radyo ve TV alanında da faaliyetlerini sürdürdü. 1990'lı yıllarda TRT'de Açık Kapı, 2000-2004 arasında CNN Türk kanalında Soru-Cevap programını sundu. TV8'de sabah yorumları yaptı; STV Haber'de Rota programının moderatörlüğünü yaptı.

Bir süre Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yapan Yavuz Baydar'ın işine daha sonra son verdi. Sabah'ta yayımlanan son yazısında gazetenin Gezi Parkı manşetini eleştiren okur mektuplarına yer veren ve sonraki iki yazısı gazetede yayımlanmayan Yavuz Baydar'ın işine son verildi. Sonra bir süre de Bugün gazetesinde yazıp oradan da ayrıldı. 2016’da yazaroku.com’da yazıyordu

KAYNAKÇA: Sabah, Yavuz Baydar'ın işine son verdi (haber7.com, 24.07.2013), Yavuz Baydar'ın yeni adresi Sabah'ı kızdıracak! (gazeteciler.com, 01.04.2014), Yavuz Baydar / Bab-ı Ali baskınını hortlattılar  (yazaroku.com, 17.07.2016). Yavuz Baydar Biyografisi (haberler.com, 17.07.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör