Köksal Engür

Seslendirme Sanatçısı, Oyuncu

Doğum
01 Ocak, 1947
Ölüm
27 Mart, 2023
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'
Burç
Diğer İsimler
Baba Mehmet Ali Saruhanlı. Leyla ile Mecnun Ak Sakallı Dede. Kırmızı Oda Turan. Çoban Yıldızı Seyfi. Ver Elini Aşk Mehmet Emin Adanalı. Şahane Damat Remzi...

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, seslendirme sanatçısı. Gerçek adı: İsmail Köksal Engür. Namı: Sıddık. (D. 1 Ocak 1947, Kars – Ö. 27 Mart 2023, İstanbul).

Ünlü oyuncularımızdan Köksal Engür’ün, 1956 yılında TRT Ankara Radyosu, Çocuk Saati programında kısa radyo tiyatrolarıyla başlayan ilk deneyimleri, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nden 1969 yılında mezun olana kadar sürdü.

TRT'de programlara katılmanın yanında, seslendirme çalışmalarının da temelini atan sanatçı, Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi özel tiyatrolarda ve Bakırköy Belediye Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi yapımlarında çeşitli roller aldı.

Radyo deneyimlerini seslendirmedeki ustalığını geliştirmekte kullanan Engür, tiyatroyla sınırlı kalmayıp, sinema ve dizi filmlerinde de oynadı. Sanatçı, Süngerbob Kareşort çizgi dizisinde Squitward'ü seslendirdi. Korkuyorum Anne filmiyle ödül alan oyuncu, Susam Sokağı'ndaki Büdü karakterini ve çizgi filminde Red Kit'i de seslendirmişti. Leyla ile Mecnun dizisinde de rol aldı.

Tiyatro çalışmaları yanı sıra, 1988 yılından itibaren çok sayıda film ve dizide rol alan Köksal Engür, çok sayıda yapım için de seslendirme yapmıştır.

 

Vefatı:

 

Türkiye’de birçok sinema, dizi ve tiyatro projesinde rol alan usta oyuncu ve seslendirme sanatçısı İsmail Köksal Engür 77 yaşında, 27 Mart 2023 Dünya Tiyatrolar Günü’nde İstanbul’da vefat etti.

İsmail Köksal Engür, 28 Mart 2023 günü son yolculuğuna uğurlandı. Üsküdar Şakirin Camii’nde düzenlenen cenaze törenine çok sayıda oyuncu meslektaşı katıldı.

Törene, usta oyuncunun ailesi ile birlikte oyuncu Ayten Uncuoğlu, Ali Atay, Ahmet Mümtaz Taylan, Serkan Keskin, Cengiz Bozkurt, Rıza Kocaoğlu, Yiğit Özşener, Kubilay Karslıoğlu’nun da aralarında olduğu sanat ve müzik camiasından çok sayıda sanatçı dostu katıldı. Taziyeleri Engür’ün eşi ve kızı kabul etti. Köksal Engür’ün cenazesi, öğle namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

 

Köksal Engür İçin Ne Dediler?

 

"Konsantrasyonuyla Bize Örnek Olan Bir İnsandı, Meslek Büyüğümüzdü"

 

Oyuncu Ayten Uncuoğlu gözyaşları içerisinde Engür’ün vefatıyla ile ilgili görüşlerini paylaştı. Uncuoğlu, "Ortaokul ikinci sınıftan itibaren arkadaşımdı. Radyo, televizyon, sinema ve tiyatroda hiç ayrılmadık, hep beraberdik" dedi. Leyla ile Mecnun adlı dizide rol arkadaşı olan Cengiz Bozkurt ise "Türkiye çok önemli bir oyuncusunu ve sanatçısını kaybetti. Onunla çalışmak gerçekten büyük ayrıcalıktı. Hem disipliniyle hem sahnelerdeki konsantrasyonuyla bize örnek olan bir insandı, meslek büyüğümüzdü. Bir hastalık geçirdi, iyileştirmek için çok uğraştık ama başarılı olamadık. Son görevimizi yapmak için sevenleri burada. Türkiye’ye mal olmuş önemli bir sanatçıyı, oyuncuyu kaybettik maalesef. Hepimizin başı sağ olsun ruhu şad olsun" ifadelerini kullandı.

 

"Hepimize Çok Şey Öğretti, Taş Gibi Bir Adamı Kaybettik"

 

Aynı dizide yer alan oyuncu Ali Atay ise Engür’den çok şey öğrendiğini dile getirerek, "Taş gibi bir adamı kaybettik. Söyleyecek başka bir şey yok gerçekten. Hepimizin başı sağolsun. Set içinde hepimize ağabeylik yapmıştır. Başımız sıkıştığında hep bir şekilde ona gidip akıl danışmışızdır. Köksal abinin benim dönemimdeki arkadaşlarıma çok büyük desteği olmuştur. Yani bir işte, bir yerde Köksal abi varsa orada güvende hissederdik kendimizi. Nasıl yapacağız bundan sonra göreceğiz. Bundan önce kalple ilgili bir sıkıntı yaşamıştı, hastanede gördüm en son onu. Kötü bir süreç gerçekten, başımız sağ olsun. Çok önemli birini kaybettik" diye konuştu.

 

"27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Kaybetmiş Olmak Çok Tuhaf Geliyor"

 

Tiyatroya Köksal Engür sayesinde başladığını söyleyen Kubilay Karslıoğlu, "Tiyatro okumaya teşvik eden, hayatımı yönlendiren kişiyi 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde kaybetmiş olmak, çok tuhaf geliyor bana. Köksal abi benim için çok önemliydi. Tiyatroyu neredeyse ondan öğrendim. Onun yönlendirmesiyle İzmir’de Dokuz Eylül’de okudum. Benim gibi pek çok arkadaşım da. Bizleri bu anlamda yönlendirdi. Pek çok insanla tanıştırdı. Biz onun sayesinde oyuncu olduk. Son görevi yapmak çok zor" dedi.

Hürriyet Gazetesi yazarı Uğur Vardan, usta oyuncu Köksal Engür'ü kaleme aldı.

 

Çok Özel Bir Ses ve Işıktı!

 

77 yıllık bir hayat serüveni ve bu serüvenin 10’uncu yılında sanata “Merhaba” demiş bir portre. Köksal Engür, 67 yıllık kariyerine o kadar çok şey sığdırmıştı ki, aslında her kuşağın ona ait izlenimi, tanışıklığı, sempatisi, gönül bağı farklı zaman dilimleri ve karakterleri barındırıyordu. Meseleyi şöyle açayım; benim gibi hayata 60’ların başında dahil olanlar için televizyon tüm siyah beyazlığına rağmen gecelerimize özel bir büyü katan muhteşem bir icattı. Evlerimizdeki hükümranlığını hemencecik ilan ediveren bu kutu sayesinde onca yüz hafızalarımıza nakşedilirken Köksal Engür de gönül bahçemizdeki yerine Levent Kırca’yla rol aldığı “Oyun Treni” adlı çocuk programı vasıtasıyla oturmuştu. Ankara’dan çıkıp Türkiye’nin diğer şehirlerini ziyaret eden bir trenin maceralarını anlatan yapım “Bizler Ali, Veli, Makinist; bunlar vagonlarımız; kuklasıyla, folkloruyla ‘Oyun Treni’yiz biz” türünden sözlere sahip ünlü şarkısıyla da aklımızda yer ediniyordu.

 

Her Neslin Kalbinde

 

Engür elbette sadece bu trenin üyesi değildi, sonrasında başka trenlere bindi, bambaşka maceralara uzandı. Böylelikle her neslin kalbindeki, belleğindeki yeri de farklı oldu. “Çocuk Saati”, “Arkası Yarın”lar, o muhteşem ve kendine özgü tona sahip sesiyle birçok karaktere hayat verişi (ki bu külliyatta Goscinny-Morris ikilisinin klasiği ‘Red Kit’ ve ‘Susam Sokağı’nın Büdü’sü var) ve rol aldığı onlarca Film... Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunuydu ve bolca da sahne tozu yuttu. Ankara Halkevi, Sahne 9, Ankara Deneme Sahnesi, Çağdaş Sahne, Hodri Meydan Tiyatrosu, Dormen Tiyatrosu, Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu, Küçük Sahne, Bakırköy Belediye Tiyatrosu bu hattaki ana duraklarıydı.

 

İzleri Silinmeyecek

 

“Vizontele”, “Korkuyorum Anne”, “Beş Vakit”, “Güneşin Oğlu”, “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi”, “Sen Kimsin?”, “Unutursam Fısılda”, “Oflu Hoca’nın Şifresi” de beyazperde cephesinde ilk akla gelen çalışmalardı. ‘Şimdiki zamanlar’ onu “Leyla ile Mecnun” dizisindeki ‘Ak Sakallı Dede’ karakteriyle kendi tarihine dahil etti. Onur Ünlü imzasını taşıyan dizinin en belirgin yüzlerinden biriydi Engür.

Radyo, televizyon, sinema, tiyatro derken sesi ve suretiyle hep karşımızdaydı. Oyunlar, diziler, Filmler yeteneğinin ifade alanlarıydı ve canlandırdığı karakterlerle zihnimizdeki sağlam yerine oturdu. Ölüm haberiyle birlikte sosyal medyada kendisiyle çalışmış onca sanatçı taziyelerini belirtirken kendi üzerlerindeki emeğinin de altını çiziyordu. Demek ki sadece seyirci belleğine seslenmemiş, kendisinden sonra gelen onca sanatçı kardeşlerinin, genç meslektaşlarının da gelişimine, bilgi-görgüsüne katkıda bulunmuş... Yer aldığı projeler vasıtasıyla bıraktığı izler kolay kolay silinmeyecek türden bir sanatçıydı. Başta ailesi olmak üzere tüm sevenlerinin başı sağ olsun.

 

Kalp Kırdığını Görmedim

 

 Dün bu yazıyı kaleme alırken Köksal Engür’le “Leyla Ile Mecnun”da birlikte çalışan dizinin yönetmeni Onur Ünlü’den Köksal Abi hakkında görüş istedim. Kendisini şöyle anlattı bize:

1) Bir kere müthiş disiplinliydi. Hep hazır geldi. Son çalışma gününe kadar bir kere bile ezber unutmadı.

2) Onun bulunması bir güven hissi verirdi. Hem sette oyuncuya hem de yönetmen olarak bana. İşi ona bırakırdın ve arkana yaslanırdın.

O gerisini hallederdi.

3) Baykuşları çok severdi. İrili ufaklı onlarca baykuş heykelciğinden bir koleksiyonu vardı.

4) Saygın bir Oyuncu olduğu için kendisiyle çalışana da saygınlık katardı. Bu, özellikle yolun başındaki bir yönetmen için çok önemlidir. Ben kendi yolumun başından beri onunla çalışıyorum.

5)Tatlı bir huysuzluğu vardı. Herkes işini iyi yapsın ve iş akıp bitsin isterdi. Ama 15 sene boyunca bir kere bile birisine hakaret ettiğini, kalp kırdığını görmedim.

6) Geniş bir mizah anlayışı vardı. İleri yaşına rağmen senaryodaki ve setteki hiçbir şakayı kaçırmazdı.

7) Bir de cool adamdı. İşini yapardı ama gereksiz yere heyecanlanıp manasızca yükseldiğini görmedim.

Çok güzel hatırlayacağız

 

Tilbe Saran: Köksal sahnede, mikrofonda, ekranda büyücüydü! Sıcacık, candan ve daima samimi!

 

Ayşe Nil Şamlıoğlu: Ne çok özleneceksin arkadaşım. Işık gözlüm.

 

Genco Erkal: Sevgili dost, sevenlerin seni unutmaz.

 

Melek Baykal: Seni çok güzel hatırlayacağız ve hiç unutmayacağız.

 

Tolga Çevik: Seni tanımak, senden öğrenmek bir onurdu.

 

Osman Sonant: Ne güzel insandın Köksal Abi ne ilham verdin hepimize.

 

Burak Aksak: Derin izler bıraktın Köksal Abi. Her şey için teşekkürler.

 

Volkan Severcan: Herhalde binlerce filmde konuştuk beraber. Çok özel bir sesti.

 

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları:

 

Güneşte Yürümek / Oyuncu - 2017    

Nefesinizi Nasıl Tutarsınız? / Oyuncu - 2016 

Uşak, Kral ve Ötekiler / Oyuncu - 2016         

Altın Ejderha / Yaşlı Adam - 2012     

Kutlama / Festen / Helge - 2011         

Bayrak / Oyuncu - 2009          

İstanbul'da Bir Dava / Oyuncu - 2008

Tek Kişilik Şehir / Oyuncu - 2002      

Molly S. / Frank - 1999           

Allahaısmarladık Cumhuriyet / Terzi Galip Bey - 1997         

Haritadan Naklen Yayın / Seslendirme Sanatçısı - 1996       

Bir Tutkunun Yüzyılı / Muhsin Ertuğrul - 1992         

Uzakta Piyano Sesleri / Oyuncu

 

Ödülleri:

 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Korkuyorum Anne) / 16. Ankara Film Festivali 2005

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Allah Yazdıysa Bozsun (Sinema Filmi 2022)

Baba (Mehmet Ali Saruhanlı, TV Dizisi 2022) 

Leyla ile Mecnun (Ak Sakallı Dede, TV Dizisi 2021)

Kırmızı Oda (Turan, TV Dizisi 2021)

Ali (Cevdet, Sinema Filmi 2018)

Ölü Yatırım (Sinema Filmi 2018)

Eyvah Karım (Sinema Filmi 2018)

Cumali Ceber 2 (Huzur Evi Müdürü, Sinema Filmi 2018)

Arapsaçı (Yaşar, Sinema Filmi 2018)

Dudullu Postası (TV Dizisi 2018)

Çoban Yıldızı (Seyfi, TV Dizisi 2017)

Ver Elini Aşk (Mehmet Emin Adanalı, TV Dizisi 2017)

Şahane Damat (Remzi Dede, TV Dizisi 2016)

Kaçın Kurası (Muzaffer, TV Dizisi 2016)

Oflu Hoca'nın Şifresi 2 (Ali Osman, Sinema Filmi 2016)

İkimize Bir Dünya (Sinema Filmi 2015)

Lokman İlyas (TV Filmi 2015)

Beş Kardeş (Osman Amca, TV Dizisi 2015)

Analı Oğullu (Kadim, TV Dizisi 2014)

Unutursam Fısılda (Erhan'ın İleri Yaşı, Sinema Filmi 2014)

Oflu Hoca'nın Şifresi (Ali Osman, Sinema Filmi 2014)

Özür Dilerim (Sinema Filmi 2013)

Sürgün İnek (İsrafil Dede, Sinema Filmi 2013)

Ben de Özledim (Köksal, TV Dizisi 2013)

Şubat (TV Dizisi 2012)

Sen Kimsin? (İsmail Abi, Sinema Filmi 2011)

Leyla ile Mecnun (Aksakallı Dede, Sinema Filmi 2011-2012)

Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi (Turan Altaylı, Sinema Filmi 2011)

Kalp Ağrısı (Akif, TV Dizisi 2010)

Deli Saraylı (Cezzar, TV Dizisi 2010)

Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi (Aksakallı Dede, TV Dizisi 2010)

Acemi Müezzin (İmam Hamdi, TV Dizisi 2009)

Kurtlar Vadisi: Gladio (Notacı General, Sinema Filmi 2009)

Hırçın Kız Kadife (Komiser, TV Filmi 2009)

Güneşin Oğlu (Fikri Şemsigil, Sinema Filmi 2008)

Gökten Üç Elma Düştü (Recep, Sinema Filmi 2008)

Dudaktan Kalbe (Sait Paşazade, TV Dizisi 2007-2008)

Sağır Oda (Lala, TV Dizisi 2006)

Beş Vakit (Halil Dayı, Sinema Filmi 2006)

Dolunay (Yaşar, TV Dizisi 2005)

Kadirşinas (TV Dizisi 2004)

Dayı (Binali, TV Dizisi 2004)

Korkuyorum Anne (Rasih, Sinema Filmi 2004)

Zerda (Sıddık, TV Dizisi 2002)

Yıldızların Altında (İsmail, TV Dizisi 2002)

Tatlı Hayat (Bestami Yarıkalın, TV Dizisi 2001)

Karanlıkta Koşanlar (Fikret, TV Dizisi 2001)

Vizontele (Tekin, Sinema Filmi 2000)

Sevgilim İstanbul (Sinema Filmi 1999)

Kaç Para Kaç (Müşteri, Sinema Filmi 1998)

Dış Kapının Mandalları (TV Dizisi 1998)

Kanun Savaşçıları (TV Dizisi 1989)

Keşanlı Ali Destanı (Polis, TV Dizisi 1988)

 

KAYNAKÇA: Köksal Engür (tiyatrolar.com.tr, 02.12.2018), Köksal Engür (imdb.com, 16.02.2022), Köksal Engür (sinematurk.com, 16.02.2022), Köksal Engür (diziseti.tv, 16.02.2022), Köksal Engür (beyazperde.com, 16.02.2022), Köksal Engür son yolculuğuna uğurlandı (hurriyet.com.tr, 28 Mart 2023).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör