Hüseyin Özdilek

Sanayici, İş İnsanı

Doğum
Eğitim
Uludağ Üniversitesi

Sanayici ve iş adamı, Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı. 1950 yılında Tokat‘ın Erbaa ilçesinde doğdu. Erbaa’da bulunan Mithatpaşa İlkokulu’nda okurken kaydoldu. Hafta sonları çakmaktaşı satarak aile bütçesine katkı sağladı. Yaz tatillerinde ise, Erbaa’da bulunan kiremit fabrikasında çalıştı. 1962 yılında İlkokuldan mezun oldu. 1962 yılında, Tokat - Erbaa’da başladığı ortaokul öğrenimini 1965 yılında bitirdi.

Aynı yıl taşındığı Bursa'da Akşam Ticaret Lisesi'nde okurken aynı zamanda dayısının havlu mağazasında çalışarak iş hayatına başladı. 1967 yılında, Tokat- Erbaa’daki baba evini satarak, 14.000 Türk lirası sermaye ile kendi adına ilk havlu mağazasını açtı. 1969 yılında, Eskişehir Ticari İlimler Akademisi'nde başladığı yüksek öğrenimine 1971 yılında geçiş yaptığı Bursa Ticari İlimler Akademisi'nde devam etti. 1980 yılında Uludağ Üniversitesi’nden mezun oldu. Aynı yıl, Manisa - Kırkağaç’ta askerlik görevini tamamladı. Evli ve bir çocuk babası olan Hüseyin Özdilek, Özdilek Alışveriş Merkezleri ve Tekstil San. A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yapmaktadır.

 

İş Hayatı

 

1971 yılında, 70.000 TL sermaye ile Bursa ‘da 2 adet havlu dokuma tezgahı ve 1 adet devere kiralayarak havlu ve bornoz üretimine başlayan Özdilek, 2011 yılında 5500 çalışanı, 10 bin tonluk üretim kapasitesi ile dünyada ilk 6 firma içinde, Avrupa’da ise en büyük havlu-bornoz üreticisi konumundadır.

1983 yılında Bursa Yalova Yolu’nda 400 metrekarelik bir satış mağazası ile perakende sektörüne giren Özdilek, bugün Bursa Yalova Yolu, Bursa Geçit, İzmir, Kocaeli, Afyonkarahisar, Yalova, Antalya ve Eskişehir olmak üzere 8 Alışveriş Merkezi, 4 Hipermarket ve Türkiye’nin birçok bölgesinde bulunan ev tekstili mağazaları ile hizmet vermektedir. Havlu ve perakende sektöründe kalitenin ve hizmetin öncüsü Özdilek, 2006 yılında Bursa-İnegöl'de nevresim takımı ve çarşaf üretimi yapan ev tekstili fabrikasını üretime geçirmiştir. Başta Almanya, ABD, İngiltere ve Rusya olmak üzere dünyanın birçok farklı ülkesine 45 milyon dolar ihracat yapmaktadır.

Özdilek; 2011 yılında 750 milyon TL ciroya ulaşan Özdilek, tüm üretim ve hizmet faaliyetlerinde yapılan her çalışmanın ‘Türkiye’nin gelişmesi’ demek olduğunun bilinci ve anlayışıyla hareket etmektedir. 2010 yılında ödediği 12 Milyon TL’lik Kurumlar Vergisi ile Bursa’da birinci olmuştur.

2011 yılı sonu itibariyle direkt ve endirekt olarak 55 milyon TL vergi ödemiştir.

Özdilek, Türkiye’nin ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yerini almaktadır. 2003 yılında İzmir Balçova'da açılan 5 yıldızlı Crowne Plaza Oteli ile çalışmalarını turizm sektörüne de taşımıştır.

 

Üye Olduğu Dernek ve Kuruluşlar

 

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Afyonkarahisar Sanayici ve İş Adamaları Derneği (AFSİAD), Ege Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ESİAD), Antalya Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ANSİAD), TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Mütevelli Heyeti, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), Ev Tekstilcileri Derneği (EVSİAD) üyelikleri ve Slovakya Bursa Fahri Konsolosluğu.

 

Sosyal Sorumluluk Projeleri

  

Hüseyin Özdilek; 1996’da Tokat – Erbaa Hüseyin Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 1997’de Bursa Naz Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 1997’de Afyon Emir Murat Özdilek Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi’ni, 1998’de Kocaeli Dürdane Özdilek İlköğretim Okulu’nu, 2006’da Bursa Hüseyin Özdilek Anadolu Tekstil Meslek Lisesi'ni ve 2010 yılında Antalya Hüsniye Özdilek Anadolu Ticaret Meslek Lisesi’ni yaptırarak eğitime toplam 6 okulla destek vermiştir. Bu okullarda 5550'ye yakın öğrenci eğitim almaktadır. Ayrıca, Özdilek Eğitim Sağlık Kültür ve Sanat Vakfı ile başarılı olan öğrencilere her yıl burs verilmektedir. Bunlara ek olarak; 1999 yılında hayata geçen İzmir – Balçova’da bir Polis Merkezi, Tokat Devlet Hastanesi'nde bir yoğun bakım ünitesi ve 2007 yılında, İnegöl’de hizmete giren bir sağlık ocağı Özdilek tarafından yaptırılmış ve devlete teslim edilmiştir.

2015’te toplam cirosu 1 milyar 432 milyon TL olan Özdilek Holding, dünyanın 10’uncu büyük, Avrupa ve Türkiye’nin ise en büyük havlu üreticisi. Holding, yıllık 10 bin ton havlu üretim kapasitesi, günlük 40 ton pamuk ipliği üretimiyle Türk ev tekstili sektörünün nabzını tutuyor.

Hüseyin Özdilek, tavla oynamayı seviyor ve 47 yıldır tutkuyla oynuyor. Doğa aşığı. Yeni yerler keşfetmeyi ve seyahat etmeyi seviyor.

KAYNAK: Yılın iş insanları 2016 (fortuneturkey.com, 12.04.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör