Mehmet Çelik (Mühendis)

Profesör, Makina Mühendisi, Akademisyen

Doğum
22 Mayıs, 1965
-
Eğitim
ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümü
Burç

Makine mühendisi, akademisyen,  profesör, bürokrat, TÜBİTAK başkanlarından. 22 Mayıs 1965 doğumlu.  Konya Teknik Lisesi Makina Bölümünden mezun olduktan sonra ODTÜ Makina Mühendisliği Bölümünden 1989 yılında lisans, 1991 yılında yüksek lisans ve 1997 yılında doktora derecesini aldı. 1989-1997 yılları arasında aynı bölümde Mekanik ana bilim dalında Araştırma Görevlisi olarak çalıştı. 1995-1996 yıllarında ABD Ohio State Üniversitesinde ziyaretçi bilim adamı olarak araştırmalarda bulundu. 1997-1998 ve 2000-2001 yıllarında Kara Harp Okulu’nda Makine Bölümü dersleri verdi.

1998-2010 yılları arası ASELSAN MST/REHİS gurubunda Kıdemli Tasarım Lideri ve Mekanik Analiz-Test Birimi yöneticisi olarak görev yaptı. 2003 yılında Mekanik anabilim dalında doçentlik ünvanını aldı. 2003-2013 yıllarında NATO-RTO kapsamında “Applied Vehicle Technology” ve “Sensors and Electronics Technology” çalışma gruplarında kurul üyesi olarak görev yaptı. ASELSAN özgün projelerine ait “Hava, Kara ve Deniz Platformlarında Savunma Sanayi Projeleri”, ARGE ve Uygulama olarak 142 adet teknik rapor hazırladı.

2010 yılında KTO Karatay Üniversitesi’ne Prof. Dr. olarak ataması yapıldıktan sonra Mekatronik ve Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı, Bologna Eşgüdüm Komisyon Başkanı, Dekan Yardımcısı ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdür Vekili olarak görev yaptı. KOSGEB, “Araştırma-Geliştirme, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı” kapsamında Proje Değerlendirme Kurulu Üyeliği, Akademik Jüri Üyelikleri, TÜBİTAK projelerinde ve kongrelerde hakemlikler yaptı. Halen KTO Karatay Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olarak görevine devam etmektedir.

2012-2015 yılları arasında ASELSAN MGEO Grubunda Eğitim ve Teknik Danışmanlık ve Proje Teknik Yöneticiliği görevini yapan Prof. Dr. Mehmet ÇELİK, 2013-2015 yılları arasında TÜBİTAK-TEYDEB, USETEG “Ulaştırma, Savunma, Enerji ve Tekstil Teknolojileri Grubu” Yürütme Komitesi Üyesi olarak görev yapmıştır.

Uzmanlık alanları arasında; Deneysel Mekanik, Yorulma Teorisi, Yapısal Analiz, Makine Elemanları, Askeri Platformlarda Şok ve Titreşim, Askeri Hava-Kara-Deniz Araçlarında Operasyonel Dinamik Analiz, Gerilme Ölçüm ve Analizleri, Deneysel Yorulma Analizleri, Operasyonel Modal Analiz, Hızlandırılmış Ömür Testleri, Askeri Elektronik Cihaz Sağlamlaştırma ve İzolasyon Teknikleri vb. bulunmaktadır.

Prof. Dr. Mehmet ÇELİK’in bu alanlarda savunma sanayi proje teknik raporları, uluslararası ve ulusal bilimsel dergilerde yayınlanmış makaleleri, konferans bildirileri, danışmanlığında bitirilen ve devam eden lisansüstü tezleri ve alınmış patent başvuruları bulunmaktadır. Ayrıca, sanayiye yönelik uygulamalı mekanik mühendislik konularında ders notları haline getirilmiş seminerler vermiştir.

Prof. Dr. Mehmet Çelik, 7 Şubat 2015 tarihinden itibaren TÜBİTAK Başkan Yardımcılığı ve TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyeliği görevlerini yürüttü.  Başkan Yardımcısı iken, 11 Nisan 2015 tarihinde vekaleten TÜBİTAK Başkanlığına getirildi.

KAYNAK: Mehmet Çelik kimdir? (SGK Rehberi, 11 Nisan 2015, erişim 05.08.2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör