Şakir Susuz

Şair

Doğum
03 Mart, 1942
Ölüm
26 Kasım, 2016
Eğitim
Ankara Yenimahalle Yahya Kemal Lisesi
Burç

Şair, söz yazarı (D. 3 Mart 1942, Oluközü beldesi / Akdağmadeni / Yozgat - Ö. 26 Kasım 2016, Ankara). İlk ve ortaokulu memleketinde tamamladı. Ankara Yenimahalle Yahya Kemal Lisesi (1994) mezunu. Çalışma hayatını, askerlik hizmetinden sonra 1966’da göreve başladığı Sayıştay Başkanlığında sürdürdü. Buradan emekli oldu.

1990 yılından itibaren, Gülpınar dergisi başta olmak üzere, aralıklı olarak çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde koşma tarzında şiirleri yayımladı. Şiirlerinde daha çok gönül maceralarını dile getirdi. “Şaşırdım” adındaki şiiri türkü formunda ve uzun hava tarzında bestelenerek kasede okundu. Şiirlerinin bir bölümü Türk sanat müziğinin hüseynî ve hüzzam makamlarında M. Ünal Yılmaz, Dr. Osman İper tarafından; bazı şiirleri de Türk halk müziği formunda Cihat Yaman tarafından bestelendi. 1996 yılı Türkiye Dergisi Antolojisi Şiir Yarışmasında başarı ödülü aldı. İLESAM üyesiydi.

“Şakir Susuz, 26 Kasım 2016 Cumartesi günü Ankara'da hayatını kaybetti.

Cenazesi, 27 Kasım 2016 Pazar günü Yozgat, Akdağmadeni; Oluközü'nde “ebedi istirahatgâhına” tevdi edilmek üzere götürülerek, aynı gün İkindi sonrası kılınan cenaze namazını müteakip, Oluközü Köy Kabristanına defnedildi.

 “Şakir Susuz’un şiirleri beni dostlara ve çocukluğumun geçtiği yerlere götürdü. Halk şairlerinin ve halk müziğinin harman olduğu bir bölgede doğup yetişmenin etkisiyle kolay ve özlü bir söyleyişi var. Kitabının ilk şiiri ‘Kasımgilin Cevizleri’ beni çocukluk günlerime götürdü zaman zaman. Mevlâna ve Yunus’un etkisi görülüyorsa da çoğunlukla Karacaoğlan gibi maddi aşkın şiirini söylüyor Şakir Susuz.” (Ahmet Özdemir)

“Şakir Susuz şiirde kolaya kaçmayan bir yapıya sahip. Önce toparlıyor, değerlendiriyor, hamur ederek ortaya güzel bir eser çıkarıyor. Duyguların şiirle anlatıldığı güzel, anlamlı, kalıcı bir Şakir Susuz tablosu çıkıyor karşımıza. Kafiyelemede hiç mi hiç zorlanmıyor. Ama bu zorlanmama kolaylığı, basitliği değil, anlam zenginliğini, kalıcılığı getiriyor. Şiirin, şairle, şairin şiirle buluştuğu çok ince ve hassas nokta burası olsa gerek.” (İsa Kayacan)

ESERLERİ (Şiir):

Güneş Batarken (1997),

Ağladı Yüreğim (2000),

Titreyen Dudaklar (2003),

Leylakların Gölgesinde (2006).

KAYNAKÇA: Hüseyin Yurdabak / Şiirle Yaşayanlar Antolojisi (2003), İsa Kayacan / Ankara Mektubu (24 Saat, 21.6.2003), İsa Kayacan / Titreyen Dudaklar (Belde, 27.11.2003), Ünal Şöhret Dirlik / Titreyen Dudaklar (Fethiye gazetesi, 16.12.2003),  İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Et’e Kemiğe Büründü “Şakir” Diye Göründü (sakirsusuz.blogspot.com.tr, 26.11.2016).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör