Ali Erdemir

Mucit, Bilim İnsanı

Doğum
02 Temmuz, 1954
Eğitim
İstanbul Teknik Üniversitesi Metalurji Mühendisliği
Burç

Mucit, bilim adamı. 2 Temmuz 1954’te Osmaniye / Kadirli’nin Göztaşı (Nürfet) köyünde doğdu. Metalurji mühendisliği dalında lisans eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nde yaptı. 1977 yılında lisans derecesini aldıktan sonra yaklaşık iki yıl İskenderun Demir Çelik Fabrikası’nda çalıştı. Ardından, yüksek lisans eğitimi yapmak için Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’ne gitti ve aynı zamanda metalurji ve malzeme mühendisliği dalında doktora yaptı. 1987 yılında Türkiye’ye dönen ve iş bulamadığından, kısa süre sonra yeniden ABD'ye dönen Erdemir, 1987 yılından sonra çalışmalarını sürdürdüğü Chicago Üniversitesi’ne bağlı Argonne Laboratuarı’nda görev aldı.

Dr. Ali Erdemir, malzeme bilimi, yüzey mühendisliği ve triboloji üzerine yaptığı araştırmalarla dikkatleri üzerine çekti. Nano teknoloji kullanarak geliştirdiği yapay elmas özelliği taşıyan buluşu ile R&D Ödülü’nü 4 kez kazandı. Erdemir’in nano özellikli karbon elmas tabakada sürtünme katsayısı düşük, ısıya dayanıklılığı ise çok yüksek. Bu madde yapay bir elmas gibi düşünülebilir, ama ancak aynen gerçek elmasın özelliklerine sahiptir. Bu buluş, nano yapısı sayesinde katalitik amaçlar için de kullanılabilecek. Buluşun bir özelliği de, hidrojen ve diğer gazların depolanmasına olanak vererek, yakıt hücrelerinde kullanılacak olan hidrojenin depolanmasını sağlamasıdır.

Ayrıca altı adet buluşu için patent alan Erdemir, bir başka araştırması sonucunda da borik asit parçacıklarını motor yağıyla karıştırarak, yağın daha kaygan duruma gelmesini sağladı. Böylece motor parçaları arasındaki sürtünmeyi azalttı ve enerji tüketiminde tasarruf sağlandı. Erdemir, yaptığı çalışma ve buluşlarla, Argon’un enerji sistemleri biriminin üst düzey bilim adamları arasında yerini aldı. Önceden, kullanılan araçların motorlarında sürtünme sonucu açığa çıkan enerji boşa gidiyordu. Kaybolan bu enerjiyi en aza indirebileceğini düşünen Demir ve ekibi, buldukları katkı maddesi ile motorlar, 10-15 kat daha az aşınan bir özellik kazanırken motor gücü de arttı. Motorların sürtünme katsayısı, katkı maddesi, sürtünme katsayısını 3-4 kat düşürünce sürtünmeyle kaybolan enerjiyi motor gücünün artmasında kullanılır duruma geldi. Böylece motorun çalışma durumuna bağlı olarak gücü yüzde 5-10 oranında yükseldi.

ABD Argon Devlet Laboratuarı’nda görevli Prof. Dr. Erdemir, yaptığı buluşlarla ABD’de birçok ödül kazandı ve dünyanın en önemli 100 bilim adamı arasında yerini aldı. Ayrıca, yepyeni bir karbon kaplama geliştirerek dünyanın en kaygan maddesi olan teflondan 40 kez daha kaygan bir teknoloji ortaya koydu. Dr. Osman Eryılmaz ve Georgi Dansky ile birlikte bilimsel araştırmalarını sürdüren Dr. Erdemir’in buluşları Amerika’da büyük yankı uyandırdı. Ekibin bulduğu borik asit ağırlıklı motor katkı maddesi, motorlarda en az 70 bin kilometre dayanan koruyucu bir tabaka oluşturarak aşınmayı azaltıyor. 

Dr. Demir, bilimsel çalışma ve buluşlarıyla, ABD’de yayımlanan ünlü bilim dergisi ve bilim televizyon kanalı Discover tarafından ABD’de Bilim Oscarı’na aday gösterildi. Chicago Üniversitesi ve ABD Enerji Bakanlığı’na bağlı Argon Ulusal Laboratuarları’nda araştırmalarını sürdüren Erdemir, sürtünme katsayısını sıfıra indiren buluşu ile de ödüllere layık görüldü. ABD Enerji Bakanlığı’ndan büyük bir araştırma ödülü kazanan Erdemir, ayrıca, sürtünme ve aşınma teknolojisi ile ilgili araştırmasıyla Mühendisler Birliği’nin her yıl bir kişiye verdiği Edmond E. Bisson Ödülü’ne layık görüldü. Kendisine Türkiye’de de, 1998 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Prof. Dr. Erdemir’in, sürtünme, malzemeler, kaplama ve yağlama üzerine yüzden fazla makalesi yayımlanmıştır.

 KAYNAKÇA: "Bilimi böyle ıskaladık" (Milli Gazete, 6.10.2006), İhsan Işık / Ünlü Bilim Adamları (Türkiye Ünlüleri Ansiklopedisi, C. 2, 2013) - Encyclopedia of Turkey’s Famous People (2013), Anıl Sural / Dünyanın en başarılı 100 bilim İnsanı Arasında Bir Türk: Prof. Dr. Ali Erdemir Anıl Sural (oncevatan.com.tr, 16 Ağustos 2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör