Hasan Ruhani

Siyaset ve devlet adamı, Cumhurbaşkanı, Din Adamı, Hukukçu

Eğitim
Tahran Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, İranlı din ve devlet adamı, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı. Lakabı: Diplomatik Şeyh. Sakineh Peivandi, Haj Asadollah Feridon’un oğulları olarak 12 Kasım 1948 tarihinde İran’ın Surhe kentinde dünyaya geldi. Kum Medresesinde (1961–1978) çeşitli alimlerden din alanında eğitim aldı. Lise mezuniyetinin ardından Tahran Üniversitesi Hukuk Fakültesinde hukuk öğrenimi gördü. (1969–1972),.1969 senesinde başladığı hukuk öğrenimini 1972 senesinde bitirdi.

1979 yılında İngiltere'ye giderek İskoçya’daki Glasgow Caledonian Üniversitesi’nde okudu. 1995'de hukuk alanında masterını, 1999'de ise doktorasını tamamladı.

Daha sonra İran İslamcı hareketinin başında Ayetullah Humeyni’yi takip ederek siyasi faaliyetlerine başladı. 1965 yılında Şah Muhammed Rıza Pehlevi’nin hükümetine karşı konuşmalar yapmaya başladı. İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu Humeyni'ye "İmam" unvanını ilk kullanan da kendisiydi. O yıllarda birçok kez tutuklandı ve kamuya açık alanlarda konuşma yapması yasaklandı. Bunun üzerine Fransa’ya giderek Humeyni’ye katıldı.

İslam Devrimi’nden sonra İran'ın kalkınması için çalışmalar başlattı. 1980 yılında İran Meclisi’ne seçildi ve 20 yıl boyunca burada görev yaptı.

2013 senesinde düzenlenen İran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'nde % 50'nin üzerinde oy alarak İran'ın yedinci Cumhurbaşkanı seçildi.

Hasan Ruhani 1968 senesinde Sahibe Arabi ile evlendi. Bu evlilikten 5 çocuğu oldu. National Security and Nuclear Diplomacy gibi çeşitli eserleri yayımlanmıştır.

 

Liderliği

 

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bir başka deyişle İranlıların "Diplomatik Şeyhi" ülkesinde yeni bir dönem başlatan lider olarak adını tarihe yazdırdı.

Ruhani, İslam Devrimi sonrasında birçok kritik görevde yer aldı. Orduda etkili bir isim haline geldi. İran-Irak savaşında da Tahran’ın askeri beyin takımındaydı. Ruhani yıllar içerisinde, Yüksek Milli Güvenlik Konseyi Üyeliği ile İran dış siyasetinin en önemli koltuklarından Nükleer Başmüzakerecilik pozisyonuna oturdu.

Hasan Ruhani, 2013 Haziran'ında İran'ın yeni cumhurbaşkanı seçildiğinde, nükleer krizi 3 ila 6 ay arasında çözeceğinü sözü verdi. Dediğini yaptı da, ancak yaklaşık 2 yılını aldı.

Batılı ülkelerle yaptığı anlaşmayla, İranlıların günlük yaşamını zorlayan nükleer yaptırımları kaldırdı.

 

Obama'yla Telefonda Görüştü

 

Hasan Ruhani, dönemin ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü. Böylece yaptıkları arasına bir de tarihi bir telefon görüşmesi ekledi. Bu, 1979'daki İslam devriminden beri ilkti.

Hasan Ruhani'nin nükleer anlaşması ekonomide bir hareketlilik yaratsa da beklenen etkiyi göstermedi. İran ekonomisinin durgunluğu, onun önündeki en büyük sorun. Ruhani'nin hedefi ise tüm yaptırımları kaldırmak.

Batıyla vardığı anlaşma nedeniyle, özellikle muhafakarların sert eleştirisiyle karşı karşıya kalan Ruhani, kimileri tarafından reformcularla muhafazakarlar arasında bir köprü olarak nitelendiriliyor.

İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanu Hasan Ruhani, 2 oda 1 solondan oluşan mütevazi bir evde yaşıyor.

 

KAYNAKÇA: İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin evi görenleri hayrete düşürdü (malatyahberkezi.com, 20 Mart 2016)  İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani kimdir? (ntv.com.tr, 20 Mayıs 2017),  Hasan Ruhani kimdir? (sabah.com.tr,  20 Mayıs 2017),  Hasan Ruhani Kimdir? (timeturk.com, 16.04.2017), Hasan Ruhani kimdir?(yeniakit.com.tr, 16.04.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör