Ekrem Hayri Peker

Araştırmacı Yazar, STK Yöneticisi, Kimya Mühendisi

Doğum
02 Ekim, 1954
Eğitim
Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü
Burç

Kimya mühendisi, araştırmacı yazar, STK yöneticisi. 2 Ekim 1954 tarihinde Bursa / Mustafa Kemal Paşa’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. TUBİTAK veri tabanına kayıtlı, “Teknoloji tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü, C Grubu İş Güvenliği uzmanı olarak Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi.  İngiltere ve Pakistan’daki üniversitelerin düzenlendiği sempozyumlara çağrıldı. Gönderdiği bildiriler kabul edildi.

Halen Bursa’da ikamet ediyor ve Tekstil Araştırmaları Derneği başkanlığını yürütüyor. Evli ve iki çocuk babasıdır. İyi derecede Özbekçe, orta derecede Rusça, biraz İngilizce biliyor.

 

Çalışma Hayatı:

 

1985-2001 yılları arasında Bursa’da Yeşim Tekstil Fabrikasında Terbiye ve Planlama Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

2001-2005 yılları arasında:

Denizli Değirmenci Grup Baskı-Boya Fabrikasında Fabrika müdürlüğü yaptı

Neksus Kimya Ltd. Şti. Bursa Bölge Müdürü olarak çalıştı

2005-2008 yılları arasında Özbekistan’da çalıştı:

Bursel Tekstil: Terbiye Müdürü; Özbekistan’ın en modern Boya ve Konfeksiyon Fabrikası

Prochem Kimya: Orta Asya Bölge Müdürü; Boya ve Kimyasal Pazarlama

Fayz-Akroteks: Planlama Müdürü sonra Genel Müdür; Ortaasya’nın Ev Tekstili üreten ilk Polyester Dokuma ve Boya Fabrikası.

2008-2009: Plastifay ve Delta Kimya Bölge Müdürü.

2010: Biesseci Tekstil Finiş ve AR-GE Bölümü Müdürü (11.05.2012 tarihinde ayrıldı)

2012: Spnanoteks AR-GE Merkezi (Araştırma firması)

 

Yazı Hayatı:

 

Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi, Tekstil Endüstri, Şehrengiz ve İran’da yayımlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarında yer aldı. Örme Sanayicileri Derneği danışmanı, Ekonomik Durum Gazetesi yazarıdır.

Ev Tekstili, Kauçuk Dergisi, Örme Dünyası, Türk-Chem dergilerinde ve Bursa’daki yerel gazetelerde ve dergilerde Yeni Marmara Gazetesi, Pusula, Bursa Araştırmaları Vakfı dergisi, Güney Marmara,  Patikalar, PERSPEKTİF, HOSAB Dergilerinde ve TUGİK-TOSYÖV-ALTIN MİRAS gibi kuruluşların sitelerinde çeşitli makaleleri yayımlanmıştır.

 

Üyesi Olduğu Kuruluşlar:

 

TEKSAD-Tekstil araştırmaları Derneği

KMO-Kimya Mühendisleri Odası    

GÜM-ÇED-Güney Marmara Çevre Derneği

 

ESERLERİ:

 

Basılı Kitap: Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey (2011-2017 ikinci baskı), Özbek Mektupları (2013), Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi (2015), Yeşim Taşı Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler (2017), İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti (2017), Tekstile Giriş, Tekstilcinin El Kitabı (2011), Tekstil El Kitabı (2013, Tekstilciler İçin Baskı El Kitabı (2017), Örme El Kitabı (2019) ve Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi Teşkilat-ı Mahsusa (2020), Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti (2020).

E Kitap: Tekstile Giriş, Zeus’un İzinde, Özbek Mektupları, Kendi İşletme Dilini Yaratmak, Yeşim Taşı Tarih Türklerle Başlar ve Bursa Sinemaları

 

KAYNAK: Ekrem Hayri Peker (Bilgi teyidi, 28.08.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör