Murat Birsel

Televizyon Programı Sunucusu, Gazeteci

Doğum
Eğitim
9 Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü

Gazeteci, televizyon programı sunucusu. 1960 senesinde İzmir'de dünyaya geldi. Gazeteci yazar ve dizi oyuncusu Gülsel Birsel eşi; şair ve yazar Salah Birsel, büyükbabasının kardeşidir. İlköğrenimini Ankara İlkokulu'nda tamamladıktan sonra Saint Joseph ve İzmir Atatürk Lisesi'nde okudu. 9 Eylül Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü'nden mezun olduktan sonra 1980 senesinde gazeteciliğe başladı.

Murat Birsel, 1980 itibarıyla Yeni Asır Gazetesi’nde muhabir sonradan Rapor Gazetesi’nde Dış Haberler Müdürü olarak mesleki hayatına adım atmış oldu.

1984-1987 yılları arasında University of North Texas’da Siyasal Bilimler Uluslararası İlişkiler dalında master yaptı. “Mütteffikler arası Savaş olasılığının hesaplanması” üzerine kurduğu matematik modelleme yeni bir fonsiyonel ölçüm geliştirdi ve tezi tezi Amerikan Kongresi Kütüphanesi’nde yer aldı. Bu tezi onun vatani görevini Genelkurmay Başkanlığı’nda proje subayı olarak yapmasını sağladı.

1988-1991 yıllarında Dr. Adnan Kahveci‘nin danışmalığını ve TRT Genel Müdür Müşavirliği yaptı. 1991’de Sabah Gazetesi‘nin Haber Müdürü oldu. İstanbul’da kısa bir süre kaldı ve sonra tekrar Ankara’ya Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi olarak döndü.

1990 ortalarında ATV Haber Merkezi’nin kuruluşunda görev yaptı ve ardından NTV’nin kuruluşunda görev yaptı. NTV’de yayın hayatına soktuğu kendi adına patentli “Gündemdekiler” programı ile tanındı. NTV’de ‘Murat Birsel’le 5 Çayı’ adlı program yaptı.

Murat Birsel, 2000’lere ATV Haber’in anchormanlığını yaparak başladı ve günümüze kadar meslek hayatı boyunca haberciliği öne çıkartarak ATV, NTV, TV8, Cine5’de televizyon programcılığı ve Sabah, Vatan, Star’da köşe yazarlığını hemen her zaman beraber sürdürdü.

Akademik çalışmalarından tamamen kopmayan Murat Birsel ODTÜ‘de Savaş Teorileri ve modelleme üzerine bir dönem ders vermiştir.

Murat Birsel, 1996’da evlendiği ilk eşi Tayyibe Gülek’ten boşandıktan sonra 1999 senesinde oyuncu ve yazar Gülse Şener (Birsel) ile nikah masasına oturdu.

KAYNAKÇA: Murat Birsel (yeniakit.com.tr, 01.03.2018), Murat Birsel (kimnereli.net, 01.03.2018), Murat Birsel (ial125.blogspot.com.tr, 01.03.2018), Murat Birsel (m.timeturk.com, 01.03.2018).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör