Hayri Terzioğlu

Sanayici, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
Eğitim
Fransız Okulu

Siyaseti, iş adamı, sanayici (D. 1908, Bursa 1908 – Ö. 1976, Bursa). İlköğrenimini Bursa'da, ortaöğrenimini Fransız Okulu'nda yaptı.  Kısa bir süre Türkiye İş Bankası'nda memur olarak çalıştı. 1934'te Terzioğlu Çiftliği'nin yönetimini üstlendi. 1946'da Demokrat Parti’nin (DP) Bursa kurucuları arasında yer aldı, 1950'de il başkanlığına getirildi. Bu görevini 27 Mayıs 1960'a değin aralıksız sürdürdü. 1954 - 1960 arasında altı yıl Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yönetim kurulu başkanlığı ve dört yıl da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) birinci ve ikinci başkanlığı görevlerinde bulundu. 1966'da Bursa Çimento AŞ’nin kuruluşuna öncülük etti, yönetim kurulu başkanlığını yaptı.

1946'da Bursa'da çıkarılmaya başlanan muhalefet yayın organı Doğru gazetesini satın alarak, 1950'den itibaren Hakimiyet Milletindir adıyla yayımladı. Bu gazete, Bursa'nın basın yaşamında önemli bir yer edindi ve okul işlevi gördü. 1967-1968 yıllarında Bursa Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yaptı. Gazete patronluğundaki tutum ve davranışlarıyla, dönemin gazeteci kuşağı üzerinde olumlu izlenimler bırakan Terzioğlu, 1974’te Hakimiyet’i Armağan Gerçeksi-VEB ortaklığına sattı ve gazete ofset tekniğiyle Bursa Hakimiyet adıyla yaşamını sürdürdü.

Fuat Özyol şöyle anlatıyor:

 

“Çok iyi vasıfları olan çelebi bir insandı. Daima iyi şeyler vermeye, iyi örnek olmaya gayret etmiştir. Ağzından bir tek kötü laf çıktığını duymadım. En büyük özelliği de, kendisinden hemen hiç söz etmeyişi idi.”

Reşat Atıl “İkna kabiliyeti çok yüksekti” diye katkıda bulunur bu anlatılanlara. Söyledikleri öyle etkili olurmuş ki, örneğin Cihan Borçbakan’a “Sana yakışmıyor, sakalını kes” demiş, Borçbakan hemen denileni yapmış. Otoriter, polemiklerden kaçınan, kişiliklerle uğraşılmasına izin vermeyen biriymiş. Çevresindekiler onun parlamentoya aday olma eğilimini hiç sezmediklerini söylerler. Bakanlar onunla konuşurken ceketlerini iliklerlermiş. Milletvekilleri ilettiği türlü sorunları çözmek için birbirleriyle yarışırlarmış. Yıllarca Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda başkanlık yapmış, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başkan seçilmiş. Ama bir kez olsun parlamento mücadelesine katılmamış. Herhalde en güçlü olduğu yerde kalmayı yeğledi.

Terzioğlu’nun siyasetten çekilmesi de ilginç olmuş. 1961’de Adalet Partisi kurulduğu zaman bu partiye üye olmak için başvurur. Ancak partiye kaydedilmesinin uygun görülmediği cevabını alır. O günden sonra da yuvarlak masa toplantılarına katılmaz. Beden olarak vardı ancak o eski Hayri Bey değildi artık.

KAYNAK: Hayri Terzioğlu (bursadakultur.org, 11.01.2018 - Yılmaz Akkılıç / Bursa'da Yakın Zamanlar, 2000, s.70).                                                       

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör