Hasan Akgün

Kamu Yöneticisi, Belediye Başkanı

Doğum
Eğitim
Yeşilköy 50.Yıl Lisesi

Kamu yöneticisi, Beylikdüzü Belediye Başkanı. 1955 yılında Trabzon'un Araklı ilçesinde doğdu. İlköğrenimine Adapazarı Kaynarca'da başlayıp ​Florya Şenlikköy Ortaokulunda tamamladı.1974 yılında, Yeşilköy 50.Yıl Lisesini bitirdi. Her iki okulun da ilk mezunlarındandır.

İlk Belediyecilik hayatına 1974 yılının Ekim ayında Sefaköy Belediyesinde başlayan Hasan Akgün, yüksek öğrenimini çalışma hayatı ile birlikte yürüttü. 1978 yılında İstanbul Yabancı Diller Yüksekokulu'ndan mezun oldu.

1974 yılında üniversite eğitimiyle birlikte Sefaköy Belediyesi'nde belediyecilik hayatına başladı. 1977-1980 yılları arasında Sefaköy Belediyesi'nde Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

1981 yılında kuruculuğunda bulunduğu İstanbul Belediyesi Küçükçekmece Belediye Şube Müdürlüğü'nde Müdür Yardımcısı olarak görevine devam etti.

​1984 yılında Küçükçekmece Belediye Şube Müdür Yardımcılığı görevini yürütürken, ilk defa uygulamaya giren Büyükşehir Belediyesi teşkilatlanmasında 3330 KHK ile Bakırköy Belediyesi'nin ilçe belediyesi kuruluşunda ve teşkilatlanmasında görev aldı. 1986 yılında Büyükçekmece Belediyesi Başkan Yardımcılığı'na atandı.

1979-1988 yılları arasında Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü'nün "Şehircilik ve Belediyelerin Yönetimi" konulu eğitim programına katılarak geniş çapta araştırma ve incelemeler yaptı.

​1992 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde "Belediyeler ve Bütçelerinin Analizi" konulu tezi ile yüksek lisansını tamamladı.

1989-1994 yılları arasında Almanya, Hollanda, Danimarka ve Fransa'da yerel yönetimlerin yapılarını inceledi. 1994 yılında Büyükekmece Belediye Başkanı seçildi. Büyükçekmece'nin tarihi sorunu olan ve 40 yıldır çözülemeyen altyapı sorununu 18 ay gibi kısa bir sürede çözdü.

1996 yılında, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde "Şehircilik ve Kıyı Bölgeleri Yönetimi" konulu doktora tezini tamamlayarak "Doktor" ünvanı aldı.

Türkiye'nin ilk ve tek TV kulesi ile en büyük kapalı fuar-kongre merkezi olan Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'ni bölgemize kazandırdı.

​1999 yılında 2. kez Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na seçildi. Altyapı ve eğitim konularında büyük atılımlar yaparak, büyük projelere imza attı.

2004 yılında 3. kez Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na seçildi. Bu dönemde Büyükçekmece'yi tamamıyle modern ve çağdaş bir dünya kenti haline getirdi.

Dr. Hasan Akgün 14 Aralık 2002 ile 19 Haziran 2004 tarihleri arasında Marmara Belediyeler Birliği Başkanlığı görevi yaptı. Halen Avrupa Konseyi 2009 yılında çıkarılan 5747 sayılı yasa gereği Büyükçekmece, Mimarsinan, Kumburgaz, Tepecik, Muratbey, Celaliye-Kamiloba belediyeleri ile Gürpınar, Pınartepe mahallesinin birleşmesinden oluşan yeni Büyükçekmece ilçesine 2009 yılında 4. kez Belediye Başkanı seçildi.

"Şehirlerimizin temeli altyapı, geleceğimizin temeli eğitimdir." diyerek eğitime büyük önem verdi. 20 adet ilköğretim okulu, bir ilköğretim öncesi eğitim kurumu ve bir Öğretmen Evi'nin yapımını sağlayarak, milli eğitimimize büyük katkıda bulundu.

Bu​ 5 yıllık hizmet döneminde, Büyükçekmece'ye yeni bağlanan beldelerin öncelikle altyapı eksiklerinin tamamlanması ve her yönüyle Büyükçekmece seviyesine gelmesi için ekibiyle beraber çok yoğun bir çalışma sergilemiştir.​​

Dr. Hasan Akgün, 30 Mart 2014 seçimlerinde Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na tekrar seçildi. 1994 yılından bu yana Büyükçekmece'nin çağdaş bir dünya kenti olması için çalışan Dr. Hasan Akgün, bu 5 yıllık dönemde de geliştirdiği çağdaş şehircilik anlayışını sürdüreceğini açıkladı.

Dr. Hasan AKkgün, evli ve 4 çocuk babasıdır.İngilizce bilmektedir.

 

Yayımlanmış Kitapları:

 

Belediyeler ve Bütçelerinin Analizi (1992), Kentsel Gelişim Sürecinde Büyükçekmece (1996), Atatürk ve Cumhuriyet (1998), Türkiye'de Yerel Yönetimler: Tarihi ve Bugünü(Modernleşmeden Küreselleşmeye)(2013), Türkiye'de ve Avrupa'da Yerel Yönetimler (2017).

Ayrıca, Lozan Barış Antlaşması ile ilgili bütün ayrıntıları ve gerçekleri ortaya koyan üç ciltlik "Lozan Barış Konferansı, Tutanaklar ve Belgeler" başlıklı kitabı ülkemize kazandırmıştır.(2013)

 

Üyesi Olduğu Kuruluşlar :

 

·  Türkiye'nin önemli sosyal kuruluşlardan biri olan ve 1882'de kurulmuş bulunan  Büyük  Kulübün üyesidir.

·  2001 yılından bu yana Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Milli Delegasyonu üyesidir.

·  1945 yılında kurulan Türk Belediyecilik Derneği'nin 2002 yılında Türkiye Belediyeler Birliğine dönüştürülmesinde kurucu üye olarak görev yapan AKGÜN Türkiye Belediyeler Birliği yönetim kurulu üyesidir.

·  1975'de kurulan ve Türkiye'nin ilk Belediye Birliği olan Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluşunda bulundu. 2002-2004 yılları arasında Marmara Belediyeler Birliği'nin Başkanlığını yapan AKGÜN'ün Birliğin  Encümen Üyeliği görevi halen devam etmektedir.

·  Süper Lig'de oynayan, FIBA Avrupa kupasına yükselmiş olan Büyükçekmece Basketbol Takımı'nın başkanıdır.

·  Galatasaray Spor Kulübü kongre üyesidir.

·  Avrupa'nın ünlü takımlarından Alman Schalke 04'un ilk Türk kongre üyesidir.

KAYNAK: Başkan- Hayat Hikayesi (bcekmece.bel.tr, 12.07.2017).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör