Osman Kavala

STK Yöneticisi, İş İnsanı

Eğitim
Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü
Diğer İsimler
Prof. Dr. Ayşe Buğra Kavala'nın eşi.

İş adamı, STK yöneticisi. 1957, Paris / Fransa doğumlu. İstanbul Robert Lisesi’ni bitirdikten sonra Manchester Üniversitesi Ekonomi bölümünden mezun oldu. Babası Mehmet Kavala’nın 1982 yılında vefat etmesinin ardından, Kavala Grubu’nda yönetici olarak çalışmaya başlayan Osman Kavala, Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa’da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Kavala grubunda yönetici olarak çalışan Osman Kavala, babası Mehmet Kavala'nın vefatından sonra yönetici olmuş ve çeşitli toplumsal kuruluşlarda yönetim kurulu üyeliği yapmıştı.

Hakkındaki Davalar

Osman Kavala, 19 Ekim 2017 günü Gaziantep dönüşü İstanbul'da Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gaziantep'ten uçakla İstanbul'a dönen iş adamı Kavala'ya, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından Atatürk Havalimanı'nda gözaltı işlemi yapıldı. 

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin gözaltına alınan Osman Kavala, 1 Kasım 2017 günü  ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etme'' suçlarından tutuklandı.

Gazete haberlerinde “Kavala’nın “toplum yararına ve sosyal misyon ifa ediyor” görüntüsüyle fonladığı onlarca dernek ve vakfın, PKK, DEAŞ, FETÖ, DHKP-C ile doğrudan temasları oldu. Türkiye’de faaliyet yürüten TESEV, Açık Toplum ve PODEM gibi üst çatı organizasyonlarını kullanarak oluşturulan faaliyet ağı, Berghof Foundation, Chrest Foundation, Horizon 2020, Raoul Wollenberg İnstitute Of Human Rights ve Hollanda Kraliyet ailesi gibi bir çok dış yapı tarafından tarafından destekleniyor. Türkiye’nin Soros’u olarak nitelendirilen Kavala’nın Gezi ve Hendek provokasyonlarının da kilit ismi olduğu iddia ediliyor.” şeklinde iddia ve görüşler yer aldı.

Medyada kendisiyle ilgi haberlerde ‘Kızıl Soros’ lakabıyla gündeme gelen, İletişim yayınlarının kurucularından olan Kavala; TESEV yönetim kurulu üyeliği, Açık Toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyeliği ile Helsinki Yurttaşlar Derneği üyeliği yapıyor.

Tutuklanmasının ardından Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri Twitter’dan paylaştığı mesajda “Osman Kavala’nın İstanbul’da gözaltına alınması çok rahatsız edici. Avrupa Parlamentosu’nda serbest bırakılması için acil çağrı başlatılmasını teklif edeceğim” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert ise “Türkiye’de endişe verici verici bir eğilim var” diyerek Kavala’yı savunmaya geçmişti. Sözcü Nauert, Kavala’nın darbecilik ve teröre destekten gözaltına alınmasına hiç değinmeyerek, durumu yakından izlediklerini söyleyerek, Türk yargısını etkileme çabası içine girmişti. Fransa Dışişleri Bakanlığı ise, Kavala’nın gözaltına alınmasını “kaygı verici” olarak değerlendirmişti. Bakanlık Sözcüsü, gelişmeleri yakından takip edeceklerini de vurgulamıştı.

19 Şubat 2020 günü Gezi davasında beraat ettikten sonra 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir soruşturmadan gözaltına alınan Osman Kavala, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ndeki sorgulamasın ardından tutuklanma talebiyle Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi. Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na getirilen Osman Kavala tutuklandı.

 

Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası

 

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin beraat kararının bozulmasının ardından, 26 Nisan 2022 günü Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı davada karar açıklandı. Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, davanın tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Tutuksuz sanıklar Ali Hakan Altınay, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Yiğit Ali Ekmekçi, Mine Özerden ve Ayşe Mücella Yapıcı da hazır bulundu. Osman Kavala'nın eşi Ayşe Buğra, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, yabancı konsolosluk temsilcileri, çok sayıda gazeteci de duruşmayı takip etti.

Mine Özerden'in avukatı Tuğçe Duygu Köksal'ın savcının mütalaasına karşı son savunmasını yaptı.

 

Kavala'ya Ağırlaştırılmış Müeebbet Diğerlerine Tutuklama

 

Mahkeme Kavala'ya hükümeti kaldırmaya teşebbüsten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verirken casusluk suçlamasından beraat ve casusluk suçlamasından tahliyesine karar verildi. Kavala'ya indirim yapılmadı.

İş insanı Osman Kavala karar öncesi son söz olarak, "İddianamedeki suçlar yargı kullanarak bir suikast eylemidir. Delil olmayan delillerle hakkımda ağırlaştırılmış müebbet istenmesi hukuki değildir" dedi.

Mücella Yapıcı ise, "Hiçbir zaman şiddetten yana olmadım" şeklinde konuştu.

Diğer sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay ve Yiğit Ali Emekçi’nin hükümeti ortaya kaldırmaya teşebbüse yardım etmekten 18’er yıl hapis cezasına çarptırılmalarına ve tutuklamalarına karar verildi.

HAKKINDA: Osman Kavala kimdir? (sozcu.com.tr, 10.10.2017), Osman Kavala tutuklandı! Osman Kavala kimdir? (yenisafak.com.tr, 01.11.2017), Son dakika haberi: Osman Kavala Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edildi (hürriyet.com.tr, 19.02.2020), Osman Kavala tutuklandı! (cumhuriyet.com.tr, 19.02.2020), Gezi Parkı davasında karar: Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet cezası (İHA 26.04.2022), Gezi Parkı davasında karar: Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet (ntv.com.tr, 26.04.2022), Gezi Parkı davasında karar açıklandı: Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet (cumhuriyet.com.tr, 26.04.2022), Son dakika: Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet (milliyet.com.tr, 26.04.2022), Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet - TRT Haber (trthaber.com, 26.04.2022).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör