Hasan Atabaş

Çocuk Edebiyatı Yazarı, Fotoğraf Sanatçısı, Şair

Doğum
Eğitim
Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu

Eğitimci, kamu yönetimi uzmanı, doğa fotoğrafçısı, şair ve yazar. 1947, Trabzon / Vakfıkebir doğumlu. Bir çiftçi ailesinin ikinci çocuğu olup şair ve yazar Hüseyin Atabaş’ın kardeşi, mimar ve yazar M. Kadri Atabaş’ın kuzenidir. Ankara’da yaşıyor…

Vakfıkebir/Yalıköy İlkokulu’nu, Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulu (Pulur Köy Enstitüsü)’nu bitirdi. Çorum, Karaman/Ermenek ve Trabzon/Akçaabat ile Ankara/Mamak’da 12 yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra girdiği Ankara Ticaret ve Turizm Yüksek Öğretmen Okulu’nu bitirdi, Gazi Üniversitesi’nde kamu yönetimi alanında yüksek lisans yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez teşkilatında uzman, şube müdürü, daire başkan yardımcısı, daire başkanı, genel müdür yardımcısı olarak (Personel, Özel Öğretim Kurumları, Çıraklık ve Yaygın Eğitim Kurumları genel müdürlüklerinde) görev yaptıktan sonra Ticaret ve Turizm Eğitimi Genel Müdür Yardımcısı iken 45 yıllık kamu hizmetini tamamladığı 2012 yılında yaş haddini de doldurarak emekli oldu. Emekli iken Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kameramanlık ve Fotoğrafçılık bölümünü bitirdi.

Hasan Atabaş, fotoğraf çalışmaları ile şiir yazmaya öğretmen okulu öğrencisi iken başladı. İlk şiiri “Yöre” adlı okul dergisinde yayımlandı. Daha sonra “Damla”, “Eğitim Alanı”, “Çağdaş Eğitim”, “Kılavuz”, “Ticaret ve Turizm”, “İzlenim”, “Kontrast” dergilerinde şiirleri, yazıları ve fotoğrafları yer aldı. Ayrıca Ankara/Polatlı’da yayınlanan “Sakarya” (H. Utku Atabaş adıyla) ve Trabzon/Vakfıkebir’de yayınlanan “Büyükliman Haber” adlı mahalli gazetelerde köşe yazıları yazdı.

AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) üyesi olan Atabaş, bu derneğin yönetim kurulunda da görev aldı. Çok sayıda karma fotoğraf sergilerine katıldı, gösteriler hazırlayıp sundu. Halen AFSAD bünyesinde Makro fotoğrafçılık ve Doğa Fotoğrafçılığı atölyelerinde eğitmenlik yapmaktadır. Katıldığı az sayıdaki fotoğraf yarışmalarında; Mersin Fotoğraf Derneği’nin düzenlediği doğa konulu ulusal fotoğraf yarışmalarında 2004 yılında ikincilik, 2006 yılında mansiyon, Çankırı Belediyesi’nin düzenlediği fotoğraf yarışmasında (2005) Çankırı’nın Doğal Alanları kategorisinde birincilik ve ikincilik, DASK DOGAY (Doğa Araştırmaları Sporları ve Kurtarma Derneği Doğada Görüntü Avcılığı Yarışması)da (2008) makro kategorisinde üçüncülük ödüllerinin sahibidir.

ESERLERİ:

Şiir/Fotoğraf: Çığlık Çığlığa Bir Dünya (Ankara, 2017).

Derleme (Çocuk Kitapları): Şiirlerle Belirli Günler ve Haftalar (Ankara, 1992), Şiirlerle Milli Bayramlar (Ankara, 1992), Şiirlerle Atatürk (Ankara, 1994).

Fotoğraf Katoloğu: Türkiye Doğa Manzaraları / Landscapes From Turkey (Ankara 2017).

KAYNAK: Hüseyin Atabaş (Ekim2017).

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNİN YABAN ÇİÇEKLERİ

ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİNİN YABAN ÇİÇEKLERİ

 

Hasan ATABAŞ

Doğa fotoğrafçısı / AFSAD

 

2010 ve 2011 yıllarında, AOÇ arazisinde, “Atatürk Orman Çiftliği Yaban Çiçekleri” konulu bir fotoğraf çalışması gerçekleştirdim. Bu çalışmanın amacı, AOÇ’nin her yıl birkaç tanesi daha amacı dışında kullanım ve / ya da yapılaşma sonucunda yok olma tehlikesiyle karşılaşan ya da yok olan, yaban çiçeklerini fotoğrafla belgelemekti.

Amacımı gerçekleştirebilmek için dilekçe ile AOÇ yönetimine başvurdum. Dilekçem resmen işleme konmadı; ama iyi niyetlerinden şüphe etmediğim yöneticiler, fotoğraf çekebileceğimi söylediler ve çiftlik arazisini tanımama yardım ettiler. Gördüğüm arazi beni heyecanlandırdı. Çünkü arazi ağaçlandırılmış alanları, yamaçları, tarlaları, yol kenarları, nemli alanları, bozkırı vb ile doğal bitkilerin yetişmesine elverişli idi.

İşe koyuldum. 2010 yılında Nisan ayından Ekim ayına kadar genellikle hafta sonları, 2011 yılında ise Mart ayında başlayarak Ekim ayına kadar her hafta ve haftada en az 2-3 gün olmak üzere AOÇ arazisinde dolaşarak yaban çiçeklerinin fotoğraflarını çekiyordum. İki yıl sonunda yaklaşık 260 tür çiçekli bitkinin fotoğraflarını çektim. Fotoğrafını çektiğim çiçeklerden örnekler topladım ve Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Murat Ekici (halen Botanik ABD Başkanı) ve Araştırma Görevlisi Dr. M. Ufuk Özbek’in katkılarıyla fotoğrafladığım çiçeklerin / bitkilerin familya, cins ve türleri belirlendi.

Bu belirleme bağlamında fotoğrafını çektiğim çiçeklerden 8 türün endemik (E), yaklaşık 20 tür kadar yenilebilir, 15 tür kadar halk kültüründe tedavi için kullanılan ve 10 tür kadar da boya ya da yağ çıkarılan çiçekli bitki türünü fotoğrafladığımı anladım. Ayrıca Ankara florasının yaklaşık 1350 çiçekli bitki türüne  sahip olduğu dikkate alındığında, Ankara’da yetişen çiçekli bitki türlerinin % 20’ye yakınının AOÇ arazisinde de yetiştiği anlaşılmaktadır.

AOÇ arazisinde fotoğraf çekim sürecinde pek çok sorunla karşılaştım. Asker, MİT ve Büyükşehir Belediyesi birimlerince ya da özelleştirme / kiralama yoluyla özel sektörce kullanılan alanlar ile fabrika vb binalara yaklaşma olanağı yoktu. Örneğin, Belediye görevlileri tarafından kontrol edilen giriş kapılarından araziye giremiyordum; fabrika, depo vb tesisler duvarla ya da telle etraflarını çevirdikleri için o alanlarda fotoğraf çekemiyordum;  bir keresinde de bir petrol şirketinin kullandığı tesislerin yakınında fotoğraf çekerken özel güvenlik görevlileri makinemi, çantamı ve tripodumu aldı; geri alabilmek için epey uğraştım. Bu sorunları çiftlik yöneticileriyle paylaşıp yardım istediğimde; müdahale edemeyeceklerini, arazi üzerindeki bu tür yerlere yaklaşmamamı, sorun çıkarmamamı önerdiler. Anladım ki yöneticiler üst makamlardan / bakanlıktan çekiniyorlar, sorumluluk almaktan kaçınıyor, inisiyatif kullanamıyorlar. Yapacak fazla birşey yoktu, çalışmamı istediğim düzeye getiremeden bitirmek zorunda kaldım.

Bu çalışma sırasında gördüğüm ve az da olsa tanıdığım AOÇ arazisinde, yukarıda değindiğim / karşılaştığım sorunlar olmadan, yapılacak daha sağlıklı bir çalışma ile benim fotoğraflamayı başarabildiğim 260 çiçek türünden daha fazla yaban çiçeğinin fotoğraflanabileceğini tahmin ediyorum.                                                                                      

 

KAYNAK: Atatürk Orman Çiftliğinin Yaban Çiçekleri (aocarastirmalari.arch.metu.edu.tr,  11.06.2014, erişim 04.01.2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör