Celal Talebani

Cumhurbaşkanı, Devlet Adamı

Doğum
Ölüm
03 Ekim, 2017
Eğitim
Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukukçu, Kürt devlet adamı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) kurucusu ve başkanı, Irak’ın ilk Kürt Cumhurbaşkanı (D. 1933, Erbil'in Koye ilçesine bağlı Kelkan köyü – Ö. 3 Ekim 2017, Berlin / Almanya). Tam adı Celal Hisameddin Nurallah Talabani. 1955 yılında Bağdat Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde eğitim alırken, aynı zamanda siyasi hayata atıldı. Talabani, hukuk eğitimini 1959 yılında tamamladı.

Kürtlerin 1961 yılında Irak yönetimine karşı başlattığı ayaklanmaya öncülük eden Talabani, bu tarihten sonra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) saflarına katılarak Peşmerge oldu. Talabani, 1971 yılında Irak'taki Kürtlerin siyasi ilişkilerini geliştirmek ve farklı silahlı gruplarla bağlantı kurmak için Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gitti.

Eski Cumhurbaşkanı Talabani, KDP saflarından ayrıldıktan sonra Suriye'nin başkenti Şam'da birkaç arkadaşıyla birlikte 1975 yılında Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (KYB) kurdu.

 

Saddam Hüseyin'e Karşı Ayaklanmalar

 

KYB vasıtasıyla, KDP'den sonra Süleymaniye başta olmak üzere Kerkük ve Erbil'de önemli bir halk tabanı elde eden Talabani, özellikle 1980 ve 90'lı yıllarda Saddam Hüseyin'e karşı başlatılan ayaklanmalarda önemli rol oynadı.

Talabani ayrıca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin kardeşi İdris Barzani ile 1986 yılında Kürdistan Cephesi'ni, İran'ın başkenti Tahran'da kurdu.

Irak'ta, 1991 yılında patlak veren ayaklanmanın ardından Talabani'nin KYB'si, Süleymaniye ve Erbil'de nüfuzunu artırdı. Kuruluşundan bu yana KYB'nin her üç kongresinde de Talabani genel sekreter olarak seçildi. 1990'lı yıllarda IKBY'de Erbil'den sonraki ikinci yönetim merkezi Süleymaniye'de başkan olarak bir müddet görev yaptı.

 

Barzani İle Kanlı Çatışma

 

Barzani'nin KDP'si ile 1994 yılında kanlı bir çatışmaya giren Talabani, 1998 yılında Barzani ile ABD'nin öncülüğünde Washington'da bir anlaşma imzalayarak aralarındaki 4 yıllık iç çatışmaya son verdi.

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin'in ABD'nin işgali ile devrilmesinden sonra Talabani, 6 Nisan 2005'te "Irak'ın ilk Kürt Cumhurbaşkanı" olarak seçildi.

ABD'nin girişimiyle hazırlanan Irak anayasasına göre, Talabani 2010 yılında 2'nci kez Cumhurbaşkanı seçildi.

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. Talabani, 579 günlük tedavinin ardından 20 Temmuz 2014'te Süleymaniye'ye dönmüştü.

Talabani tekrar tedavi görmek için 9 Temmuz 2017’de önce Tahran'a ardından Almanya'ya gitti. Eski Cumhurbaşkanı tedavi gördüğü hastanede bugün hayatını kaybetti.

Hero İbrahim Ahmed ile evli olan Talabani'nin Pavel ve Kubat adında iki çocuğu bulunuyor. 

 

Hayatını Kaybetti

 

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten 84 yaşındaki Celal Talabani, 3 Ekim 2017 günü Almanya'da yaşamını yitirdi. Talabani'nin ölüm haberini Genel Sekreteri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) internet sitesi Pukmedia duyurdu. Haberde, eski Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin Almanya'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Talabani, Irak tarihinde Arap kökenli olmayan ilk cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti. Talabani, 2005-2014 yılları arasında Irak Cumhurbaşkanlığı görevini yürüttü.

Irak'ta iki dönem cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Talabani, 17 Aralık 2012'de başkent Bağdat'ta beyin kanaması geçirmiş, bir gün sonra ambulans uçakla Almanya'nın başkenti Berlin'e sevk edilmişti. Talabani 579 günlük tedavinin ardından 20 Temmuz 2014'te Süleymaniye'ye geri dönmüştü.

 

Referandum’dan Önce Yeniden Almanya’ya Gitmişti

 

Irak eski Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKBY) Genel Sekreteri Celal Talabani’nin sağlık kontrolü için referandumdan önce 12 Eylül’de yeniden Almanya’nın başkenti Berlin’e gitmişti.

 

KAYNAK: Celal Talabani hayatını kaybetti! Partisinden ilk açıklama...  (hürriyet.com.tr, 03.10.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör