Ünal Türkeş (Aydınlı)

Araştırmacı Yazar, Eğitimci, Gazeteci

Doğum
Ölüm
27 Aralık, 2012

Eğitimci, gazeteci yazar (D. 1937, Aydın’ın Nazilli ilçesi  - Ö. 27 Aralık 2012, İzmir). Aydın’da Hüraydın, Kıroba ve Mücadele gazetelerinde “Eğitim Köşesi” yazarlığı ve öğretmenliğinin yanı sıra Demokrat İzmir Gazetesi’nin Aydın muhabirliğini üstlendi. 1965 yılında Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı 61 ilde yaptığı seçim ve değerlendirme sonunda Gümülcine’nin Şapçı kazası, Küçük Müsellim Köyü’ne Türkiye Öğretmeni olarak gitti. 

1965 yılında Aydın Milli Eğitim Müdürlüğü ile Milli Eğitim Bakanlığı 61 ilde yaptığı seçim ve değerlendirme sonunda Gümülcine’nin Şapçı kazası, Küçük Müsellim Köyü’ne Türkiye Öğretmeni olarak gitti.

1965-1969 yılları arasındaki anılarını, 1969 yılında Demokrat İzmir Gazetesi’nde okul sayfası hazırlarken, 1970-1971 yılları arasında aynı gazetede “Unutulmuş Türküler Batı Trakya’da” adıyla 4 yıl yayımladı ve kitap haline getirdi. Demokrat İzmir, Ege Ekspres ve Yeni Asır’da 30 yıl çalıştı. Sağlık sorunları nedeniyle emekli oldu. Yurt Ansiklopedisi ve Görsel Ansiklopedi’nin Muğla maddesinde kendisinden yararlanıldı. Radikal Kitap’ta kitap incelemeleri yayımlandı. 2010’da İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Hasan Tahsin Basın Hizmet Ödülü’ne layık görüldü. 

Son olarak İzmir Egemenlik, İzmir Objektif gazetelerinde köşe yazarlığı ve eğitim danışmanlığı yapıyordu. Evli ve üç çocuk babasıydı.

Ünal Türkeş, 27 Aralık 2012'de İzmir İzmir Güzelbahçe'deki evinde kalb krizi sonucu hayatını kaybetti. Ünal Türkeş'in cenazesi ertesi gün Güzelbahçe Atatürk Mahallesi Merkez Camii'nde kılınan ikindi namazının ardından Güzelbahçe Yaka Mahallesi Mezarlığına defnedildi.

Ünal Türkeş'in 75 yaşında vefatı nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, başsağlığı mesajı yayımladı. Çevresinde çok sevilen, sayılan Ünal Türkeş'i kaybetmekten büyük üzüntü duyduklarını belirten Sertel, "Atatürkçü, vatansever, bayrağını seven, Türkiye sevdalısı, köy enstitüsü mezunu gazeteci ağabeyimiz Ünal Türkeş'e Allah'tan rahmet, geride kalan ailesi, yakınları başta olmak üzere basın ve eğitim camiamıza başsağlığı dilerim. Türkeş ailesinin acısını paylaşıyoruz" dedi.

KAYNAKÇA: Gazeteci Ünal Türkeş Öldü (haberler.com, 28 Aralık 2012), Gazeteci Ünal Türkeş Kalp Krizi Sonucu Vefat Etti! (medyaradar.com, 28.12.2012), Türkiye Yazarlar Birliği / Türkiye Kültür Sanat Yıllığı (2013).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör