Yaşar Taşkın Koç

Senaryo Yazarı, Belgesel Film Yönetmeni, Kamu Yöneticisi, Gazeteci

Doğum
Eğitim
Gazi Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümü

Gazeteci yazar, senaryo yazarı, belgesel film yönetmeni. 1965 yılında Ankara’da doğdu. ODTÜ Tarih bölümünde İngilizce hazırlık okuyan Koç, daha sonra lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Basın-Yayın Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümünde tamamladı.

1984’te Ulus gazetesinde mesleğe başlayan Koç, gazetecilik hayatını, Yörünge Dergisi, Yurt Haber Ajansı ve Kanal 7’de, dergicilik, gazetecilik, ajans, televizyonculuk alanlarında yaptığı çalışmalarla sürdürdü. Koç 2000-2003 yılları arasında Kanal 7 Ankara İstihbarat Şefliğinin ardından, Ekim 2003 tarihinde TV 5 Ankara Temsilcisi oldu.

Uzun yıllar Kanal 24 Televizyonu’nun Ankara Temsilciliği görevini yürüten Yaşar Taşkın Koç, ilk belgeselini İstiklal Madalyası üzerine çekti. “Onların Öyküsü" İstiklâl Madalyası Belgeselinin 400 sayfalık kitabını da kaleme alan Koç, işadamı ve siyasetçi Nuri Demirağ’ın hayat hikâyesinin anlatıldığı 35 dakikalık bir belgeselin de senaryo yazarı ve yapımcısıdır.

24’te de Keşke Olmasaydı belgesel dizisinin ilk 2.5 yılındaki yakın tarihe ilişkin yaklaşık 30 dosyanın yapımında yer aldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün hayat hikayesi, Çanakkale, Son Meclis, Endülüs, Erdem Beyazıt biyografisi, Türkiye’de Seçimler, El-Cezire televizyonu için “2002-2008 arası Türkiye”, kardemir, Seka gibi çok sayıda belgeselde çalıştı. Belgesel dalında Türkiye Yazarlar Birliği, Çağdaş gazeteciler Derneği, Avrupalı Gazeteciler Derneği dahil ödüller aldı.

Son çalışması merhum başbakan Adnan Menderes'in hayat hikayesinin anlatıldığı "Ali Adnan-Başvekil" isimli yapım.

2006 yılında TV 24’ün kurucu Ankara Temsilciliği görevine getirildi. İlk belgesel çalışmasını eski işadamı Nuri Demirağ üzerine kaydetti. İstiklal Madalyası’nın ilk ve tek belgeselini Osman Sert’le beraber çekti. TV 24’te ‘Keşke Olmasaydı’ yakın tarih dizisi programı içinde 30’a yakın bölümde emek verdi.

Yaşar Taşkın Koç, Mart 2016’da TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığına atanmıştır. Deneyimli gazeteci Koç, yaklaşık 10 yıldır  Kanal 24 Televizyonu’nun Ankara Temsilcisi olarak görev yapıyordu.

Köşk’ün Öyküsü, Endülüs, Erdem Beyazıt, TBMM, SEKA, Ali Adnan/Başvekil, Mehmed Akif isimli belgesellere imza atan Koç, bu çalışmalarının karşılığında 10’a yakın ödülle ödüllendirildi. Haber7.com ve Mansettv.com sitelerinde köşe yazarlığı yapmış olan Yaşar Taşkın Koç, evli ve 2 çocuk babasıdır.

KAYNAK: Yaşar Taşkın Koç (yenisafak.com.tr, 15 Mayıs 2015), Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanlığına Yaşar Taşkın Koç atandı (milliyet.com.tr, 21.03.2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör