Galip Tekin

Çizgi Roman Yazarı, Karikatürist

Doğum
20 Nisan, 1958
Ölüm
07 Temmuz, 2017
Burç

Ünlü Karikatürist, çizgi romancı (D. 20 Nisan 1958, Konya - Ö. 6 Temmuz 2017, İstanbul). Kariyerine Oğuz Aral yönetimindeki dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'da başlayan Galip Tekin, Fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanındı. Oğuz Aral döneminin Gırgır’ında, komik, fantastik ve absürt öyküler çizerek başladığı çizgi romanları, giderek daha çok bilim kurguya yaklaşmış ve mizahi olmaktan uzaklaşmıştı.

Bir dönem çizgi roman denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Galip Tekin, Gırgır’da Oğuz Aral döneminin bitmesinden sonra hemen hemen bütün mizah dergilerinde çalıştı. Çizerliğinin yanı sıra Taksim’in bir dönemin en popüler barı olan Kemancı’nın ortağı ve işletmecisi olan Galip Tekin, aynı zamanda üniversitelerde çizgi roman dersleri verdi.

Galip Tekin hikayelerine başlarken ilk karede kendi yer alır, hikayeyle ilgili kısa bilgiler verirdi. Bazen de baş karakter kendisi olurdu.

Usta karikatürist, kara delikler, hiçbir yerde göremeyeceğimiz makineler, zamanda yolculuklar, boyutlar arası yolculuklar ve savaşlarla maceradan maceraya atlardı.

Sevilen bazı öyküleri Alavarza, Delik, Son Neoplan, Tursuntur olarak sayılabilir. Haftalık dergilerde devamı haftaya şeklinde uzun soluklu yayınlanan bu öyküler, 2011 senesinde albümleştirilerek yayınlanmaya başlandı.

Son olarak Uykusuz dergisinde çizen Tekin’in Hikâyelerinden yola çıkılarak 2012 yılında Acayip Hikayeler adlı bir dizi yayınlanmış, 2012-2013 sezonunda yayından kaldırılmıştır. Tekin ayrıca 2016’da çizgi roman dergisi olarak çıkan “Hortlak” dergisinde de çiziyordu.

Galip Tekin, 6 Temmuz 2017 günü İstanbul Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu. Tekin'in cesedinde yapılan incelemede şüpheli bir duruma rastlanmadı. Tekin'in Arnavutköy'de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, Tekin'in dairesinin bulunduğu katta gürültü duyunca Tekin'in ablasına haber verdi. Daireye gelen abla Nedret Tekin dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılaştı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine polis de geldi. İlk incelemede Tekin'in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadı.

Ünlü karikatürist Galip Tekin Arnavutköy’deki evinde ölü bulundu. Tekin’in cesedinde yapılan incelemede şüpheli bir duruma rastlanmadı. Edinilen bilgiye göre bugün Tekin’in Arnavutköy’de stüdyo dairesinin bulunduğu apartman komşularından biri, Tekin’in dairesinin bulunduğu katta gürültü duyunca Tekin’in ablasına haber verdi. Daireye gelen abla Medret Tekin dairenin girişinde kardeşinin cansız bedeniyle karşılaştı. Boyacıköy çıkmazındaki olay yerine  polis de geldi. İlk incelemede Tekin’in vücudunda şüpheli bir bulguya rastlanmadığı öğrenildi.

 

Galip Tekin’in vefatı karikatür dünyasını derinden üzdü

 

Karikatürist Galip Tekin'in Arnavutköy'deki evinde ölü bulunması, karikatür ve medya dünyasını şok etti. Çizerler, usta ismin ardından sosyal medya hesaplarından üzüntülerini paylaştı.

Sözcü.com.tr’ye konuşan karikatürist ve yazar Metin Üstündağ, Galip Tekin için “nevi şahsına münhasır’ tanımını karşılayacak bir insandı” diyerek, “Hem çizgisi hem de dünyası çok kendine özgüydü. Diğer karikatüristler üç aşağı beş yukarı taklit edilebilirdi, ama o bambaşka, sırf kendisine ait olan bir dünya yarattı. İçinde bilimkurgu, fantezi, çok yerel motifler bulunan bir dünyaydı. Çok özel birisiydi. Türk mizahı adına çok özel birisiydi. İnsan olarak da çok iyiydi. Bu piyasada birine ‘ağabey’ demek ‘usta” anlamındadır. Bu ağabeylik sıfatını hakkıyla alan ve yaşayan birkaç ağabeyimizden biriydi” açıklamasını yaptı.

Otisabi’nin çizeri Yılmaz Aslantürk ise Tekin’in sabırlı, öğretmeyi seven bir çizerdi olduğunu, usta ünvanını da bu nedenle hak ettiğini vurgulayarak, “Çizgiyle, hikaye kurgusuyla ilgili bildiklerini paylaşmaktan çekinmezdi. 59 yaşında olmasına rağmen her gün mutlaka çizecek enerjisi vardı. Ağustos ayında çıkarmayı tasarladığımız çizgi roman dergisi için yoğun bir tempoya girmişti sanırım buna kalbi dayanmadı” dedi.

KAYNAKÇA: Karikatürist Galip Tekin hayatını kaybetti - Galip Tekin kimdir? (DHA - ntv.com.tr, 6 Temmuz 2017), Galip Tekin hayatını kaybetti - Karikatürist Galip Tekin Arnavutköy'deki evinde ölü bulundu (sozcu.com.tr, 6 Temmuz 2017).

Örnek 1

2

3

4

5

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör