Ahmet Er

Asker, Oyun Yazarı, Siyasetçi, Şair

Doğum
Ölüm
29 Mayıs, 2017
Eğitim
Kara Harp Okulu

Asker, Jandarma Yüzbaşı emeklisi, 27 Mayıs darbecilerinden, siyasetçi, MBK üyesi, şair ve yazar (D. 1927, Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Sünnetçiler Köyü - Ö. 29 Mayıs 2017, Manisa). Baba adı Şevket, anne adı Hüsniye'dir. İlk okulu doğduğu köyde, orta okulu Akhisar'da bitirdi. 1947 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi (1947), Kara Harp Okulu (1950) mezunu. 1950 yılında Teğmen rütbesi ile mezun olarak TSK bünyesinde çeşitli kademelerde bulundu, Zeytinburnu İlçe Jandarma Komutanı yaptı.

27 Mayıs 1960 darbecileri arasında görev alan Ahmet Er, Milli Birlik Komitesi üyesi (27.05.1960 – 13.11.1960) oldu. Daha sonra otuz sekiz kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında meydana gelen ihtilaf sonucu yurt dışına gönderilen "Ondörtler" grubu arasında yer aldı. 13 Kasım 1960'da Libya Büyükelçiliği Devlet Müşavirliği'ne atandı. 1962'de yurda döndüğünde doğduğu köye yerleşti.

31 Mart 1965'te Alpaslan Türkeş'le birlikte CKMP'de siyasete atıldı. Bu partinin, Şubat 1969'da MHP'ye dönüşümüyle birlikte, bu partinin 12 Eylül darbesine kadar Genel Başkan Yardımcılığı'nı yürüttü. 12 Eylül'den sonra, 12 Eylül darbecileri tarafından yargılanarak mahpus yattı.

Tahliye olduktan sonra uzun bir süre siyasetin dışında kaldı. 7 Temmuz 1992'de MÇP'den ayrılan Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının kurdukları Büyük Birlik Partisi'nde tekrar siyasete geren Ahmet Er, partinin "Kurucular Kurulu" üyeleri arasında yer aldı. Uzun bir dönem bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü.

Ahmet Er, iki ay kadar tedavi gördüğü Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde 29 Mayıs 2017 günü hayatını kaybetti. Ahmet Er’in (90) cenazesi çok sayıda ülkücüyü bir araya getirdi.

Er’in Akhisar’ın Sünnetçiler Mahallesi’ndeki cenaze törenine Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, MHP’nin muhaliflerinden Bağımsız Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, çevre ilçelerden BBP il ve ilçe yöneticileri, Alperen Ocakları yönetici ve üyeleri katıldı.

Sünnetçiler halkı ve çevre köylerden gelenlerin de katıldığı cenaze töreni öncesi BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, milletvekilleri Selçuk Özdağ ve Ümit Özdağ kısa konuşmalar yaparak üzüntülerini dile getirdi. Ahmet Er’in oğulları Bahadır Er (64), Baybars Er (56) ve anneleri Melahat Er taziyeleri kabul ederken, ortanca oğlu Kürşat Er (63) cenaze törenine katılmadı.

Ahmet Er’in cenazesi Sünnetçiler Camisi’nde öğle namazının ardından kılınan cenaze namazı sonrası Sünnetçiler Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, 2012 yılında Balıkesir’de katıldığı bir şehit cenazesinin ardından Akhisar’a bağlı sünnetçiler Köyü'ne gelerek partinin eski kurucularında MBK üyesi Ahmet Er'i ziyaret etmişti.

1951 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye iltica eden üçyüz bin Türk'ün ızdırabını "Göçmen" isimli üç perdelik bir dram yazmıştır. Bu piyes Türkiye'de "yüz milli piyes"in içinde yer aldı.

1957 yılında Milli Savunma Bakanlığının açtığı Radyofonik Temsil yarışmasında Kosova Meydan Muharebesi'ni konu alan "Meçhul Süvari" isimli radyofonik temsili ile ödüle layık görüldü. Bu piyes Ankara Radyosu tarafından 1957 ve 1960 tarihlerinde iki defa, 1960'da İstanbul radyosunda da bir defa olmak üzere temsil edildi.

Çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri ve şiirleri yayımlanmış olan Ahmet Er,  Şairler-Yazarlar-Sanatseverler Derneği üyesi, evli ve 3 çocuk babasıydı.

ESERLERİ

ŞİİR: Adını Siz Koyun, Hürriyet Yağmuru.

PİYES: Göçmen (3 Perde), Meçhul Süvari (Radyofonik temsil, senaryo).

ANI: Hatıralarım.

DİĞER: Hak Dostları.

KAYNAKÇA: TBMM Albümü 4. Cilt 1960-1983 (2010), BBP Başkanı Destici'den Er'in evine anlamlı ziyaret (akhisarpress.com, 27 Ağustos 2012), Milli Birlik Komitesi'nin son üyesini ülkücüler uğurladı... (DHA-hurriyet.com.tr, 30.05.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör