Sıtkı Demir

Araştırmacı Yazar, Halk Ozanı, Şair

Doğum
15 Ekim, 1956
Burç
Diğer İsimler
Aşık Ronedi

Halk ozanı, şair ve yazar. Şiirlerinde Aşık Ronedi mahlasını kullanıyor. 15 Ekim 1956 (nüfusta 15 Ekim 1959) tarihinde Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Ayvat köyü Akdere Mahallesinde dünyaya geldi.

İlkokuldan sonra okulu bırakarak bir süre çobanlık yaptı. 1972 yılında ailesi ile birlikte Ankara'ya göç ederek burada yaşamaya, birçok ozanla tanışarak şiir yazmaya başladı.

1975 yılında İnsanız adlı ilk eserini yazdı ve bağlama çalmaya başladı. 2000 yılında emekli olduktan sonra Mersin'e taşınarak,  iki yıl Tüm Emekliler Sendikası ile üç yıl Yerel Yönetimleri Takip Derneği'nin yönetimlerinde yer aldı. Ayrıca Akdeniz Basın Birliği Genel Merkezi Yönetim kurulu üyeliği, Barış, İzlem, Mavi Akdeniz gazetelerinde sanat yönetmenliği ve köşe yazarlığı yaptı. Eserleri bir çok gazete dergi’lerde yayınlandı uzun yıllar radyo ve tv programlarına konuk oldu. Haziran 2011 tarihinde İstanbul'a taşındı, Haziran 2012'de Mersin'e döndü. Evli ve Zelal, Zühal, Berfin adında üç kız babasıdır.

Sıtkı Demir, Binboğa'dan Esintiler adlı bir şiir kitabı çıkardı. İç Toroslar'da Alevi, Kürt Aşiretler adlı araştırma kitabında, Şiir Harmanı 2012 adlı şiir seçkisi ile Şiir Harmanı 2013 antolojisinde yer aldı.

2014 yılından itibaren şiirleri Adana Haber Postası gazetesi, Avrasya Şairleri Antolojisi,  Çukurova Edebiyatçılar Derneğince hazırlanan bünyesinde Şairlerden Bir Demet adlı şiir seçkisinde antolojide yer aldı. İzlem gazetesi sanat yönetmeni ve köşe yazarı olarak çalışmalarına devam ediyor.

KAYNAKÇA: Aşık Ronedi Sıtkı Demir Vakti Seherde (12 Aralık 2012), Aşık Ronedi Sıtkı Demir (ouvirtopmusicas.net, 12 Aralık 2012), Sıtkı Demir (twitter.com/sitkidemir33, 12 Aralık 2012), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (12. Cilt, 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör