Deniz Gezgin

Araştırmacı Yazar, Roman Yazarı

Doğum
Eğitim
Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü

Araştırmacı, öykü ve roman yazarı. 1981 yılında İstanbul'da doğdu. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümünden mezun olduktan sonra Çeşme Dalyanköy’e yerleşti. Hayatını ve çalışmalarını burada sürdürmektedir.

Kültür Tarihi ve Mitoloji üzerine çalışan yazarın bu alanda yayımlanmış kitapları ve makaleleri bulunmaktadır. Öyküleri ve makaleleri Kül, Ballı Süt - PsikeART gibi çeşitli dergilerde yayımlanan Deniz Gezgin’in ilk romanı Ahraz 2012 yılında çıktı.

Daha önce ‘Hayvan Mitosları’, ‘Su Mitosları’ ve ‘Bitki Mitosları’ adlı inceleme kitaplarına imza atmış Deniz Gezgin, edebiyata ‘Ahraz’ adlı romanıyla giriş yapmıştı. Türkçe sözlüklerde ahraz kelimesi için ‘dilsiz’ ve ‘sağır ve dilsiz’ açıklamaları yapılıyor. ‘Ahraz’da; tıpkı adı gibi dilsiz ve sağır bırakılanı sözcüklerin derin köklerine dokunarak duyan, duyurmaya gayret eden bir romana imza atan Gezgin şöyle açıklıyor romanını: “Ahraz, kötülüğe bir aileyle ve sonucunda toplumla kuşatılmışlığa, dille mühürlenmiş söylencelere, günâh keçilerine, suç ve sus birliğine dairdi.”

Romandan önce hazırladığı kitapların da etkisiyle doğaya kulak kesilmiş, erillikten uzak, doğurgan, yaratan bir dille anlatan Gezgin; yazıyla ilişkisini bir söyleşisinde şöyle  açıklıyor:

 “Yazıyla düşünmeye geçişimin dile dair itirazımdan doğduğunu biliyorum. Dilden dil yoluyla çıkmak belki ilk başta kulağa tuhaf geliyor ama kelimelerin sabitleyen yükünden başka türlü kurtulunmuyor. Bunun çocukken çarşaflardan bir mağara oluşturup içinde gecelemekle aynı şey olduğunu düşünüyorum. Çok güçlü bir sezgiyle duyduklarınız evde, odada, kapalı olduğunuz bilgisiyle nasıl kırılıyorsa yetişkinlikte de hayal gücünüzün önü aynı yapılarla hece hece örülüyor, neyse ki çıkış var, benim meylettiğim yazmak.”

ESERLERİ:

Araştırma-İnceleme: Hayvan Mitosları (2007), Su Mitosları (2009), Bitki Mitosları (2010).

Öykü: Su Çiçeği - Kadın Öykülerinde İzmir (Ortak kitap, Derleyen: Yasemin Yazıcı, 2009), Mervan'ın Ana Dili - Kadın Öykülerinde Doğu (Ortak kitap, Derleyen: Hande Öğüt, 2011).

Roman: Ahraz (2012).

KAYNAKÇA: Deniz Gezgin (denizgezgin.com.tr, 03.02.2017), Geleceğin 10 Yazarı (hurriyet.com.tr, 03.02.2017), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (12. Cilt, 2018).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör