İlhan Cavcav

Spor Yöneticisi, İş İnsanı

Doğum
04 Ekim, 1935
Ölüm
22 Ocak, 2017
Burç

İş adamı, spor yöneticisi, Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı (D. 4 Ekim 1935, Ankara - Ö. 22 Ocak 2017). "Behzat Ç." rolüyle meşhur dizi ve tiyatro oyuncusu Erdal Beşikçioğlu'nun dayısı, futbolcu Tayyar Cavcav'ın yeğenidir.

Ankara Hamamönü'nde doğan Cavcav'ın babası Haşim Bey, 1910'lu yıllarda Priştine'den Türkiye'ye göç etmiş bir ailenin çocuğudur. Aile İstanbul, Adana gibi şehirlerde bir süre kaldıktan sonra Ankara'ya yerleşip aile mesleği olacak fırıncılık ve değirmencilik yapmaya başladı.

Haşim Bey'in ikinci eşi Kayseri eşrafından Lütfiye Hanım'dan ilk çocuğu olan Cavcav'ın çocukluğu Mamak'ın Boğaziçi Mahallesi'nde geçti. Eğitim yaşamına Ankara 10. Yıl İlkokulu'nda başlayan Cavcav, öğrencilik yılları boyunca bir yandan da babasının işlettiği değirmende çalıştı. İlkokuldan sonra Gençlerbirliği'nin kurulduğu Ankara Atatürk Lisesi'nde eğitimine devam eden Cavcav, ailesinin artan işleri nedeniyle ortaokuldan sonra eğitimine son verip, 14 yaşında aile şirketinin veznesinde ve sonrasında şirket muhasebesinde çalışmaya başladı.

16 yaşında Mamak Maskespor futbol takımına seçilen Cavcav, 19 yaşında PTT'nin formasını giydi. Bu dönemde profesyonel futbolculuk kariyerini de aynı eğitim hayatı gibi bir kenara bırakıp, iş hayatına devam eden İlhan Cavcav, amatör futbolcu olarak Bahçeli Gençlik Spor'a gitti. Ancak daha ilk maçına çıkmadan futbolu bırakma kararı aldı. İlhan Cavcav, futbol yaşamına nokta koyduktan sonra 1950 ila 1970 yılları arasında yoğun bir şekilde iş hayatına yöneldi.

Satın aldığı arsaların üstüne kurduğu un fabrikalarıyla Ankara'nın önemli sanayicilerinden biri haline gelen Cavcav'ın, Un fabrikası, entegre sentetik çuval fabrikası, Ankara İnşaat A.Ş. ve Katkı Gıda adında ekmek katkı maddeleri üretimi gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri bulunmaktadır.

1977 yılında Gençlerbirliği yönetimine giren ve 1978'de kulüp başkanlığına seçilen İlhan Cavcav, dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düşünce, kırmızı-siyahlı camia için çalışmaya bir süre ara verdi. Cavcav, 1981 yılında başkan olduğunda Gençlerbirliği amatörlüğün kapısındaydı.

Ancak İlhan Cavcav, sorumluluk alarak Gençlerbirliği’ne gönül vermiş isimlerle birlikte ikinci ve üçüncü liglerin birleştirilmesini futbol yöneticilerine kabul ettirdi ve böylece 2. lige dönen takımını bir sene bu statüde oynadıktan sonra birinci lige çıkarma başarısına eriştirdi.

Kulüp başkanlığı süresince sayısız teknik direktörle çalışan İlhan Cavcav, Afrika kıtasından getirdiği düşük maliyetli futbolcuları İstanbul kulüplerine yüksek bedellerle satmasıyla şöhretine şöhret kattı. Kırmızı-siyahlı kulübün tesislerini modern bir görünüme kavuşturan Cavcav, Gençlerbirliği'ni ekonomik açıdan ciddi bir refah seviyesine çıkardı.

Cavcav, 1981'den bu yana yürüttüğü Gençlerbirliği başkanlığı süresince 2 kez Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşadı. Türk futbolunun efsane ismi; Gençlerbirliği Kulübü Başkanlığı'nın yanı sıra 3 dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanlığı da yaptı.

İlhan Cavcav, yaklaşık 40 yıldır Ankara ekibinin başında bulunuyordu.

Uzun süredir ciddi sağlık problemleri olan Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, yaşadığı şehir olan Ankara'da 21 Ocak 2017 günü sabah saatlerinde beyin kanaması geçirdi. Ameliyata alınan İlhan Cavcav, tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde 22 Ocak 2017 Cumartesi günü 81 yaşında hayatını kaybetti.

Cavcav, vefatından iki gün önce dengesini kaybederek düşmüş, kolunu ve kafasını çarpmıştı. beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda tutuluyordu.

 

Futbol Kariyeri

 

Ailesinde Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal gibi birçok profesyonel futbolcu bulunan İlhan Cavcav'ın futbol yaşamı, Mamak Maskespor için çalışan Cici Necdet'in dikkatini çekmesiyle başladı.

Cavcav, 16 yaşındayken Maskespor kadrosuna katıldı ve santraf (stoper) mevkisinde oynamaya başladı. İlhan Cavcav, 19 yaşında PTT'de oynarken kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif edilse de, fabrikadaki işleri nedeniyle sözleşmeyi kabul etmedi ve amatör futbolcu olarak oynayabileceği Bahçeli Gençlik Spor'a gitti.

Bahçeli'deki ilk maçını PTT'ye karşı oynayacak olan Cavcav, eski takımı PTT karşısında duygusal davranabileceği gerekçesiyle oynatılmadığı için futbolu bıraktı.

KAYNAKÇA: İlhan Cavcav kimdir? (sabahcom.tr, 21.01.2017), Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav hayatını kaybetti (ilerihaber.org, 21.01.2017), Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav hayatını kaybetti (ntv.com.tr, 22.01.2017), İlhan Cavcav hayatını kaybetti (hurriyet.com.tr, 22.01.2017).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör