Enver Baytan

Araştırmacı Yazar, Vaiz, İlahiyatçı

Doğum
Ölüm
23 Ekim, 2016
-

İlahiyatçı, imam, vaiz, yazar (D. 1925, Gönen / Balıkesir - Ö. 23 Ekim 2016, İstanbul). Kendisini Enver Baytan Yerebatan diye takdim eden Baytan Hoca, 8 yaşında hafızlığa başladı. 1942 yılında İstanbul'a gelerek Gönenli Mehmet Efendi'den talim dersleri aldı.

70 yıl boyunca kürsülerden vaaz verdi. Emekli olduktan sonra da yakın zamana kadar fahri olarak Küçükayasofya Camii'nde vaaz verirken, inme (felç) geçirdi.

Yayınlanmış 17 kitabı bulunan Baytan Hoca TV5'te yayınlanan Gönül Sohbetleri programında günlük hayatta karşılaşılan sorunlara, fıkıh, tefsir, hadis, tasavvuf birikimleri ışığında değerlendirmelerde bulunuyordu. Uzun bir süre de Yeşilay Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi olarak aktif çalışmalarda bulundu.

  

Uzun bir süre önce felç geçiren ve Eylül 2016'dan beri hastanede tedavi gören İlahiyatçı Enver Baytan, 23 Ekim 2016 günü İstanbul'da vefat etti. Yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı 91 yaşında vefat eden emekli vaiz Enver Baytan için Fatih Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı. Enver Baytan'ın cenazesi, törenin ardından Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği'nde toprağa verildi.

 

BAŞLICA ESERLERİ:

 

Bütün Cepheleriyle Cihad 1,

Merkebin Akıllısı,

Merkebin Beyni Olsaydı,

Merkeplerin Kongresi Siyasi Fıkralar,

Hem Ağlar Hem Giderim Evlilikle İlgili Hükümler ve Fıkralar 1,

En Öne Geçen Merkep Siyasi Fıkralar 2

Merkebin Akıllısı Siyasi Fıkralar 4

O Kadar Da Merkep Değiliz!.. Siyasi Fıkralar 5,

Sakat Fikirler İlmi Cevaplar 1 "İslam Gerçeği" Değil Gerçek İslam! "İslam Gerçeği" Adlı Kitaba Cevap

Sultan Hamid'i Olmayan Maskaralıklar (Mustafa Sabri'si Olmayan Begiyef'ler)

Ayet ve Hadisler Işığında 1,

Ayet ve Hadisler Işığında 2

Bütün Cepheleriyle Cihad 1

Bütün Cepheleriyle Cihad 2

 

KAYNAKÇA: Enver Baytan Hoca Hakka yürüdü (milligazete.com, 23.10.2016), Enver Baytan Hakk'a yürüdü (yenisafak.com.tr, 24 Ekim 2016), Enver Baytan kimdir? - İlahiyatçı Enver Baytan Hocaefendi vefat etti (dinihaberler.com, 24 Ekim 2016 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Enver Baytan'ın cenazesine katıldı (Anadolu Ajansı -ntv.com.tr, 24 Ekim 2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör