Emre Uslu

Araştırmacı Yazar, Gazeteci

Eğitim
Polis Akademisi

Eski emniyet amiri, gazeteci ve yazar. Asıl adı Emrullah Uslu. Aslen Doğu kökenlidir. Babası Cuma Uslu çiftçi idi. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde okumakta iken ekonomik koşullar gereği Polis Akademisi’nin sınavlarına girdi ve kazanıp oraya geçti. 1997 senesinde Polis Akademisinden mezun oldu. Komiser yardımcısı olarak Türk Emniyet teşkilatı içinde çeşitli birimlerde görev yaptı. Komiser rütbesine yükseldikten sonra ise EGM Terörle Mücadele Daire Başkanlığında görev yapmaya başladı. Terörle Mücadele Daire Başkanlığında çalışırken aynı zamanda boş zamanlarında da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi, Gazetecilik bölümünde iletişim alanında bir master yaptı. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın Güneydoğu’daki faaliyetleri ve bunların medyada sunumu üzerine master tezi yazdı.

2000 yılında Kanada’nın Toronto kentine dil eğitimi için gitti. Burada 1 yıl kaldı ve Kanada Polisi üzerine çalışıp, gözlemler yaptı. New York’ta Amerika’nın Adli Bilimler alanında bir numaralı okulu John Jay Colege of Criminal Justice’de ikinci Masterini yaptı. Master eğitimi sırasında The Center on Terrorism bünyesinde, Uluslararası Terör alanında eğitim aldı. Bir yıl süren eğitim sonrasında Uluslararası Terör Uzmanı sertifikası aldı. Bu sırada Charles B. Strozier ve Robert Jay Lifton gibi alanlarında çok önemli akademisyenlerle çalıştı.

Yüksek lisans eğitimini yapmak için ABD’deki çeşitli üniversitelerine burs başvurusu yaptı. Başvurusu için Utah Üniversitesi tarafından olumlu yanıt alınca Emniyet Genel Müdürlüğü de kendisine iki seneliğine yurtdışı için `Pasif görev` izni verdi. 2001 senesinin ağustos ayında Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti.

Emre Uslu, Ortadoğu Çalışmaları konusunda Amerika’nın en saygın okullarından, Utah Üniversitesi Siyaset Bilimi fakültesinde Orta Doğu Çalışmaları üzerine yaptığı doktorasını, Üniversitenin verdiği burs ile bitirdi. Ardından 2009 yılında Ankara’ya döndü ve tayini Ankara’dan Bingöl’e çıktı. Ankara’da Terörle Mücadele’de çalışırken Bingöl’de Çevik Kuvvet’te 5-6 ay kadar çalıştı. Sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki görevinden istifa etti ve üniversiteye geçti.

Utah Üniversitesi, Westminster Collage, Kuzey Frolida Üniversitesinde Ortadoğu Siyaseti, Terörizim, İslam ve Siyaset, Milliyetçilik, Uluslararası ilişkiler ve Siyaset Bilimine giriş konularında lisans ve yüksek lisans seviyesinde dersler verdi.

Washington DC’de bulunan Jamestown Foundation adlı düşünce kuruluşu analisti. Burada Türk siyaseti, Kürt sorunu ve terör konularında analizler kaleme aldı. Taraf Gazetesi ve Today’s Zaman gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı.  Los Angeles Times, the Guardian, Le Monde, Al Jazeera, London Times, Asia Times gibi prestijli uluslararası yayın organlarında görüşlerine başvurulan Türkiye uzmanlarından biri oldu. Gazete yazılarında özellikle güvenlik siyaseti, terör, Kürt sorunu, asker, polis, MİT, derin devlet kavramı konularına eğildi.  Derin devlet yapılanmasının aktif gücü ”Siyah Kuvvetler” ve ”Beyaz Kuvvetler” kavramı Uslu’nun çalışmaları sonrası literatüre girdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) firarisi Emre Uslu, son olarak ABD'nin başkenti Washington'da görüntülendi.

Hakkında birden fazla yakalama kararı bulunan FETÖ firarisi Uslu, Washington'da bir düşünce kuruluşunun toplantısının kulisinde Türkiye hakkında soru sorarken ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişimi öncesinde "görsel ve sosyal medyada darbeye zemin hazırladığı, darbe girişimi gecesi ise darbeye karşı konulmaması yönünde açıklama yaptığı" iddiasıyla hakkında birden çok soruşturma olan ve ifade vermeye gitmeyen FETÖ firarisi Uslu'ya savcılık tarafından "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlaması yöneltildi.

2015 yılında yürütülen "Paralel yapı" soruşturması kapsamında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le hakkında bir yakalama kararı daha olan Emre Uslu, FETÖ'nün medya ayağının önemli isimlerinden biri olarak biliniyor.

Akşam ve Yeni Akit gazetelerinin verdiği haberlerde Paralel ihanet çetesine yönelik yapılan operasyonları önceden sosyal medya üzerinden paylaşan Fuat Avni 2 hesabını kullanan kişinin Today's Zaman yazarı Emre Uslu olduğu iddia edildi.

 

KAYNAKÇA: Önder Aytaç / Köşe yazıcıdan 8 yalan (taraf.com.tr, erişim 20 Aralık 2008), Emre Uslu kimdir? Fuat Avni'nin Emre Uslu olduğu iddia edildi! (sozcu.com.tr, 16 Şubat 2015), Resmen deşifre oldu: Fuat Avni haini Emre Uslu çıktı! (yeniakit.com.tr, 16 Şubat 2015), Doç. Dr. Cevdet Akbay / Çok bilen' Emre Uslu'yu biraz bilelim (haber10.com, erişim 17.10.2015), Emre Uslu kimdir? (biyografisi.gen.trü 17.10.2015), Emre Uslu ABD'de görüntülendi (hurriyet.com.tr, 16.11.2016).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör